• 00:01 Una exploració personal sobre l'experiència de criar-se a Cuernavaca
  • 07:17 Apunts sobre Cuernavaca i les seves iniciatives d’emancipació
  • 12:03 Ivan Illich
  • 15:53 La colonització occidental a Llatinoamèrica: l'església catòlica, escoles, hospitals, urbanització
  • 17:26 CIDOC: un espai obert per a la discussió, un arxiu intercultural, des del qual es documenten canvis socials i alternatives en l'educació
  • 20:13 Sergio Méndez Arceo, Gregorio Lemercier, Fray Gabriel Chávez de la Mora, Erich Fromm i la revolució psicoanalítica al Monestir Benedictí de Santa María de la Resurrección
  • 24:51 CIDAL. Betsie Hollands. Un centre d'estudis feminista
  • 26:48 La dissolució del CIDOC, 1976
  • 29:39 Illich, la societat desescolaritzada
  • 34:35 Illich, nèmesi mèdica, transport, acceleració, velocitat, progrés i modernitat
  • 38:10 La colonització occidental: un epistemicidi
  • 40:16 Illich, eines de conviabilitat. Tècniques de conviabilitat
  • 42:09 Illich, xarxes d'aprenentatge
  • 45:23 La Comunitat, Cuernavaca
08/05/2019 65' 30''
Anglès

Aquest podcast és part del projecte Re-Imagine Europe, cofinançat pel programa Creative Europe programme de l'Unió EuropeaLlibreria de sons a càrrec de Roc Jiménez de Cisneros i Stephen Sharp, produïda als estudis d'Ina GRM (París). Entrevista a càrrec d'Anna Ramos. Guió de Loli Acebal. Produït per Violeta Ospina.

Cuernavaca és una ciutat petita, situada uns 80 km al sud de Ciutat de Mèxic, amb un clima i enclavament privilegiats, que va atreure diferents generacions d'intel·lectuals i activistes entre les dècades del 1950 i 1980. Allà van dur a la pràctica iniciatives socials enfocades a assajar noves formes de vida i aprenentatge.

El 1967, Ivan Ilich i Valentina Borremans, van impulsar, amb la complicitat del bisbe Sergio Méndez Arceo, el CIDOC (Centro Intercultural de Documentación), un arxiu i punt de trobada destinat a documentar i impulsar el canvi social a Llatinoamèrica. El prior Gregorio Lemercier, per part seva, animat per Erich Fromm, va iniciar un procés de psicoanàlisi col·lectiva al Monestir benedictí de Santa María de la Resurrección, que derivaria, l’any 1956, en la creació del Centro Psicoanalítico Emaús. I la periodista Betsie Hollants va abandonar el CIDOC l’any 1969 per crear el CIDHAL, un centre dedicat a l'estudi de la situació de les dones a l’Amèrica Llatina.

Sofía Olascoaga (Ciutat de Mèxic, 1980) és artista, comissària i investigadora. El fet d'haver crescut en una comunitat fundada pels seus pares, al costat d'altres famílies, a la ciutat mexicana de Cuernavaca, ha marcat la seva trajectòria, portant-la a transitar per les fronteres de l'art contemporani, l'educació, la recerca i la creació d'espais de treball col·lectiu. Entre d’altres derives, Olascoaga va emprendre el 2011 un projecte de recerca col·lectiva titulat Entre utopía y desencanto. Una genealogía afectiva, des del qual es va proposar revisar aquesta història recent de Cuernavaca, per tal d’entendre també la seva experiència d'infància i esbossar la manera en què aquestes pràctiques convivencials ressonen en el present.

En aquest podcast Sofía Olascoaga traça un recorregut per les experiències d'aquesta Cuernavaca reivindicativa i reflexiona sobre les maneres en què els espais comunitaris i autogestionats poden actuar com a motor de transformació social, alhora que analitza els processos de colonització cultural i institucional d'Occident a Llatinoamèrica. Olascoaga també assenyala el silenci històric al qual s'han vist sotmeses les veus de les dones i de les comunitats indígenes en aquest tipus de projectes.

Compartir
Son[i]aSofía OlascoagaIvan Illichcreació colectivaRe-Imagine EuropeCreative Commons

Programes de RWM relacionats