20.04.2011
46 MIN
Anglès

PARASOL ELEKTRONICZNY. RUMOURS FROM THE EASTERN UNDERGROUND #3
Letònia

descarregar

A càrrec de Felix Kubin

A la tercera part de PARASOL ELEKTRONICZNY. RUMOURS FROM THE EASTERN FROM THE EASTERN UNDERGROUND observem de prop l’underground musical de Letònia. Igual que els seus veïns Lituània i Estònia, Letònia va recuperar la independència de la Unió Soviètica el 1991 com a resultat de la Revolució Cantada. Aquest petit país emprenia així un nou rumb després de segles de constants canvis de poder.

Encara avui, els seus habitants són conscients del caràcter fragmentari de la seva història: això que el nostre agent paraigua a Riga s’atreveix a definir com una “crisi d’identitat”, que a més sembla fàcil d’extrapolar a la vida artística de la república. “En un país de poc més de dos milions d’habitants no hi ha lloc per a grans moviments underground”, afegeix. Igual que el país, l’escena és petita però activa, i comença a passar pàgina i a deslligar-se dels estigmes que han plagat la vida cultural letona durant gairebé dues dècades.

“Els aspectes espaials del so” juguen un paper important als treballs dels artistes de Riga Martins Rokis i Kaspars Groshevs. Per a la seva instal·lació “Here, There, Nowhere”, Groshevs va enregistrar al seu pis diversos instruments i d’altres fonts sonores des de diferents angles, oferint així una definició espaial del seu entorn personal. La música de Groshevs arrenca de l’escultura, l’arquitectura i la instal·lació sonora, barrejant diversos mitjans amb tècniques d’enregistrament tant analògiques com digitals.

El contingut és sempre prioritari. El seu amic i col·lega Martins Rokis parteix d’una aproximació similar, tot i que que la seva estètica i mètodes de creació de so estan més propers al digital. Rokis crea sistemes de partícules independents que interaccionen entre elles, sempre a la fina línia que separa el control del descontrol. A les seves composicions, “l’estructura es troba sempre en moviment i no té una identitat fixa”.

La música d’Andris Indans i Rostislav Rekuta té les seves arrels en el pop psicodèlic sintètic, la primera música industrial i l’electrònica dels noranta. A finals dels vuitanta, tots dos músics van viure en primera persona els canvis polítics i els consegüents problemes econòmics del país. Indans assegura que aquesta crisi va ser un període molt creatiu per a ell, ja que mentre encara vivia amb els seus pares va mirar de canalitzar la seva energia i ràbia adolescent fent música amb “equips no-professionals”. L’èmfasi en les tecnologies i estètiques del passat d’Indans i Rekuta contrasta amb l’obra d’artistes més joves com ara Kaspars Groshevs, Martins Rokis i Phonic Psychomimesis, que tendeix a ser més conceptual i més difícil de classificar.

Phonic Psychomimesis és un duo format per dos músics amb estudis de filosofia. Potser és per això que el seu treball sonor està fortament condicionat per una sèrie de regles o proposicions plenes d’humor i absurd. La seva música sol ser produïda en directe i enregistrada només amb un micròfon. Com la majoria dels artistes d’aquest documental, Phonic Psychomimesis miren de mantenir-se “fora del dogma moralista del Capitalisme” i crear música “basada únicament en una necessitat existencial”. La seva supervivència depèn per tant d’amics, família i col·laboracions.

A Letònia, col·laboració sembla una paraula clau quan es tracta de dur idees a la pràctica. Toms Auninsh, director de teatre i antic cantant de diverses bandes de metal, certifica aquesta importància. Gràcies a la mida del país, és relativament fàcil entrar en contacte amb artistes d’altres disciplines. Kaspars Groshevs ha treballat amb gent de bagatges tan variats com la performance, l’arquitectura, el teatre, la moda i el disseny de joies: “Com aquí no hi ha gaire gent, no trigues massa temps en conèixer tothom. Pot ser que coneguis algú en un bar o un concert, per exemple, i a l’endemà tens un cantant d’òpera professional cantant a la teva sala d’estar”.

Felix Kubin, 15 de març de 2012

Llista d’artistes

Kaspars Groshevs – Riga (LV)
Martins Rokis – Riga (LV)
Phonic Psychomimesis – Riga (LV)
Sound Meccano (Rostislavs Rekuta) – Riga (LV)
Gas of Latvia (Andris Indāns) – Riga (LV)
Toms Aunins (Toms Auniņš) – Riga (LV)

Recerca PARASOL ELEKTRONICZNY. RUMOURS FROM THE EASTERN UNDERGROUND Europa de l'Est Felix Kubin Letònia PARASOL ELEKTRONICZNY. RUMOURS FROM THE EASTERN UNDERGROUND
material addicional
1 resultats
programes relacionats
4 destacats

Seguint la línia d’investigació de Felix Kubin entorn a la creativa i subterrània escena dels cassets, aquesta breu càpsula es remonta a l’origen del format de la mà de Wim Langenhoff, antic empleat de Philips.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra #PodcastDay 2014bestshows cassette el més escoltat el 2014 Felix Kubin lomejorde2014 so + tecnologia Wim Langenhoff

Aïllada per la seva geografia i una llengua ugrofinesa, Estònia és una terra fronterera entre l'est i l'oest. Recorda aquella zona hermètica i surreal de "Stalker", la pel·lícula d'Andrei Tarkovsky, punt de trobada entre naturalesa i ciència ficció.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Recerca PARASOL ELEKTRONICZNY. RUMOURS FROM THE EASTERN UNDERGROUND Estònia Europa de l'Est Felix Kubin PARASOL ELEKTRONICZNY. RUMOURS FROM THE EASTERN UNDERGROUND

Alfred Hilsberg, fundador del segell discogràfic ZickZack, i l'escriptor Frank Apunkt Schneider parlen sobre el context cultural, social i polític d'Alemanya a les acaballes dels setanta, un brou de cultiu que va donar lloc a una música radicalment nova que Schneider defineix com "l'agressió sense rumb dels sorolls alliberats".

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Recerca Interrupcions Deutsche Kassettentäter Felix Kubin Interrupcions Mix

Una dècada després de la fi del règim comunista, els músics underground txecs i eslovacs van començar a reconduir el llegat nacional del rock progressiu dissident cap a nous territoris.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Recerca PARASOL ELEKTRONICZNY. RUMOURS FROM THE EASTERN UNDERGROUND Eslovàquia Europa de l'Est Felix Kubin PARASOL ELEKTRONICZNY. RUMOURS FROM THE EASTERN UNDERGROUND República Txeca
PARASOL ELEKTRONICZNY. RUMOURS FROM THE EASTERN UNDERGROUND #3 Letònia
Recerca
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58