• 00:01 La llei de la caminada: el més lent, al davant
  • 07:00 Disseccionar gallines, jugar amb fang i treball amb les mans
  • 12:18 Autorretrat, monuments abandonats i hores de biblioteca
  • 18:43 L'autorretrat: trobar valor en un mateix
  • 23:00 Per què dormen aquí? El dibuix com a espai relacional
  • 29:43 Un sentit de supervivència en els elements simples: l'economia popular
  • 33:30 Cossos nus, en transformació
  • 44:22 "No se me quita lo naco": candidesa o conflicte?
  • 48:40 Materialitats: fang, olles, ous, forns...
  • 57:50 La lentitud com a forma de resistència 63:04
  • 63:04 Nois amb problemes
  • 65:20 Treballar amb amics
  • 77:07 Centro Cultural Ambulante (Lisboa): tacos i la consciència de classe de les formes
02/11/2023 83' 23''
Castellà
Gabriel Chaile, "Migrantes são bem-vindos". Vistas generales de la exposición. Fotografía: Bruno Lopes. Cortesía del artista y Kunsthalle Lissabon.

Des de la seva infància a la Tucumán dels anys 90, Gabriel Chaile va alimentar una curiositat i una mirada vinculades al creatiu que el portaven a diseccionar gallines i explorar les carreteres de terra a la riba del riu. Anys més tard, mentre es dedicava a copiar i dibuixar cases i escultures dels barris empobrits de Tucumán com a pràctica d'estudi i exercici de memòria, Chaile es va adonar que la seva mirada s'ancorava al peu de carrer, en conversa amb aquells que vivien i es reunien al voltant d'aquells monuments oblidats. Aquesta consciència de classe, així com la consciència de si mateix i de les dificultats de trobar la seva pròpia genealogia, coexisteix amb la insistència en l'autoretrat i es nodreix de les vivències familiars, però també de les cultures indígenes de l'Argentina, així com de costums i economies populars que es donen i es repliquen en les perifèries dels llocs que visita o en els quals acaba vivint.

És en aquest brou de cultiu que sorgeix la pràctica de Gabriel Chaile, una sèrie de metàfores simples, materialitats bàsiques i un fer amb altres que en realitat li serveixen per a convocar: olles de menjadors populars que fan de retrat col·lectiu; ous com els dels berenars del seu pare; forns funcionals convertits en escultures candelàries a les quals cala foc per a cuinar i perquè tot prengui sentit. Gestos sovint mínims i sempre parsimoniosos, que generen espais per a la trobada i debats articulats des del comunitari i la perifèria.   

En aquest podcast, parlem amb Gabriel Chaile sobre la lentitud com a espai de resistència, sobre els cossos nus i en transformació de les seves escultures funcionals, i sobre pobresa, memòria i oblit. Refem, dictats pel seu propi ritme vital, un recorregut des de la riba de Tucumán al centre de l'art contemporani i l’arena internacional. I pel camí, posem cara i les primeres pedres al seu projecte de Centro Cultural Ambulante, que més que un espai és una crida a una actitud vital i a un posar-se en relació amb altres.

Aquest podcast és part de Noves Perspectives per a l'Acció. Un projecte de Re-Imagine Europe, co-financiat per la Unió Europea. Co-produït per Sonic Acts i Paradiso.

Conversa: Javiera Cadiz, Txe Roimeser i Anna Ramos. Guió i producció sonora: André Chêdas. Veu: Violeta Opsina. So: Grup de treball de RWM, de la llibreria de Willem Twee Studios, a Den Bosch.

Compartir
Son[i]aDIWOSonic ActsGabriel ChaileCreative Commons

Programes de RWM relacionats