SON[I]A

sonia: Magnitud que expressa el nivell de sensació sonora produïda per un so d'intensitat.

SON[I]A fou el primer programa de la plataforma RWM i s’emet des del 2 de maig de 2006.

El SON[I]A vol ser un espai de consum alternatiu de la informació que produeix l’activitat del Museu, aprofitant sinergies que es generen a partir de la presència de personatges, activitats i sons que transcorren pel MACBA.

Aquesta sèrie està produïda per: Dolores Acebal, David Armengol, Bani Brusadin, André Chêdas, Lúa Coderch, Lucrecia Dalt, Ricardo Duque, Sonia Fernández Pan, Jaume Ferrete, Antonio Gagliano, Carlos Gómez, Roc Jiménez de Cisneros, Raül Hinojosa, Arnau Horta, Yolanda Jolis, Sònia López, Lluís Nacenta, Enric Puig Punyet, Quim Pujol, Mario Quelart, Anna Ramos i Matías Rossi.

El poeta xilè Manuel Sanfuentes ens parla d'Amereida, una travessia empresa per un grup de poetes, arquitectes i filòsofs, des de Tierra del Fuego fins a Santa Cruz de la Sierra, a Bolívia, durant el transcurs de 1965. Anys més tard, l'experiència evoluciona cap a Ciudad Abierta, un projecte co·lectiu que habita en una enorme extensió de dunes, aiguamolls i rierols prop de l'oceà Pacífic, d’on sobresurten una sèrie d'arquitectures i pràctiques experimentals, imaginades i executades de manera col·lectiva.

L'artista/científic David Burraston parla sobre el seu projecte rainwire i de com l'ús de la pluja com mitjà creatiu l'ha dut a una recerca en curs que podria superar algunes deficiències reconegudes en el camp dels mesuraments de precipitació. També parlem sobre sistemes complexos i pràctiques creatives en l’àmbit de la ciència, amb una descripció general dels autòmats cel·lulars i les seves aplicacions, incloses les seves troballes sobre l'autoorganització de l'espai de regles utilitzant sintetitzadors modulars i seqüenciadors basats en Autòmats Cel·lulars.

La compositora i productora americana
Lyra Pramuk comparteix moments clau de la seva infància i adolescència, atravessada per una educació religiosa i musical rigoroses, i el camí posterior per deconstruir la identitat assignada, aferrant-se a la seva afició per la ciència ficció i els jocs de rol com a instruments bàsics per reinventar-se. Parlem també de performativitat, resistència al text, música no verbal, el treball en directe vs l'estudi, les lògiques d'enregistrament de la indústria musical, la importància del sentiment de comunitat queer i l’escena de clubs a Berlín.

Naeem Mohaiemen parla sobre polítiques pragmàtiques i masculinitats fallides, sobre Yasser Arafat, Muammar Gaddafi i Salvador Allende, sobre les històries posteriors de "Two Meetings and a Funeral", sobre el Moviment dels països no alineats i la Organització Islàmica de Cooperació. Parlem també sobre la dimensió generativa de la malenconia, la política entre bastidors i la importància de persistir en la cerca de tot allò que encara desconeixem.

L'artista, investigadora i activista Helen Pritchard destaca alguns dels seus treballs i projectes col·lectius, que articulats en la zona més o menys grisa en la qual la computació es creua amb la geografia, el disseny i la tecnociència ciberfeminista. En aquest recorregut, señalem tota mena de dobles enllaços: orques i sensors, fòssils i fracking, alpaca i receptes, ovelles i infraestructures de dades.

Aura Cumes traça un lúcid recorregut històric a través dels processos colonials, analitzant els mecanismes de submissió, violència i usurpació amb els quals perversament s'ha anat modelant la identitat de l'indi-índia-servent relegat al progrés i benestar de l'home blanc, les seves famílies i el seu capital. Racisme i sexisme avancen així en paral·lel en una trama de depredació en la qual sovint s'entrecreuen les jerarquies.

Nora Sternfeld problematitza el gir educatiu i parla de la crisi de la institució museística, de pedagogia radical, d'emancipació i d'aliances, de para-institucions, d'estratègies de desaprenentatge i coneixement col·lectiu projectat al futur.

Janna Graham ens parla sobre pedagogia crítica i radical, sobre el gir educatiu i les maneres en què les pràctiques pedagògiques interactuen amb les culturals i amb les lluites socials. Graham revisa així les seves experiències en diferents institucions, reflexionant sobre els riscos de museificació de l'activisme enmig del magma neoliberal, sobre els processos “parasitaris” de redistribució dels recursos culturals en projectes de justícia social, o sobre el desafiament d'integrar activament les veus i reivindicacions dels col·lectius marginalitzats amb els quals treballa el museu.

L'artista i investigadora Olivia Plender parla sobre productivitat i cures, sufragistes i museus, adolescència i escoles, sobre col·lectius sense líders carismàtics, educació encarnada i la possibilitat de transformar els errors en discussions sinceres.

Ramon Amaro introdueix les bases de l'aprenentatge automàtic, la lògica amb les que aquest sistema artificial assigna valor, la col·lisió entre la negritud i l’artificial, les seves faltes i el problema d’impunitat que massa sovint aquestes provoquen. A més, reivindica una resistència tecnològica que passaria per sacrificar la percepció actual del món i de nosaltres mateixos.

David Levine parla de precedents històrics d'allò que ell mateix descriu com a “infiltracions“ en la vida quotidiana, com “The Mythic Being” d’Adrian Piper, “Following Piece” de Vito Acconci o “Roberta Breitmore” de Lynn Hershman Leeson. Prop d'una hora conversant sobre realitat i ficció, representació, invisibilitat, bucles i desaparicions de tota mena.

Irit Rogoff reflexiona sobre les maneres de crear sinergies i aliances participatives, creatives i cognitives que ens permetin habitar la contemporaneïtat críticament; defensa així mateix la necessitat d'articular formes de desaprenentatge, dins i fora de l'acadèmia, que obrin camí cap a sabers nous i inesperats.

María Ruido ens parla sobre el poder polític de les imatges i el potencial subversiu de recursos cinematogràfics com el fora de camp, la veu en off o el muntatge, que ens ajuden a pensar i imaginar el món d'altres maneres. Reflexiona també sobre les relacions sempre contradictòries entre el poder crític i experimental de la cultura i la seva institucionalització. I ens introdueix en els processos creatius de peces com "Mater amatisíma", "Tiempo real", "Plan Rosebud", o la més recent Estado de malestar, on s'analitza la simptomatologia social i el sofriment psíquic als quals ens aboca el realisme capitalista.

L'artista irlandès John Gerrard parla de la seva fascinació inicial pels scanners 3D, i de com a partir d'aquests va arribar a desenvolupar la seva pràctica actual, la seva concepció del temps en l'art, i una particular manera d'entendre la simulació, a mig camí entre la contemplació i la mirada crítica.

Teal Triggs parla sobre els antecedents històrics dels zines i el seu paper fonamental en la generació de comunitats fora del mainstream. També analitza la relació entre tecnologia i estètica, i entra detalladament en el moviment Riot Grrrl i el llenguatge i univers visual que va obrir l'encreuament entre música, DIY, activisme, feminitat i feminisme en l'àmbit de l'autoedició.

L'artista, comissària i investigadora Sofía Olascoaga traça un recorregut per les experiències de Cuernavaca, una ciutat petita, situada uns 80 km al sud de Ciutat de Mèxic, amb un clima i enclavament privilegiats, que va atreure diferents generacions d'intel·lectuals i activistes entre les dècades del 1950 i 1980, i reflexiona sobre les maneres en què els espais comunitaris i autogestionats poden actuar com a motor de transformació social, alhora que analitza els processos de colonització cultural i institucional d'Occident a Llatinoamèrica.

