12.03.2012
41 MIN
Anglès

MEMORABILIA. COL·LECCIONANT SONS AMB…
Ed Veenstra. Part I

descarregar

Produït per Genís Segarra

Walter Benjamin va dir que els objectes d’una col·lecció “no cobren vida en el col·leccionista, sinó que és el col·leccionista qui viu en ells”. Aquesta cita és completament aplicable a Ed Veenstra.

El col·leccionista holandès va passar els primers anys de la seva vida malalt d’asma, pràcticament sense sortir de casa. Després de descobrir les propietats calmants de la música, els seus pares li posaven constantment tota mena de discos que, segons ell, van dictar el seu futur de caçador compulsiu de rareses sonores. Avui, Veenstra no només viu literalment envoltat pels seus objectes de desig, sinó que assegura haver malviscut i malmenjat durant anys per a poder adquirir totes i cadascuna de les peces de la seva col·lecció.

A més d’acumular tot tipus de discos poc convencionals, discos gravats per celebritats, novelties i bromes musicals diverses, Veenstra és un dels principals col·leccionistes de broken music, un terme paraigua encunyat per Ursula Block i Michael Glasmeier per a descriure els discos i objectes para-musicals concebuts per artistes plàstics i d’altres creadors d’avantguarda que experimentaven amb el mitjà discogràfic. La mostra homònima comissariada per Block i Glasmeier que va tenir lloc el 1988 a la Daad Galerie de Berlín, va produir un catàleg on es recopilava gran part del material publicat fins a llavors per artistes de tot el món.

Des dels discos cinètic-òptics de Marcel Duchamp als múltiples experiments musicals de Jean Dubuffet, les performances de temàtica sonora de Nam June Paik o, per descomptat, les reflexions ontològiques de Christian Marclay entre molts altres, el catàleg (encara avui venerat pels col·leccionistes com la guia absoluta del gènere) compilava tota mena de discos-objecte, documents acústics d’instal·lacions i esdeveniments artístics, anti-discos, escultures sonores, o simplement discos ideats per a qüestionar la funció original del propi format i transcendir el terreny del musical.

La col·lecció de Veenstra recull amb fetitxisme obsessiu més de 3500 objectes d’aquesta categoria estranya, relegada per les cròniques a un segon pla. Una terra de ningú entre l’establishment artístic i el musical (però sense acabar d’encaixar en cap de tots dos camps) que funciona com un retrat històric de diverses generacions de creadors que van veure en el mitjà discogràfic alguna cosa més que un suport: una icona de la cultura del moment; un símbol d’allò que Benjamin va anomenar “l’era de la reproductibilitat tècnica”.

2012. Tots els drets reservats. © dels temes dels artistes i/o dels segells discogràfics.
Recerca MEMORABILIA Broken Music col·lecció Ed Veenstra
material addicional
1 resultats
programes relacionats
9 destacats
25.09.2020
58 MIN
Anglès
SONDES #28
més Informació

A mesura que els nous recursos musicals continuen expandint-se, Chris Cutler segueix a SONDES #28  la incorporació en nous treballs de serres, paper de vidre i eines elèctriques, artesans i màquines de teixir, i continua investigant la reutilització de ràdios i gramòfons com a recursos musicals.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Recerca Sondes Broken Music Chris Cutler Els més escoltats - Setembre 2020 ràdio turntablisme

Transcripció de SONDES #28, a càrrec de Chris Cutler.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Sondes Broken Music Chris Cutler ràdio Transcripció SONDES

Aquesta és una conversa per email amb el col·leccionista gramofònic Anki Toner, que va tenir lloc la primavera-estiu de 2012.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra MEMORABILIA Anki Toner col·lecció col·leccionista Conversa Creative Commons gramofonia MEMORABILIA

Llegenda de la "noise music" internacional, William Bennett és també un àvid col·leccionista de discos. Crític alhora que eclèctic en la seva tasca d'acumulació selectiva, la col·lecció discogràfica de l'artista britànic constitueix un singular laberint de sons des del qual traçar diferents recorreguts per les filies musicals del seu propietari.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Recerca MEMORABILIA 2006-2016: els podcasts més escoltats en deu anys William Bennett

El col·leccionista Jonny Trunk ens descobreix un gènere difícil de trobar i alhora extremadament familiar: la "library music" o música d'arxiu; definida por ell mateix com "el soroll que fa la televisió de nit".

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Recerca MEMORABILIA Jonny Trunk Matías Rossi MEMORABILIA música d'arxiu

Aquesta selecció musical es va fer servir com a avançament de la sessió de MEMORABILIA. Col·leccionant sons amb... Ed Veenstra, que va tenir lloc el 15 d'abril de 2011 al MACBA.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra MEMORABILIA Audio_EXTRA Broken Music Ed Veenstra selecció musical Teaser

Aquesta és una conversa per email amb el col·leccionista holandès Ed Veenstra, que va tenir lloc l'abril de 2011, per a preparar un monogràfic sobre la seva col·lecció sonora.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra MEMORABILIA Broken Music col·lecció Conversa Ed Veenstra MEMORABILIA

Transcripció de la conferència "Broken Music, anti-records and object records" a càrrec d'Ed Veenstra.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra MEMORABILIA Broken Music col·lecció Creative Commons Ed Veenstra Transcripció

Selecció musical d'algunes de les joies secretes de la col·lecció sonora d'Ed Veenstra, especialitzada en Broken Music (música feta per artistes plàstics), discos objecte, anti-discos i altres rareses.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Recerca MEMORABILIA Broken Music Ed Veenstra MEMORABILIA selecció musical
MEMORABILIA. COL·LECCIONANT SONS AMB… Ed Veenstra. Part I
Recerca
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58