04/10/2012 29' 16''
Català

Jorge Luis Marzo és historiador de l'art, comissari, escriptor i professor. Ha dedicat bona part de la seva obra a estudiar el control que els poders polítics han exercit sobre la cultura al llarg de la història. La seva anàlisi traça un eix vertebrador que va del barroc al franquisme i de la transició a l'actual situació de crisi, en què destaca una instrumentalització contínua de les polítiques culturals destinada a crear discursos hegemònics i de consens per camuflar les intenses contradiccions de nostra societat.

Marzo es defineix com "un investigador privat", un terme irònic amb el qual manifesta la necessitat d'exercir la seva professió al marge dels discursos institucionalitzats. És autor de diversos llibres i assajos i, arran de la seva participació en la Comissió de Cultura de l’AcampadaBCN del 15M, va escriure l'article "L'era de la degradació de l'art i de la política cultural a Catalunya", que va suscitar certa polèmica en el món artístic català. Està previst que l'editorial El Tangram el publiqui a principis de 2013.

SON[I]A parla amb Jorge Luis Marzo sobre les relacions entre l'art, la cultura i el poder, i sobre les diverses modalitats que han anat adoptant al llarg dels anys a Espanya i a Catalunya.

Compartir
Son[i]aJorge Luís Marzo