• 00:11 Introducció
  • 02:24 De com utilitzar la Teoria, amb T majúscula
  • 15:33 La teoria com a part del món
  • 23:03 Futur, futurs
  • 32:31 L'obertura dels mons
  • 40:10 Estar en l'espai i en el temps amb altres persones
  • 46:08 La pedreta a la sabata
  • 51:00 El dret humà a l'aigua
  • 58:51 Imaginar aqüífers
01/10/2021 64' 48''
Castellà
Disposable water bottle turned protest rattle. Taken from Andrea Ballestero's "The Future of Water".

Algú podria pensar que “A Future History of Water”, l'indispensable llibre d'Andrea Ballestero, disponible de manera gratuïta a la xarxa, és el resultat de la seva recerca a Costa Rica i el Brasil sobre aqüífers i el dret humà a l'aigua. Però això seria simplificar massa les coses. El llibre és purament un testimoni, un document de la seva activitat, les seves entrevistes i la seva implicació en una trama molt més complexa, que posa sobre la taula, literalment, moltes de les seves reflexions i la cristal·lització del seu treball de camp. Però com apunta ella mateixa en aquesta conversa, també és el reflex d'una manera d'entendre la pròpia metodologia, els seus instruments i els seus bucles. “Jo m'identifico amb el que l'antropologia fa possible però no necessàriament amb una disciplina com a tal”, assegura a la nostra entrevista. I és que l'enfocament de Ballestero tant des de la docència com des de la seva participació en el procés de resistència popular per l'accés universal a l'aigua, és un exercici de feedback que difumina per complet la divisió entre teoria i pràctica. El seu treball advoca per superposar l'etnografia amb un modus operandi col·laboratiu i feminista, i les possibilitats d'acció latents en l'entorn, tant si es tracta d’un entorn natural, una agència reguladora o “els dispositius tècnic-jurídics que es col·loquen en el centre d'aquestes mobilitzacions polítiques”.

Parlem amb Andrea Ballestero sobre aqüífers i futurs amorfs. Sobre la imaginació com a part essencial del procés de recerca acadèmica. Sobre el potencial de les pràctiques burocràtiques com a engranatges d'un possible mecanisme de canvi – un canvi que no necessàriament passa per transformacions globals a gran escala. O de com reorientar l'energia col·lectiva cap al present com a manera d'assegurar un futur més just, a través d'accions mundanes i quotidianes però amb conseqüències directes i palpables.

Conversa: Roc Jiménez de Cisneros i Anna Ramos. Edició i muntatge sonor: Roc Jiménez de Cisneros. Aquest podcast part del projecte Re-Imagine Europe, cofinançat pel programa Creative Europe programme de l'Unió Europea.
Compartir
Son[i]aimaginació políticaCanvi climàticantropologiaaiguaextractivismeCreative CommonsAndrea BallesteroRe-Imagine Europe

Programes de RWM relacionats