Peter Zinovieff ens parla de com va muntar el primer ordinador personal del món, de l’època d’EMS i de l'equip humà que el va acompanyar, del listening room, l'acadèmia, Harrison Birtwistle i Hans Werner Henze, d’enginyeria i experimentació, de com no mantenir un arxiu de so, de geologia, d’Unit Delta Plus, de com engegar un sintetitzador amb un molí de vent i de com demanar-li a un ordinador que composi una bella cançó.

Bernard Stiegler parla d’educació i telèfons intel·ligents, de traduccions i lingüistes, sobre guerra econòmica, canvi climàtic i estupidesa política. Parlem sobre farmacologia i organologia, sobre l'erosió de la biodiversitat, la importància vital dels errors i el Negantropocè com un horitzó de treball desitjable, preparat per a ser construït.

Luke Fowler parla sobre música, ordinadors i instruments, sobre infrasò, ultrasò i els llindars de l’audible, sobre arxius i obsessions, sobre l'afecte com un criteri d'edició fílmic i sobre l'enorme complexitat que implica representar la vida d'una persona.

Boris Charmatz reflexiona sobre com abordar les estructures de poder dins del camp artístic. També parla de polisèmia, col·lectivitat, comunitats i anticomunitats, pedagogia radical, dissensió, el Musée de la danse, la relació complexa i inesgotable entre la dansa i la història, de treballar amb gestos i de la bellesa de la gent gran patinant.

Zenaida Osorio fa una lectura crítica de les representacions de la pagesia a l'arxiu i relat oficial de Radio Sutatenza. A partir d'aquest cas d'estudi, Zenaida reflexiona sobre el contrast de les imatges de país -Colòmbia en aquest cas- que les xarxes de funcionaris oficials, productors visuals i investigadors acadèmics consideren legítimes.

El filòsof, historiador de l'art, comissari i crític José Luis Barrios Lara reflexiona sobre el mite fundacional d'Occident, la modernitat i la invenció de l'altre; pensa en les polítiques d'identitat com a instrument polític i forma d'administració de cossos en l'espai; qüestiona l'efectivitat de les epistemologies del sud i interpreta la crisi migratòria global com una forma de neoesclavisme.

Parlem amb Monica Narula, membre de Raqs Media Collective, sobre raga, temps i temporalitat, el cos tecnològic, el domini públic, el treball des del col·lectiu, la inefabilitat del temps, els moments intermedis, el Mahabharata, política del llenguatge, esgotament, dilatació i llegibilitat.

En aquest podcast Élisabeth Lebovici reflexiona sobre la crisi de la sida en la dècada dels vuitanta i sobre el paper crucial que l'art conceptual i l'activisme van jugar a l'hora de configurar nous paradigmes visuals i afectius que van donar veu a comunitats que la societat capitalista i liquidificada s'esforçava (i encara s'esforça) en invisibilitzar. Parlem també de poesia, pornografia, vagines, líquids i de tot aquest art que els museus es resisteixen a penjar a les seves parets.

Jean-Luc Nancy parla sobre el cos com a espai de ressonància i com a presència sensible; sobre el silenci com a “extremitat infinita del sonor” i sobre el paper del so i de l'escolta en el context de la pràctica política.

Marina Gržinić parla sobre amnèsia, afàsia i encongiment, sobre biopoder i necropolítica, fronteres i volums, corpus i cadàvers, sobre paisatges mortals, intestins, hologrames, i sobre la preocupant miniaturització de l'afectivitat i l'empatia com un procés paral·lel a l'acceleració tecnològica.

Kristin Ross reflexiona sobre el poder de la subjectivitat a l'hora d'abordar la història i sobre la memòria oral i els relats en primera persona. Analitza també el potencial subversiu de les lluites mediambientals actuals, com a formes d'activisme capaç de generar una nova intel·ligència ecològica, social i política. Ross recupera també l'esperit associatiu i cooperatiu de la Comuna de París, exposa la necessitat de traspassar els relats nacionals de l'Estat i defensa la solidaritat com a estratègia política.

Roberto Jacoby obre els seus llibrets de poesia i ens parla d'escriptura, inspiració, saqueig i desmaterialització; de blancs i negres, sofàs-llit, art, política i activismes des del Sud.

Desire Marea i Fela Gucci parlen de la representació de la masculinitat i l'autocontrol, la vulnerabilitat, el feminisme de Siyakaka, la cultura pop sud-africana als anys 90, els cossos queer racialitzats, la música com a mitjà i de com afrontar les contradiccions.

Olin Caprison parla sobre límits, arquetips, connexions, escenes, violència, ritme i llibertat, o del que aquesta paraula comodí significa més enllà del tòpic i la fantasia neoliberal.

Goodiepal toca un Casiotone VL-1 VL-Tone prestat i parlem de la incapacitat de l'art de tenir un impacte real, del millor lloc per amagar coses, de contractes i piruetes, de dobles estàndards a Europa, de la creativitat en les estratègies de supervivència, de refugiats climàtics, de genocidis, d’afro-futurisme modern, de Radical Computer Music i de circuit bending.

Nicolás Zukerfeld i Nicolás Danilluk parlen sobre experimentació i treball col·lectiu, sobre autors menors i còpies massives, sobre traduir i adaptar, sobre l'arquitectura de les vinyetes com un lloc on es dirimeix la velocitat i el temps.

Sara Skolnick (aka DJ Riobamba) parla dels seus gairebé deu anys organitzant festes, d’identitats múltiples, dels traumes de la migració, dels processos d'assimilació, de música, de catarsi i activisme, de l'espai queer que s'obre en l’underground, dels seus projectes d'intervenció social, dels orígens del dembow i el reggaeton, de Justin Bieber, i... toda esa vaina.

Mônica Hoff parla de dadaisme epistemològic, pedagogia en públic, institucions que aprenen, el disens com a estratègia per a generar moviment i pensament, escales, micropolítica, esquerdes en les quals passa tot, d’anar a poc a poc i, fins i tot, de parar.

Jodi Dean sobre el comunisme com un projecte encara latent, sobre el Partit com una forma global escalable, sobre municipalismes distòpics, ecologies anamòrfiques i democràcies liberals, sobre Not an alternative i Liberate Tate com exemples d'un activisme sostenible practicat des dels museus, sobre desitjos, entusiasme i confiança i sobre les emocions capturades a l'interior de les xarxes socials.

Maria Eugenia Rodriguez Palop parla sobre el nou municipalisme; sobre la necessitat d'adaptar la justícia i els drets humans a l'apoderament del ciutadà; i sobre la necessitat de reconèixer-nos com a éssers vulnerables i interdependents i adaptar a això les nostres polítiques públiques des d'una militància feminista.

Melanie Smith ens parla sobre la seva trobada amb Mèxic, sobre la seva relació amb la pintura, sobre els riscos de l'anomenat art polític que pot arribar a ser tan dogmàtic com el seu propi objecte de denúncia. L'artista reflexiona també sobre la sàtira i l'absurd com a eina subversiva i sobre la necessitat de trencar els marcs i superfícies artístiques per a construir noves realitats.

Nicolás Paris parla sobre els seus anys de professor a la Macarena i el seu personal mètode d'aprenentatge basat en l'associació. Paris reflexiona també sobre el paper crucial que en la seva trajectòria juguen el dibuix com a sistema per a projectar idees, l'arquitectura com a mètode de treball, la paraula com a material plàstic i el pensament com a forma.

