17.11.2010
86 MIN
Anglès

PARASOL ELEKTRONICZNY. RUMOURS FROM THE EASTERN UNDERGROUND #1
Estònia

descarregar

A càrrec de Felix Kubin

El primer episodi de la sèrie PARASOL ELEKTRONICZNY. RUMOURS FROM THE EASTERN UNDERGROUND és excepcional en dos sentits. Durant un viatge a Tallin, jo mateix em vaig encarregar de les entrevistes amb els artistes. Normalment, els agents paraigua s’encarreguen de fer aquesta feina. La segona excepció és la durada de l’episodi, que amb més de 80 minuts, resulta més aviat un capítol doble. Vaig pensar que els episodis pilot acostumen a ser més llargs que els seus successors, així que podíem aplicar perfectament aquesta norma. Així mateix, crec que l’episodi estonià és una bona introducció a la varietat i el dinamisme de l’escena underground de l’est d’Europa en general.

Aivar Tõnso, el nostre home a Estònia, m’havia proporcionat una gran selecció d’artistes i una agenda per a les entrevistes. Vaig conèixer l’Aivar l’any 2002, quan va representar la seva ciutat natal, Tallin, al festival ArtGenda d’Hamburg. Jo era un dels comissaris del festival, i de seguida em vaig adonar que el noi era un fanàtic de la música. Durant la seva adolescència, acostumava a quedar-se despert tota la nit per a poder escoltar els programes de John Peel amb el seu receptor d’ona curta. Avui, Aivar s’encarrega de la programació de “Tallinn 2011 – capital cultural d’Europa” i dirigeix un segell anomenat Ulmeplaadid que només publica artistes d’Estònia.

Cada episodi d’aquesta sèrie conté temes i seccions recurrents: un nou himne nacional compost per un dels artistes convidats, presentacions d’instruments i sons favorits, petits diaris sonors per a documentar “un dia en la vida” dels personatges, enregistraments de veu en la llengua local, declaracions sobre tècniques de supervivència mental i econòmica i discussions sobre l’anomenat “símptoma de l’est”.

“No sabem si pertanyem a l’est o a l’oest. De fet, ens agradaria ser més aviat un país escandinau”, afirma la diva post-punk Kiwa, una de les artistes més famoses de l’underground estonià, que encara avui sobreviu sota mínims. Efectivament, amb una població petita i protestant, i una llengua que sembla d’un altre planeta, Estònia té molts trets en comú amb Finlàndia. Tanmateix, la seva història política genera una forta connexió amb altres països de l’est. Artistes i músics com Kiwa, Taavi Tulev i Aivar Tõnso han viscut els intensos canvis polítics soferts pel país: des de l’ocupació russa a la independència, la democràcia, el capitalisme i un període de govern de dretes.

Altres artistes eren massa joves per a presenciar aquests canvis. Però les incerteses polítiques i econòmiques també han produït una resistència artística molt rica. En la seva brutal sàtira propagandística “Choose order”, el grup de cineastes radicals ESTO TV s’acosta al creixent fenomen del nacionalisme al seu país. Aquests artistes no van tenir cap por a l’hora d’interferir en trobades polítiques del partit de dretes, on es presentaven com els seus seguidors més fidels i radicals.

Malgrat que artistes com Andres Lõo i Kiwa afirmen amb contundència que “no hi ha mercat per a l’art contemporani”, Estònia disposa d’una escena musical eneclosió i plena d’optimisme. Atès que molts dels seus músics són a l’atur, les preguntes sobre crisi i estabilitat van resultar simplement irrellevants. Més aviat al contrari: la majoria d’ells s’acontenten amb tenir més temps per a invertir en la seva passió, la música. O, tal com va dir Rainer Jancis: “Podem perdre la vida, però no pas la feina”.

Felix Kubin, 9.11.2010

Llistat d’artistes

Aivar Tõnso
Katrin Essenson
Raul Keller
Kiwa
Sequoia (Lotte Jürjendal & Katrin Rätte)
Taavi Tulev
Andres Lõo
Tencu (Andres Tenusaar)
Rainer Jancis

Recerca PARASOL ELEKTRONICZNY. RUMOURS FROM THE EASTERN UNDERGROUND Estònia Europa de l'Est Felix Kubin PARASOL ELEKTRONICZNY. RUMOURS FROM THE EASTERN UNDERGROUND
material addicional
1 resultats
programes relacionats
3 destacats
09.10.2014
14 MIN
Anglès
Radio As Art
Contribució de Ràdio Web MACBA
més Informació

Què és el radio art? Què estem fent? Ben Vida, Felix Kubin, Goodiepal, Kenneth Goldsmith, Jon Leidecker, Tetsuo Kogawa, Chris Cutler i Roc Jiménez de Cisneros donen la seva particular resposta a aquesta qüestió ontològica.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra 2014bestshows ràdio radioart

Igual que el país, l'escena musical experimental de Letònia és petita però activa, i comença a passar pàgina i a deslligar-se dels estigmes que han plagat la seva vida cultural durant gairebé dues dècades.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Recerca PARASOL ELEKTRONICZNY. RUMOURS FROM THE EASTERN UNDERGROUND Europa de l'Est Felix Kubin Letònia PARASOL ELEKTRONICZNY. RUMOURS FROM THE EASTERN UNDERGROUND

Una dècada després de la fi del règim comunista, els músics underground txecs i eslovacs van començar a reconduir el llegat nacional del rock progressiu dissident cap a nous territoris.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Recerca PARASOL ELEKTRONICZNY. RUMOURS FROM THE EASTERN UNDERGROUND Eslovàquia Europa de l'Est Felix Kubin PARASOL ELEKTRONICZNY. RUMOURS FROM THE EASTERN UNDERGROUND República Txeca
PARASOL ELEKTRONICZNY. RUMOURS FROM THE EASTERN UNDERGROUND #1 Estònia
Recerca
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58