23/10/2013 64' 46''

Música seleccionada per Brian Shimkovitz

En moltes regions i de maneres molt diferents, la música de lloança i religiosa en totes les seves variants té un gran impacte tant en l'economia cultural com en les indústries musicals locals. En el context de molts països africans, les grans religions d'Occident com el pentecostalisme i el sufisme s’han incorporat a les tradicions religioses animistes més ancestrals. La música resultant d'aquestes fusions és sovint molt popular a nivell local i té un so molt particular.

A la meva col·lecció hi ha molts eixos que podrien vincular temàticament algunes de les cintes. I un dels aspectes que sempre m'ha agradat explorar, i que al meu entendre mereix molta atenció, és la varietat de tendències i estils de gospel, música espiritual i religiosa de tot el continent. Des dels cants islàmics en oromo dels musulmans sufís d'Etiòpia, fins al "lilting" dels cors gospel a Tanzània, el reggae espiritual casolà kenyà, els temes de gospel que copen les llistes d’èxits a Ghana, o la música ortodoxa etíop tocada per un monjo ancià en una enorme arpa begena, aquesta selecció incideix en molts dels enregistraments religiosos que abunden als mercats de carrer de les ciutats africanes.

La música de lloança engloba també el mecenatge, indispensable per la pràctica musical en molts indrets. Al nord de Ghana, els dagomba que toquen els seus tradicionals donno (tambors parlants) canten lloances per persones importants de la comunitat, tal com escoltem al sisè tema, d'Alhassan Ibrahim. La religió tradicional juga un paper important en diversos graus, tant en l'espiritualitat com en cerimònies profundament musicals. Els cantants vudú de Benín, acompanyats pels increïbles conjunts de percussió, transformen els seus seguidors a través dels mons que creen a la seva música, tal com escoltem al segon tema, d'Alèkpéhanou. Aquesta selecció no és ni de lluny exhaustiva, però em va servir per aprendre molt més sobre l'abast de la pràctica, l'estètica i l'agència social vinculada a la música espiritual a Àfrica. Brian Shimkovitz, estiu de 2013

Compartir
RecercaMEMORABILIAAwesome Tapes from AfricaBrian ShimkovitzMEMORABILIAcol·leccióselecció musical