12/09/2013 54' 35''
Anglès

Produït per Matías Rossi

Quan Brian Shimkovitz va anar a Ghana amb una beca Fulbright en etnomusicologia l’any 2005, es va topar amb un espectre musical ric, estrany, desconcertant i molt variat, publicat sobretot en cassets. "Mai m'havia plantejat anar a Àfrica, però m'interessava molt la música popular a les ciutats", afirma. I l'escena musical africana va resultar ser el projecte de camp perfecte per Shimkovitz.

Durant un any sencer, es va establir a Accra, la capital de Ghana, però va viatjar de manera ocasional a d'altres llocs de l'Àfrica Occidental, com Mali, Togo i Burkina Faso. En tots aquests indrets, els mercats i paradetes de carrer li oferien un continu aparentment infinit de material completament desconegut.

Quan Shimkovitz va tornar a Brooklyn, havia entrevistat a fons diversos MCs, DJs i productors, i havia acumulat una impressionant col·lecció de cintes, tot i que no sabia gaire bé què fer-ne. Engegar un blog per canalitzar les seves troballes ("per comunicar-li-ho a la gent sense rebaixar gaire el nivell") semblava una idea força raonable. El nom del blog era prou explícit: Awesome Tapes from Africa (cintes impressionants d’Àfrica).

Lluny de l'estereotip afro-exoticista tradicionalment associat al mercat de les Músiques del Món, Brian va fer un esforç per compartir la seva excitació pels sons que havia descobert, pel disseny de les cintes i per la riquesa estilística de la seva fragmentada col·lecció: "un enfocament no-enciclopèdic a aquella gegantesca varietat musical – sent molt conscient que els meus 4.000 cassets són només la punta de l'iceberg, el 0,01% de la música que es comercialitza allà". Aquesta mentalitat directa i sense embuts, combinada amb el potencial de la xarxa, va fer créixer el projecte molt més enllà del que ell mateix calculava.

Pocs anys més tard, el que va arrencar com un recurs relativament underground per amics, alguns entesos i col·leccionistes digitals, s'ha convertit en un segell discogràfic en tota regla. Awesome Tapes from Africa reedita tota mena de rareses africanes, des de pop folklòric a gemmes de la pista de ball i cops de puny de hip-hop, ajudant així a difondre sons desconeguts i meravellosos de tot el continent.

El segell ha rebut elogis de publicacions d'arreu del món gràcies a les seves reedicions de llegendes musicals redescobertes, entre les quals destaquen el mestre etíop de l'acordió i el teclat Hailu Mergia, el grup de funk i soul somali Dur-Dur Band o la cantant de Mali Nahawa Doumbia.

Tots ells i molts més posen de manifest una vegada més la missió d’Awesome Tapes From Africa i la col·lecció de Shimkovitz: contribuir a la projecció internacional del mercat musical africà i ajudar alguns dels seus artistes favorits a trobar nous públics a través de gires i reedicions.

Compartir
RecercaMEMORABILIABrian ShimkovitzMEMORABILIAcol·leccióAwesome Tapes from Africael més escoltat el 2014