L'artista noruega Maia Urstad parla sobre nostàlgia, senyals horàries, de l'AM, FM i DAB, de la importància de l’ska, d'arcs i obeliscos, dels sons al fiord, càpsules de temps, de Program 81, de freq_out, de sirenes de boira, d'emissores locals i de cintes perdudes.

Emilio Santiago Muiño parla sobre horts en museus, moviments socials i polítiques públiques, ecofascismes, acceleració, decreixement i sobre com un horitzó d'utopies més humils pot significar a llarg termini una manera de tornar a casa.

AMOQA (Athens Museum of Queer Arts) és un projecte col·lectiu i autogestionat, dedicat a la recerca, estudi i programació d'activitats sobre sexualitat i gènere, que opera a Atenes des de l'any 2016.

Jennifer Lucy Allan parla sobre meteorologia i auralitat, volums, distància i comunitats, sons desconnectats de la seva funció, forats de YouTube, de forats als arxius oficials i arxivistes amateurs. I... sirenes de boira.

Germán Labrador parla sobre gastropolítica i nova cuina, sobre canibalisme i lluita de classes, sobre land-art, pedra i subalternitat, sobre marees, poemes, fosses i fetitxes, sobre el desequilibri com a fonament de tot ordre i sobre com les barricades i la literatura, sent part d'un mateix procés, aconsegueixen pensar-se entre elles.

Yvonne Rainer parla sobre el pas del temps, la transferibilitat de la dansa, l'entrenament com a llegat i la descomposició fílmica del cos, sobre tenacitat, fisicalitat, influències, i sobre els girs, salts i ensopegades d'una trajectòria professional desplegada de manera polièdrica durant més de mig segle.

Domènec ens parla sobre els seus processos de treball i documentació –el que ell anomena una "investigació bastarda", sempre a cavall entre l’art, l’antropologia, la sociologia, la història, el periodisme i l'activisme)–. Reflexiona també sobre la naturalesa dels espais de l'art en tant que espais púbics, i repassa en profunditat algunes de les seves obres més destacades.

Prenem uns mates amb val flores i xerrem sobre pedagogia queer, escriptura i microactivismes, sobre la pràctica docent com a pràctica política, sobre el queer com a forma de dissidència capaç d'activar sabers deshetrosexualizants i sobre la necessitat d'articular noves maneres d'habitar i escriure les nostres identitats que derroquin les fronteres del gènere, la raça i la classe.

Nina Power reflexiona sobre el poder ideològic del llenguatge; sobre els sistemes de vigilància, control i violència estatal; i sobre la necessitat de revertir les lògiques salvatges del neoliberalisme a partir de les estratègies del comunalisme o la seva pròpia noció de “decapitalisme”.

L'historiador i violentòleg Daniel Inclán parla sobre cafè, zapatisme, política a la carta, hamburgueses, presents dilatats, paraulotes, narcisisme biogràfic, autoritarisme a la democràcia, blancor estètica i la nixtamalització del blat de moro.

Griselda Pollock ens parla sobre la seva participació en els moviments d'alliberament de la dona dels anys setanta a Anglaterra, així com sobre les confluències entre feminisme i historia de l'art. Pollock defensa la necessitat de descentralitzar i pluralizar els sabers, i articular estratègies de resistència específiques per a cada context socio-polític. Així mateix, reflexiona sobre les tecnologies de la memòria, el trauma, les relacions edípiques i matern-filials, les narratives de progrés i l'ètica matrixial de Bracha Ettinger.

Martha Rosler analitza i problematiza la proliferació dels sistemes de vigilància i les representacions del jo en la societat contemporània, alhora que ens parla dels circuits de l'art als anys setanta, de l'escena seminal del vídeo art i de la necessitat de seguir perseguint utopies.

Judy Dunaway parla sobre globus tenors, improvisació, autobusos Greyhound, música occidental, la crisi de la SIDA, la seva experiència estudiant amb Alvin Lucier, les seves feines de subsistència i de com aprendre a tocar un piano ben afinat.

Hasan Elahi parla sobre cossos de dades i migrants digitals, sobre lleis antigues i velocitats culturals, sobre germans petits, germans grans, i la capacitat d'agència dels secrets diminuts enfront del big data.

Kenneth Goldsmith parla de la relació del modernisme i Internet, de literatura trencadora i conservadora, de comunisme literari apropiacionista i d’allò que ell anomena el seu "tercer acte".

Vincent Meessen parla sobre viatges, revoltes i metàfores, sobre cooperatives de treball, bandes musicals i escenaris construïts, sobre les polítiques del fer contra les polítiques del mostrar i sobre com vivificar, des del present, les memòries colonials agonitzants o perdudes.

André Lepecki parla sobre la cronopolítica de la desaparició, la dansa, Louis XIV, l'adquisició de la coreografia, el poder testimonial, les ontologies orientades a objectes, la coreopolicía, l'escriptura del moviment i els selfies.

María Salgado parla sobre poesia low tech, sincretisme, spoken text, escriptura i oralitat, canals ocupats, virtuts del prefix an, drogues, i la tensió productiva entre les frases en ús al carrer i les que estan guardades als llibres.

L'historiador italià Enzo Traverso parla de postfeixisme i el buidatge de la política, de la transformació de l'antisemitisme, de polítiques de la memòria, el fenòmen de Trump, de l'eclipsi de les utopies i d'altres efectes col·laterals del neoliberalisme de principis del segle XXI.

Matthew Fuller parla sobre l’acte de dormir, imperialisme processal, big data, post-humanitat i el que ell anomena "atacs de denegació de servei als cervells de les persones".

Laura Mulvey contextualitza, actualitza i matisa la profunda influència de “Visual Pleasure and Narrative Cinema”, text fundacional de la teoria cinematogràfica feminista i de la seva denúncia de la "mirada masculina" de Hollywood, al mateix temps que obre el debat a la “mirada queer” i “la blancor universal” de Hollywood. A més, Mulvey reivindica l'oralitat com una història des de sota i posa l'exemple dels “compilation films” (pel·lícules amb material d'arxiu reescrits amb una nova narrativa) com a espai per a una pràctica cinematogràfica feminista.

Marysia Lewandowska parla del Women’s Audio Archive, de la necessitat vital de generar contrarrelats en el marc dels règims totalitaris, de com es teixien xarxes abans de la xarxes, de les fronteres entre el privat i el públic, del procés de negociació que produeix el desplaçament d'un àmbit a l'altre, de les responsabilitats de l'arxiu i de la potencialitat de generar converses des de l'art.

L'artista italià Mitra Azar sobre punts de vista i mirada incorpòrea, drones, fronteres, nomadisme, arxius sense fi, processos, “artropocè” i de les zones de conflicte com a brou de cultiu de pràctiques creatives.

L'ecofeminista Yayo Herrero parla sobre les diferents manifestacions de l’ecofeminisme; sobre la gestió política dels desitjos, les expectatives i les necessitats; sobre la importància dels treballs reproductius i la necessitat d'establir nous patrons de coresponsabilitat social i institucional; i sobre la gestió dels comuns.

La directora i activista Lizzie Borden parla sobre les seves tres primeres pel·lícules -"Re-grouping” (1976), "Born in Flames" (1983) i "Working Girls" (1986)-, sobre creació cinematogràfica inductiva i deductiva, sobre rodar sense guió, sobre la importància del muntatge, sobre l'ús de les estratègies documentals en pel·lícules de ficció, sobre la distribució alternativa com a forma d'activisme, sobre l'absència de representació de les dones en l'àmbit cinematogràfic i sobre la seva concepció de la televisió com a futur de l'audiovisual.

