08/10/2012 39' 41''
Anglès

Produït per Matias Rossi

Artífex d'una col·lecció de prop de vuit mil discos, Jonny Trunk confessa que des de ben petit els seus pares li van transmetre una màxima que no ha deixat mai de practicar: "Si compres una cosa nova, hi perds diners". Tanmateix, el que fa de la seva col·lecció discogràfica un cas excepcional i digne de compartir no són només les xifres, sinó els dos mil discos de library music o música d'arxiu que s'hi inclouen.

No és fàcil trobar una traducció del concepte de "library music" ni resumir en poques paraules què és i com és. La "library music", sonorizzazioni (un altre dels termes que s'utilitza en aquest fascinant submón musical) o música d'arxiu engloba les produccions sonores que es destinen a un ús professional en el context del cinema, la televisió i la ràdio. Es tracta, doncs, d'una prolífica indústria que, segons els especialistes, va experimentar el seu moment d'esplendor creatiu entre els anys seixanta i mitjans dels vuitanta i que es regeix per unes normes estètiques, de producció, comercialització i distribució fora dels canals establerts.

És una música utilitària i amb una finalitat comercial clara en la qual, paradoxalment, el músic i compositor es professionalitza i es veu obligat a resoldre qüestions i proposicions amb un alt grau d'abstracció, com per exemple, desplegar una narrativa supeditada a la imatge (en les bandes sonores) o concebre un imaginari del qual no hi ha referents. És també un gènere escassament documentat, abonat de rareses i ple d'experiments estranys.

Compartir
RecercaMEMORABILIAJonny TrunkMEMORABILIAmúsica d'arxiuMatías Rossi

Programes de RWM relacionats