12/02/2009 41' 43''
Castellà
Eduardo Polonio

A càrrec de Roc Jiménez de Cisneros

AVANT #6 repassa la trajectòria artística de Eduardo Polonio a través d'aquest monogràfic.

En un àmbit tan fragmentari com el de la música electrònica espanyola durant els anys seixanta i setanta, la figura d'Eduardo Polonio (Madrid , 1941)) va ser poc menys que decisiva per a aportar personalitat, cohesió i enginy a un circuit que sovint es va caracteritzar per l'ús i abús de cànons importats de països veïns.

El seu cognom roman avui lligat al d'alguns dels projectes i institucions que dècades enrere van situar Espanya al mapa europeu de la música contemporània: el Grupo Koan, el Laboratorio Alea a Madrid, el grup Alea Música Electrónica Libre (el primer grup de música electroacústica en directe de l'estat), la Fundació Phonos a Barcelona, l'Àrea de Creació Acústica de Mallorca o el Gabinete de Música Electroacústica de Cuenca. Però Polonio no és nomes un pioner d'allò que en el seu moment es va anomenar "nova música".

La seva obra, d'arrel acadèmica i al mateix temps robustament lligada a diferents manifestacions del popular, del folklore al pop, passant per la mitologia clàssica, habita en un lloc estrany, fosc i indesxifrable, carregat d'ironia, significats i jocs, i sempre a una distància prudencial de l'ortodòxia electroacústica.

Fa trenta anys que Eduardo Polonio va abandonar gairebé per complet la instrumentació tradicional per a dedicar-se a l'exploració dels matisos i possibilitats de sintetitzadors, computadores, cintes magnètiques i altres fonts. A partir d'aquesta incansable investigació sonora i humanística, el madrileny ha donat forma a un generós nombre de treballs de diferent tall, des de breus peces electròniques fins a òperes i bandes sonores per a teatre, interaccionant sovint amb artistes visuals (Eugeni Bonet, Pablo Monedero, Carles Pujol o Toni Rueda, entre d'altres) per a les seves performances en directe en les quals el compositor actua freqüentment com intèrpret i mestre de cerimònies, acostant-se de nou al paradigma pop.

Compartir
RecercaAVANTEduardo PolonioAVANTRoc Jiménez de CisnerospsicodeliaelectroacousticcensuraFundació Phonosso