L'economista, assagista i escriptora Miren Etxezarreta desarticula el fals mite de la crisi de les pensions i planteja noves estratègies per al seu finançament. Analitza també les dinàmiques fagocitadores del neoliberalisme, el recent auge de la dreta, la crisi de l'esquerra i exposa noves estratègies d’accionisme ciutadà.

Zach Blas parla sobre plagi utòpic, biomètrica, patrons de vida, moments impensables, sobre identitat, opacitat, paranodes, sobre l'especulació entesa com a utilitat i sobre com concebre, avui, alternatives sensuals al micro-relat total d'Internet.

John Mason parla sobre la cultura, els rituals i els sabors com a motor de resistència, identitat i memòria; els traspassos culturals derivats dels moviments migratoris i la història del poble yoruba. Mason reivindica també la història no explicada del paper de la dona com a inventora i l'impacte polític, social i econòmic dels espais ocupats per la dona, com l'agricultura, l'educació o les cures pediàtriques, geriàtriques i afectives.

Raquel Gutiérrez parla de revisió semàntica i experimentació política, del fracàs de la política d’"afegiu-hi dones i remeneu", de feminismes populars i lluita de dones, del que passa quan el Suma Qamaña (el bon viure) deixa de ser camí i es converteix en model i de com inscriure l'agenda de l'autonomia del cos en la seva noció de “la política en femení”.

Alberto Berzosa parla sobre el paper del cinema abans de la Transició, partint de dos casos d'estudi: el cinema homsexual i el cinema militant.

Merve Elveren sobre les formes de recerca en contextos políticament convulsos, sobre la paràlisi arxivadora dels vuitanta, les promeses naufragades del neolliberalisme i la possibilitat d'activar avui antigues històries de responsabilitat i resistència.

Robert Janz parla de les seves intervencions urbanes, d’art, budisme, política, poesia i del pas del temps.

Bob Nickas parla sobre mitjans i finalitats, sobre la informació com a espai, la lectura de la història des de la portada dels discos i la necessitat d'inventar-nos el sentit de tot allò que ens envolta mentre ens movem i avancem.

Kendell Geers parla sobre estructures de poder, terrorisme, violència lingüística, africanitat i tensions sociopolítiques abans i després de l'apartheid.

Jota Izquierdo parla sobre capitalisme groc, economia informal, emprenedoria underground, exotització, enginy i reproductibilitat pirata, a ritme de cumbia.

Andrea Fraser parla sobre els reptes i limitacions de l'activisme cultural, sobre els subcamps de l'art, la relació dels artistes amb el mercat i els models de museu en l'era neoliberal.

L'artista suís Christoph Draeger parla sobre desastres, vigilància, còpies i originals, distància crítica, recreacions, capes de significat i provocació.

Cuauhtémoc Medina parla sobre post-colonialisme i tàctiques de fetitxització, sobre l'estatut dels museus a les xarxes globals, la funció disseminadora del mercat i sobre com lliurar, i intentar guanyar d’una vegada, la batalla per la complexitat cultural.


Amb motiu del 85è aniversari d'Alvin Lucier, recuperem una conversa amb Alvin Lucier (realitzada a Boston l’any 2014) on parla, entre moltes altres coses, sobre la necessitat d’escoltar d’una altra manera, sobre els compositors que l’han acompanyat i influït al llarg dels anys o sobre el paper de l’espai i de la tecnologia en el seu treball.

Lúa Coderch parla sobre fotografies de viatges a l’espai, la imitació dels sons del paisatge, el treball ocult implícit en les seves imatges, estratègies de l'engany i la improvisació de refugis com una manera de trobar-se amb els altres.

Natalie Jeremijenko parla sobre l'aprenentatge en la convivència, sobre la vitalitat i la insuficiència de les lluites ecologistes del passat, i de com imaginar, a partir d'aquí, la nostra relació amb els sistemes naturals.

Toni Serra/Abu Ali parla de trance, de llums, d'ombres, de transicions, de condicions de vida i possibilitat, de veure i de vetllar, de somiar i de desaprendre. I de plantes, clar.

Antoni Hervás parla de fanzines expandits, d'atracaments, de la seva àvia, de parcs temàtics de sirenes, d'Hèrcules, de fotocòpies i d'entendre el lúdic com un sistema de resistència.

Enric Farrés parla sobre col·leccionar obsessivament, sobre el valor de l'efímer, sobre l'ús de la mentida com a estratègia creativa, sobre la relació de complicitat amb els que l'envolten i sobre altres facetes del seu treball.

Angela Dimitrakaki parla sobre la nova crítica feminista; sobre els límits de la democràcia, les argúcies del postcapitalisme i l'ambivalència dels comuns. Revisem també les nocions de comissariat radical, pràctiques col·laboratives i art biopolític.

El galerista, crític i comissari Gigiotto Del Vecchio parla sobre alguns dels aspectes clau de The Living Theater: un intent de trencar la quarta paret i promoure idees properes a l'anarquisme pacifista i el liberalisme arreu del món.

El sociòleg Pascal Gielen parla sobre postfordisme, autonomia i mobilitat, sobre les paradoxes de l'art comunitari i la importància del dissens artístic en una possible economia de béns comuns, encara latent i per venir.

Jordi Ferreiro parla sobre situacions pedagògiques fora del normatiu, afectes i aprenentatge significatiu i sistemes d'avaluació experimentals.

Bifo parla sobre assassinats en massa, en relació al cinema, la salut mental, la neuroplasticitat, l'amistat, la ironia i, en última instància, l'esperança.

Michel Feher parla sobre el programa neoliberal i sobre les repercussions que ha tingut a l'educació i la cultura. Analitza també el valor del llenguatge, tant en les seves arrels liberals com en la transformació que ha sofert en els últims anys mitjançant la economització de la política.

Luz Broto parla sobre forces invisibles, l'espai de l'art, la negociació, la visibilització de processos, la poètica de la política, l'art del buit i la seva exquisida capacitat de ficar-se on no la demanen.

Ignacio Uriarte parla de la seva rutina quotidiana com a artista, de la desaparició de l'oficina física, de la pervivència del seu imaginari i de la procrastinació i el sobrecompliment de les normes com formes de resistència davant de la imposició de l'eficiència i la productivitat.

John Chowning comparteix l'aventura de ser pioner en una disciplina i una època en què utilitzar ordinadors per a generar música era un salt al buit entre l'excentricitat creativa i l'aventura científica.

Serafín Álvarez parla sobre videojocs, l'origen de la seva fixació pel passadís com a fetitxe i l'ús dels recursos digitals en art contemporani.

Nanna Thylstrup parla sobre la digitalització de l'arxiu i les seves implicacions, aprofundint en dues conseqüències que sorgeixen tant en les esferes individuals com les col·lectives: primer, l'ombra d'informació que els contextos de big data generen a tots els usuaris; segon, la política que existeix darrere dels processos de digitalització massiva.

Roc Jiménez de Cisneros parla sobre la deconstrucció i reinterpetació lliure d'EVOL del "Continuum" de György Ligeti i "Opus 17a" de Hanne Darboven, i com aquestes obres encaixen dins de la pràctica artística del duo. La conversa inclou idees poc usuals sobre el temps en la música, enginyeria inversa algorítmica, complexitat a través de la simplicitat, anti-clímax, música de trance ancestral, estats mentals estranys i el concepte de superavorriment de Dick Higgins.

Megan Prelinger parla sobre literatura efímera, el funcionament intern de la Prelinger Library i la possibilitat de veure el món a través de l'òptica de documents quotidians.

