25/02/2008 26' 1''
Castellà
Esplendor Geométrico

A càrrec de Roc Jiménez de Cisneros

AVANT #1 se centra en l'obra sonora i la trajectòria del grup madrileny Esplendor Geométrico. El programa consta de dues parts: una primera, des de la qual es reconstrueix el seu context i aportacions en primera persona, de la mà d'Arturo Lanz, i que es complementa amb els testimonis d'Andrés Noarbe, Francisco López i Javier Hernando; i una segona, que repassa la seva trajectòria musical.

Nascut a les acaballes dels setanta com a reacció a l'hedonisme de la Nueva Ola Madrileña (allò que amb el temps es va conèixer com a "Movida"), Esplendor Geométrico és un dels primers casos d'independència de la història musical espanyola. Independència financera i estructural, però també creativa; la seva proposta, ancorada en una estètica agressiva, fonamentada en el ritme com a mitjà d'expressió i exempta de pretensions el·litistes, destaca al panorama musical de les darreres dècades com una influència cabdal per al desenvolupament de mil i una ramificacions de la música experimental a nivell internacional. Tot plegat, tocant de peus a terra i amb una actitud vital sincera que evita les etiquetes, fins i tot la de "música industrial". Arturo Lanz, fundador del grup, avui establert a Shanghai, ho anomena "música folclòrica feta amb instruments electrònics".

Compartir
RecercaAVANTmúsicaArturo LanzSaverio EvangelistaAndrés NoarbeJavier HernandoEsplendor Geométricomúsica industrialRoc Jiménez de CisnerosAviador DroThrobbing GristleFuturismeAVANTMovida Madrileñamúsica industrial