• 02:18 Post-feixisme: apunts sobre l'emergència de la dreta xenòfoba i radical en democràcia
  • 09:12 Memòria de l'holocaust i islamofòbia
  • 18:01 El fenòmen Daesh
  • 25:18 Polítiques de la memòria
  • 34:23 El neoliberalisme no es va planejar
  • 40:08 Utopies i futurs catastròfics en el s. XXI. La pulverarització de la societat
17/10/2017 52' 41''
Castellà

Enzo Traverso és historiador i catedràtic a la Cornell University, especialitzat a Europa contemporània, en particular en la història intel·lectual del segle XX des d'una perspectiva comparativa. Traverso advoca per una aproximació a la història que comprengui i sigui conscient en tot moment de les seves pròpies eines, limitacions i mecanismes interns.

Segons ell, resulta inevitable “un encreuament entre història i memòria que fa que sigui molt difícil escriure la història del segle XX, per exemple, sense introduir una part de subjectivitat, de memòria, que és molt significativa i condiciona molt el treball dels historiadors. […] La memòria és una construcció, no és només la transmissió de records individuals o col·lectius; és un procés de construcció social a l'espai públic”. A la nostra conversa, Traverso analitza temes relacionats amb aquesta forma d'entendre la memòria històrica i del contrast de certes polítiques de commemoració i de drets humans amb la xenofòbia de tall islamòfob que recorre Occident en l'actualitat.

SON[I]A parla amb Enzo Traverso de postfeixisme i el buidatge de la política, de la transformació de l'antisemitisme, de polítiques de la memòria, de l'eclipsi de les utopies i d'altres efectes col·laterals del neoliberalisme de principis del segle XXI.

Compartir
Son[i]aEnzo Traverso