Eyal Weizman parla sobre els principis bàsics de l'arquitectura forense, les seves aplicacions pràctiques i la seva vinculació al món de l'art i la creació.

Fatima El-Tayeb parla sobre la necessitat de reevaluar la narrativa internalista d'Europa, i el discurs de la integració. El programa analitza el paper de la raça en la construcció d'aquest relat i proposa la formació i recuperació d'arxius com a estratègia per desplegar un altre tipus de narratives.

Clémentine Deliss, directora del Museum der Weltkulturen de Frankfurt, parla de les problemàtiques actuals del museu post-etnogràfic i post-colonial i dels mecanismes que ha assajat aquests darrers anys per a contestar la ideologia de la conservació, com ara la "remediació" dels objectes de la col·lecció, el treball de camp al museu i l'apertura d'espais de treball, de producció i recerca, més enllà del lloc de l'emmagatzematge i el lloc de l'exposició.

Kristine Khouri parla sobre les petjades de la modernitat al món àrab, i sobre els canvis que s'han produït en, i en relació amb, la narrativa àrab postcolonial com a resultat de l'11-S i les seves conseqüències globals. Khouri també tracta la metodologia que utilitza per reescriure històries regionals basades en l'anàlisi dels documents i la producció de coneixement.

Rasha Salti parla sobre la metodologia de rescat d'imatges que utilitza en les seves recerques, i sobre algunes de les seves repercussions. La seva anàlisi postcolonial sobre la producció artística durant la modernitat propicia noves narratives sobre els antics conceptes d’Orient i Occident, a més d’una reinterpretació de certes dates, claus per a la creació a banda i banda de la dialèctica de l’alteritat i per a l'aparició de discursos d’esquerres subjacents.

Sigalit Landau habla acerca de su obra y de la metodología que utiliza a la hora de proponer su particular visión del mundo. Aborda también las contradicciones y las conexiones implícitas que, en su obra, se trazan entre la biografía, el territorio y la política, a la vez que analiza el papel del arte como el lenguaje mediante el cual puede dar cuentas de este cruce.

Entrevista amb Georges Didi-Huberman sobre els problemes relacionats amb la nostra manera de veure i interpretar les imatges, una qüestió problemàtica que es deriva de la pròpia definició d'imatge, i de la jerarquia que històricament ha estat imposada a la dialèctica entre paraules i imatges.

Paul Beatriz Preciado, co-comissària, juntament amb Teresa Grandas, de l'exposició "La passió Segons Carol Rama" ens ofereix un recorregut assagístic per la trajectòria de l'artista i desgrana els successius processos de invisibilització als quals aquesta ha estat sotmesa, fins a convertir-se en "la nostra extemporània més absoluta".

Entrevista amb Alicia Kopf sobre els seus processos de recerca, dels seus darrers projectes i de l'ús de metàfores com ara la impossibilitat d'entrar a casa, la conquesta d’un cim o l'exploració de les regions polars.

Antonio Gagliano parla dels seus projectes, de la seva relació amb el dibuix i els mapes d'idees, i de com generar eines, protocols i cartografies que ens serveixin per circular en els arxius i en els repositoris del nostre temps.

El semiòleg argentí Walter Mignolo parla sobre la relació que ha imposat Occident entre la construcció de la història i la perspectiva del poder.

Xavier Rossell, conservador-restaurador del MACBA, parla sobre els reptes i particularitats de la conservació d'art contemporani i ens exposa alguns casos concrets d'obres de la Col·lecció MACBA.

Marek Tuszynski parla sobre com el poder de la informació pot ajudar els actors socials marginats a contrarestar les narratives dominants.

L'artista Quinsy Gario parla sobre el paper actual de l'activisme als Països Baixos i sobre la relació entre la seva naturalesa performativa i els límits del museu.

Javier Codesal parla sobre el boom del videoart en els anys vuitanta a l'Estat espanyol, les fronteres entre el documental i la ficció, les narratives de l'art contemporani.

L'escriptor Sergio Chejfec parla sobre la naturalesa de la literatura i les transformacions que hi origina l'entorn digital.

Eugeni Bonet i Valentín Roma expliquen les línies d'investigació de l'exposició "L'ull escolta. Eugeni Bonet: pantalles, projeccions, escrits".

L'escriptor, crític cultural i professor Jorge Carrión analitza els nous registres i contextos de les sèries nord-americanes

Montse Badia i Valentín Roma parlen sobre l'exposició "La realitat invocable" i les connexions entre l'espai expositiu i la realitat exposada.

Bartomeu Marí, Paul Beatriz Preciado i Valentín Roma presenten els eixos conceptuals que estructuraran la programació del MACBA del 2014 al 2016.

El crític cultural i periodista musical Diedrich Diederichsen parla sobre el paper de la crítica en l'art contemporani, la dimensió social de la música d'avui, i els vincles i diferències entre el món de l'art i el de la música.

Entrevista amb Sylvain Levy, un dels fundadors de la DSL Collection, sobre col·leccionistes i museus en temps de crisi, el perquè de la seva col·lecció i l'ecosistema de l'art xinès actual.

Maite Muñoz, responsable de l'Arxiu MACBA, parla sobre l'organització dels fons de l'Arxiu, les seves estratègies de divulgació i la manera en què tot això contribueix a redefinir les fronteres entre art i document.

Entrevista amb el filòsof polític Michael Hardt sobre quin és avui el paper de les revolucions com a espais d'una nova creació social.

Chris Dercon, actual director de la Tate Modern de Londres, parla sobre els museus en temps de crisi, el paper de l'art en la societat contemporània i noves maneres de col·leccionar, exposar i relacionar-se amb el mercat.

Matías Rossi, membre fundador de Bradien, i Eduard Escoffet, comparteixen 10 punts d'ancoratge que ens ajuden a entendre millor el rerefons, el procés i les intencions de la seva síntesi de poesia i música.

Entrevista amb Mariana David i María Virginia Jaua sobre el col·lectiu artístic SEMEFO, que va irrompre als anys noranta en l'escena mexicana amb una proposta que explorava la noció i les implicacions de la mort mitjançant la manipulació del cadàver i les seves transformacions.

L'artista belga Els Opsomer parla sobre el sentit del viatge i dels territoris per a la seva concepció artística, sobre la manera de construir el seu arxiu i com li serveix per generar la seva obra.

Entrevista amb Roser Argemí, responsable del projecte Magnet Schools a la Fundació Jaume Bofill, sobre les particularitats del model català, el perfil dels centres triats i les diferents modalitats d’aliances que s’estan establint.

Iman Issa, la guanyadora del primer premi d'art contemporani Han Nefkens-MACBA, parla sobre memòria i llenguatge a través dels seus objectes artístics.

Soledad Gutiérrez parla sobre el procés de muntatge de l’exposició "Escrit en el vent" i sobre la relació que Lawrence Weiner manté amb el dibuix, el llenguatge, la recepció artística i el compromís polític.

Ricardo Duque, un dels deu socis fundadors de l'impremta i associació cultural L'Automàtica, parla sobre la seva aposta per l'autogestió, els beneficis de ralentir els processos de producció i el retorn a l'artesania.

Entrevista amb Eulàlia Grau sobre art i denúncia, els públics de l'art i el procés de creació d'algunes de les obres que es poden veure a l’exposició "Mai no he pintat àngels daurats".

L'antropòleg Alberto López Bargados analitza el complex context sociopolític d’Ahlam Shibli, israeliana de passaport i beduïna d’origen. Aquesta peça inclou també petits apunts de la mateixa artista sobre l'exposició "La casa fantasmal".

Entrevista amb Gerald Raunig sobre Revolució Molecular, activisme filosòfic, i les diferències i similituds entre els moviments socials recents i els de finals de la dècada dels seixanta.

Entrevista amb Max Jorge Hinderer sobre les "Cosmococa", una sèrie de projeccions performance imaginades durant els anys setanta per l'artista brasiler Hélio Oiticica juntament amb el cineasta Neville Almeida.

Carles Guerra parla de l'exposició "Episodis crítics (1957-2011). Col·lecció MACBA" en un recorregut, capítol a capítol.

Erick Beltrán comparteix els exemples més destacats en el seu procés de recerca personal d'arxius i biblioteques idiosincràtics.

El compositor minimalista Tom Johnson parla sobre els seus mètodes compositius i la influència que John Cage i Morton Feldman va tenir en la seva obra.

Wolfgang Ernst reflexiona sobre la possibilitat d'anar més enllà del concepte d'arxiu mitjançant l'exploració de les pràctiques relacionades amb allò que en l'actualitat es denomina "anarxiu".

Nasrin Tabatabai, Babak Afrassiabi i Soledad Gutiérrez parlen sobre l'exposició "Filtracions", el procés de construcció de la modernitat a Iran i com un arxiu es pot revisar a través de la pràctica artística.

James Pritchett parla sobre l'obra de John Cage, David Tudor i Morton Feldman, i sobre la relació directa entre la seva anàisi, la interpetació i els assajos sobre les seves respectives obres.

Miguel Noguera parla sobre els inicis de la seva carrera com a il·lustrador i humorista, els seus mètodes de treball i la seva visió de l'art contemporani.

Jorge Luis Marzo parla sobre les relacions entre l'art, la cultura i el poder, i sobre les diverses modalitats que han anat adoptant al llarg dels anys a Espanya i a Catalunya.

Bartomeu Marí, Daniel Giralt-Miracle i Teresa Grandas parlen sobre els processos d'investigació i la formalització de l'exposició "La utopia és possible. ICSID, Eivissa, 1971"

Entrevista amb Antonio Ramírez, director de la llibreria La Central, sobre els inicis del projecte, la relació de la llibreria amb el MACBA i la complexa situació que travessen les llibreries en temps de crisi i del llibre digital.

Entrevista amb Rick Prelinger sobre pel·lícules casolanes, antropologia alternativa, paisatges perduts i el que ell anomena el síndrome de l'ansietat arxivística.

L'artista i educador Jordi Ferreiro parla d'altres maneres de relacionar-se amb el Museu i de la seva conversa amb l'exposició de Rita McBride en el context de "Blind Dates".

Bartomeu Marí i Nuria Enguita Mayo parlen de l'exposició "Luis Claramunt. El viatge vertical".

Bartomeu Marí, Carles Guerra, Harold Berg i Renzo Rossellini parlen de l'actual presentació de la Col·lecció MACBA.

Bartomeu Marí, Luis Fernández-Galiano, Anne Pöhlmann i Rita McBride parlen sobre l'exposició "Oferta pública / Public Tender".

Entrevista amb Silvia Federici sobre nous models de comunalisme i de revaloració del treball reproductiu amb els quals proposa fer front a la crisi del sistema capitalista.

Arthur Sauer, co-fundador de Game of Life, l'únic sistema mòbil de Wave Field Synthesis del món, parla de so immersiu, música electrònica espacial, i d'altres aplicacions de la Wave Field Synthesis.

Florent Bex explica la manera de treballar de Matta-Clark, el context en què es van conèixer i la forma en què les filmacions, fotografies i dibuixos que ell feia com a documentació es van acabar convertint en la seva obra.

Isabel Bachs, responsable d'Arquitectura del MACBA, revisa els inicis del projecte arquitectònic del Museu, les seves repercussions urbanes i ciutadanes, les seves particularitats estilístiques, així com algunes de les exposicions més significatives que s'hi han presentat.

Entrevista amb Han Nefkens sobre art, escriptura, col·leccionisme i mecenatge, amb motiu de la recent presentació del Premi Fundació Han Nefkens MACBA.

Carles Guerra i Daria Esteva parlen sobre les pel·lícules d'Aleksandr Sokurov i Jacinto Esteva.

Entrevista amb Michel Feher sobre el fracàs de les polítiques neoliberals i sobre possibles alternatives d'activisme ciutadà davant la tirania dels mercats.

Entrevista amb el biòleg, ballarí i coreògraf Xavier Le Roy sobre les seves coreografies i processos de treball.

Entrevista amb l'escriptor, professor i teòric Mark Fisher sobre crisi, insurrecció i el seu concepte de "Really Existing Capitalism".

Bartomeu Marí, Jorge Ribalta i Cristina Zelich parlen de l'exposició "Centre Internacional de Fotografia Barcelona (1978-1983)".

Entrevista amb l'artista sonor Nuno Rebelo sobre la seva trajectòria i la seva producció d'instal·lacions cinètiques i escultures musicals.

Bartomeu Marí, Carles Guerra i Yaiza Hernández presenten la temporada 2012.

Entrevista amb Isidoro Valcárcel Medina sobre la intervenció al MACBA "Constitución 1812" i la seva visió sobre el mercat de l'art, la tecnocràcia i la responsabilitat de l'artista.

Entrevista amb Estrella de Diego sobre les dinàmiques que es generen entre alguns dels agents i les institucions principals que configuren el sistema de l'art contemporani: artistes, comissaris, crítics, museus, galeries i universitats.

Entrevista amb Anri Sala sobre el projecte cinematogràfic "1395 Days without Red", la seva obra en general, l'ús de l'absent i la relació entre les ruptures i el continuum de la història.

Entrevista amb l'escriptor, filòsof i activista polític i cultural Franco Berardi sobre la resistència ciutadana enfront de la crisi que amenaça Europa actualment i possibles estratègies d'insurrecció.

Bartomeu Marí i Ninfa Bisbe parlen sobre l'exposició "Volum! Obres de les col·leccions de la Fundació "la Caixa" i del MACBA".

Entrevista amb el compositor americà Ari Benjamin Meyers a propòsit de "1395 Days without Red" i d'alguns aspectes de la seva obra general.

Entrevista amb Šejla Kamerić sobre el projecte cinematogràfic "1395 Days without Red", l'ús de la memòria i l'autorepresentació com a eina crítica i la relació entre art i política.

Bartomeu Marí i Muntadas parlen sobre la instal·lació i el projecte videogràfic "Col·lecció MACBA. Muntadas. Between the Frames: The Forum (Barcelona), 1983-1993 (2011)".

Entrevista amb Ann Demeester sobre la seva trajectòria, la seva experiència personal a De Appel Arts Centre i l'impact de la crisi a les institucions culturals.

Entrevista amb Natascha Sadr Haghighian sobre l'exposició "# 04 Natascha Sadr Haghighian. De paso".

Entrevista amb Ulf Langheinrich sobre estètica i la percepció del flux, tant en la seva obra audiovisual com en la seva experiència a Ghana, on ha viscut durant anys.

Bartomeu Marí, Teresa Grandas i Àngels Ribé parlen sobre l'exposició "En el laberint. Àngels Ribé, 1969-1984".

Entrevista amb Theo Burt sobre processos perceptius, música visual i art intermèdia.

Entrevista amb Judith Butler sobre política, economia, societats de control, gènere i identitat.

Entrevista amb Rick Prelinger, arxiver, escriptor, cineasta, bibliotecari profà i fundador de Prelinger Archives.

Entrevista amb Ivan Novak sobre la història de Laibach i la seva visió sobre alguns temes recurrents a les seves creacions.

Entrevista amb Ana Janevski sobre cinema experimental a Yugoslàvia durante les décades de 1960 i 1970.

Bartomeu Marí i Zdenka Badovinac parlen sobre l'exposició "Museu de les narratives paral·leles. En el marc de La Internacional".

Entrevista amb Suely Rolnik sobre la dimensió ètica, estètica, política i clínica de l'experiència artística.

Entrevista amb Mark Fell i Joe Gilmore, artistes sonors i comissaris de COMPONENT AMB PROCESSOS: PERSPECTIVES SOBRE MÚSICA GENERATIVA I DE SISTEMES.

Entrevista amb Michael Baldwin i Mel Ramsden amb motiu del dipòsit de 800 peces del grup Art & Language que el col·leccionista francès Philippe Méaille ha fet al MACBA.

Entrevista amb Manuel Huerga sobre els seus inicis experimentals i sobre el paper que el cine, l'art i la televisió han tingut al llarg de la seva trajectòria professional.

Bartomeu Marí, Chus Martínez, Pep Duran i Jordi Puntí parlen sobre la instal·lació a la Capella MACBA "#03 Pep Duran. Una cadena d'esdeveniments".

Entrevista amb Ariella Azoulay sobre la seva feina i la revolució que ha tingut lloc recentment a Egipte.

Bartomeu Marí, Chus Martínez i Kodwo Eshun parlen sobre l'exposició "The Otolith Group. La forma del pensament".

Entrevista amb Allan Sekula sobre la relació entre art i fotografia, l'activisme artístic, el rol de l'artista dins l'esfera pública i sobre "Waiting for Tear Gas".

Entrevista amb Carolina López Caballero, comissària del cicle "Petites històries del cinema. Monstres de la tele".

Entrevista amb Seth Siegelaub sobre el marc sociocultural dels anys seixanta i la seva relació amb la producció artística contemporània.

Entrevista amb Kenneth Goldsmith, pare i principal responsable d'Ubuweb, l'arxiu de l'avantguarda artística més gran d'Internet.

Entrevista amb Pierre Bastien, director d'una orquestra totalment mecànica, integrada per escultures sonores autònomes.

Chus Martínez parla sobre l'exposició "Esteu a punt per a la televisió?".

Entrevista amb Mary Anne Staniszewski sobre "el poder de l'exhibició".

Entrevista sobre com la Mediterrània pot revifar la idea d'Europa amb Costas Douzinas, professor de dret i director del Birkbeck Institute for the Humanities (Universitat de Londres).

Entrevista amb Vicki Bennett, artífex del projecte "plunderphònic" People Like Us.

Entrevista sobre poesia visual amb Enric Bou, professor del Departament d'Estudis Hispànics de la Brown University.

Latifa Echakhch parla sobre l'exposició "#02 Latifa Echakhch. La ronda".

Lars Bang Larsen, editor i coautor del llibre "Palle Nielsen. El model. Un model per a una societat qualitativa" parla sobre Palle Nielsen i la seva obra.

Brigitte Kölle, autora del llibre "okey dokey Konrad Fischer", parla sobre la vida i la personalitat de Konrad Fischer.

Bartomeu Marí, Teresa Grandas i Benet Rossell parlen sobre l'exposició "Paral·lel Benet Rossell".

Bartomeu Marí parla sobre l'exposició "Gil J Wolman. Sóc immortal i estic viu".

Friedrich Meschede i Dorothee Fischer parlen sobre l'exposició "Amb la probabilitat de ser vist. Dorothee i Konrad Fischer. Arxius d'una actitud".

Entrevista amb Natascha Sadr Haghighian sobre qüestions com la investigació artística, la relació entre art i política i la pràctica artística com a força per a l'emancipació.

Entrevista amb Jan Verwoert sobre qüestions com la investigació artística, la crítica d'art i la relació entre art i treball.

Entrevista amb Tonina Cerdà, responsable de Programes Educatius del MACBA.

Armando Andrade Tudela i Chus Martínez parlen de "#01 Armando Andrade Tudela. ahir, demà".

John Oswald, un dels principals representants de l'apropiacionisme sonor, parla sobre la seva obra.

Fareed Armaly, comissari del cicle de cinema "Tawfik Saleh", parla sobre el cineasta egipci.

John Baldessari, Leslie Jones i Bartomeu Marí parlen sobre l'exposició "John Baldessari. Pure Beauty".

Rodney Graham i Friedrich Meschede parlen sobre l'exposició "Rodney Graham. A través del bosc".

Entrevista a Stuart Bailey (York, 1973), coeditor de la revista "Dot Dot Dot" i coresponsable del taller d'impressió i llibreria Dexter Sinister.

Entrevista a Will Holder, coeditor de la revista "F.R. David", de De Appel Arts Centre d'Amsterdam.

Bartomeu Marí parla de la temporada d'activitats del MACBA 2009-2010.

Bartomeu Marí and Chus Martínez parlen sobre l'exposició "El mal d’escriptura. Un projecte sobre text i imaginació especulativa".

Bartomeu Marí, Chus Martínez i Alex Sainsbury parlen sobre l'exposició "Ray Johnson. Completa-ho i retorna-ho, sisplau".

Entrevista a Margaret Leng Tan, col·laboradora i intèrpret de la música de Cage.

Bartomeu Marí i Julia Robinson parlen sobre l'exposició "L'anarquia del silenci. John Cage i l'art experimental"

Entrevista a Jochen Arbeit, figura clau en l'evolució del rock experimental alemany.

Bartomeu Marí i Sabine Breitwieser parlen sobre l'exposició "Modernologies. Artistes contemporanis investiguen la modernitat i el modernisme".

Bartomeu Marí parla de la temporada d'exposicions del MACBA 2009-2010.

Entrevista a David Grubbs, guitarrista i compositor musical de referència dintre del rock d'avantguarda contemporani.

Entrevista a Guy Schraenen, col·leccionista i comissari de l'exposició "Als marges de l’art. Creació i compromís polític".

Entrevista a Michel François, artista i director de l'obra "La Ricarda".

Entrevista a Chus Martínez, conservadora en cap del MACBA sobre el projecte "El principi d'incertesa".

Entrevista amb Bartomeu Marí, director del MACBA, sobre "Temps com a matèria".

Entrevista als artistes Andreas Siekmann i Alice Creischer.

Entrevista a Carmen Pardo, musicòloga, editora, traductora de John Cage.

Entrevista a Filiep Tacq, dissenyador del catàleg Espais fotogràfics públics. Exposicions de propaganda, de Pressa a The Family of Man, 1928-1955.

Entrevista a Palle Nielsen, autor del projecte "The Model" (1968).

Entrevista amb Oriol Rossell, co-comissari del programa de concerts "L'efecte Tropicalia".

Bartomeu Marí, Guy Brett i Cildo Meireles parlen sobre l’exposició "Cildo Meireles" i la seva obra.

Bartomeu Marí, Chus Martínez i Thomas Bayrle parlen sobre l'exposició "Diria que ja no som a Kansas".

Bartomeu Marí parla sobre l'exposició "Rabascall. Producció 1964-1982".

Entrevista a Beatriz Preciado, professora del PEI i responsable del taller "L'art després dels feminismes".

Entrevista a Mela Dávila, responsable del Centre d'Estudis i Documentació del MACBA.

Entrevista a Carmelo Vega, director del curs "Imatge d’Espanya. Fotografia i turisme, 1951-1977"

Entrevista a Jorge Ribalta, comissari del projecte "Arxiu universal. La condició del document i la utopia fotogràfica moderna".

Jorge Ribalta i Bartomeu Marí parlen sobre l'exposició "Arxiu universal. La condició del document i la utopia fotogràfica moderna".

Entrevista a Alex Waterman, músic, compositor, escriptor i comissari de l'exposició Agapé.

Presentació de la temporada d'exposicions 2008-2009.

Barbara Held i Pilar Subirà parlen de l'exposició "Possibilitat d'acció. La vida de la partitura"

Manuel J. Borja-Villel i Bartomeu Marí parlen de l'exposició "Nancy Spero. Disidanzas".

Entrevista a Francesc Torres amb motiu de l'exposició al MACBA Da capo

Entrevista a Bartomeu Marí, nou director del MACBA.

Entrevista al cineasta Amos Gitai.

Entrevista a Carolina López Caballero i Mercedes Conde sobre el cicle de cinema "Tres tardes a l'òpera".

Entrevista a Beatriz Preciado sobre el curs "L'art després dels feminismes".

Jordana Mendelson parla sobre la condició del document i la utopia fotogràfica moderna.

Lothar Baumgarten i Bartomeu Marí parlen sobre l'exposició "Lothar Baumgarten autofocus retina".

Entrevista amb Nomeda i Gediminas Urbonas sobre la seva exposició "Dispositius per a l'acció" (MACBA 2008).

Bartomeu Marí i Alice Creischer parlen sobre l'exposició "......per a la compensació osmòtica de la pressió de la riquesa."

Asier Mendizabal, Peio Aguirre i Bartomeu Marí parlen sobre l'exposició "Asier Mendizabal".

Entrevista a Marta Berrocal, creadora del programa educatiu "Expressart. Museu portàtil".

Entrevista a Marcelo Expósito sobre la figura de Rosalyn Deutsche.

Entrevista a Carolina Caballero sobre la Guerra Freda al cinema d'animació.

Entrevista a Manuel J. Borja Villel i Charles Esche sobre la realitat local i la dialèctica centre-perifèria.

Entrevista al col·lectiu barceloní ALKU per presentar el projecte "Less-Lethal, vol. 1" sobre so i armes no-letals.

Manuel J. Borja-Villel parla sobre l'exposició "Sota la bomba. El jazz de la guerra d’imatges transatlàntica. 1946-1956", comissariada juntament amb Serge Guilbaut.

Manuel J. Borja-Villel, Bartomeu Marí i Joan Jonas parlen sobre l'exposició "Joan Jonas. Timelines".

Entrevista a Manuel J. Borja Villel sobre el Programa d'Estudis Independents (PEI) del MACBA.

Entrevista a Charles Esche, director del Van Abbemuseum (Eindhoven, Països Baixos).

Entrevista al saxofonista Llibert Fortuny per presentar el cicle "So Barcelona?".

Manuel J. Borja-Villel parla sobre l'exposició "Un teatre sense teatre".

Entrevista a Patricia Soley–Beltrán sobre l'obra de Judith Butler.

Entrevista a José Antonio Sánchez sobre el curs "L'art, el teatre i el seu doble".

Entrevista a Ana Longoni sobre el seminari "Pensar el conceptualisme global"

Manuel J. Borja-Villel, María García Yelo (sotsdirectora del MNCARS) i Carlos Pazos parlen sobre l'exposició "Carlos Pazos. No em diguis res".

Entrevista a Beatriz Preciado sobre el seminari "La nouvelle vague porno".

Entrevista a George Stolz sobre la figura i l'obra de Hollis Frampton.

Entrevista a Manolo Laguillo i Jorge Ribalta sobre l'exposició "Barcelona, 1978-1997... MANOLO LAGUILLO".

Entrevista a Marta Segarra sobre la figura d'Hélène Cixous i el seminari "Hélène Cixous. Ciutats secretes".

Entrevista a Eugeni Bonet sobre la figura i l'obra de Norman McLaren.

Entrevista a Jorge Ribalta sobre la qüestió local, fotografia i el programa d'activitats del Museu de principis de 2007.

José Rodríguez-Spiteri parla sobre la figura i l'obra de Pablo Palazuelo.

Manuel J. Borja-Villel, Teresa Grandas, Juan Ignacio Vidarte i José Rodríguez-Spiteri parlen sobre l'exposició "Pablo Palazuelo. Procés de treball".

Entrevista a Giovanni Arrighi, conferenciant del seminari "Capitalisme, forces de treball, política, moviments antisistèmics".

Entrevista a Martin Jay, conferenciant del seminari "Una altra visualitat. El discurs de l'exposició / L'exposició del discurs".

Manuel J. Borja-Villel, Bartomeu Marí i Iris Peruga parlen sobre l'exposició "Gego. Desafiant estructures".

Entrevista a Juan Bufill comissari del programa de cinema "Cinemavisió. Algunes obres mestres del cinema experimental, 1956-2000".

Entrevista a Serge Guilbaut, director del curs "Abstracció càlida i Guerra Freda. 1946-1956".

Entrevista a Jorge Luis Marzo, responsable del projecte "Hem pres la ràdio" del Centre d'Art Sta Mònica.

Monogràfic sobre la figura i obra sonora de George Brecht.

Entrevista a Jorge Ribalta sobre els drets d'autors, el patrimoni i esfera pública.

Entrevista a Lee Ranaldo, del grup Sonic Youth, sobre la relació entre música, art i portades de discos.

Entrevista a Manuel Asensi, codirector del Programa d'Estudis Independents (PEI 2006).

Especial cicle de concerts "Músiques giratòries": entrevista a Martin Tétreault.

Entrevista a Julia Robinson, comissària de l'exposició "George Brecht. Esdeveniments".

Entrevista a Victor Nubla sobre el programa de concerts "Músiques giratòries".

Entrevista a Sònia López, coordinadora de www.macba.es, sobre la línia de publicacions online "Quaderns portàtils".

Entrevista a Roland Groenenboom sobre l'exposició Galeria Cadaqués.

Especial cicle de concerts "El món com a instrument": entrevista a Yannick Dauby.

Entrevista a Bartomeu Marí sobre l'exposició "Peter Friedl: Obra 1964-2006".

Entrevista a Francisco López, músic i director del curs "El món com a instrument".

Beatriz Preciado parla sobre les teories del gènere.

Entrevista a Donna Haraway en el marc del seminari "Trobades entre espècies: el feminisme darrere els ciborgs".

Fragments de la intervenció d'Ana Longoni en el curs "Descentrats. Altres relats del conceptualisme (argentí i llatinoamericà)".

Entrevista a Victor Nubla, comissari de la part dedicada a l'Estat espanyol de l'exposició "Vinil. Discs i caràtules d'artistes".

Entrevista a Guy Schraenen, col·leccionista i comissari de l'exposició "Vinil. Discs i caràtules d'artistes".

Joaquim Jordà parla sobre cinema en el context dels debats del cicle "Joaquim Jordà. Cinema de situació".

Entrevista a Janet Cardiff i George Bures Miller.

"Portrait of Us on the Run": fragment de les peces sonores de l'"Audiodatabank" de Vito Acconci.

Entrevista a Jorge Ribalta sobre el cicle "Crítica institucional i salut mental". Inclou una breu entrevista a Zush i un fragment d'àudio de "Mones com la Becky" de Joaquim Jordà.

Entrevista a Yannick Dauby i conversa entre Yannick Dauby i Francisco López.

Entrevista a Carles Guerra sobre el cicle de "Joaquim Jordà. Cinema de situació".

Entrevista a Franco Berardi "Bifo" i fragment de l'obra sonora de Marcel Broodthaers "Entrevista a un gat", 1970.