26.09.2011

VARIACIONS #6

descarregar PDF

A càrrec de Jon Leidecker

Arribem al naixement de les biblioteques sonores, col·leccions explícitament creades per a ser reutilitzades: objectes sonors sense autor, ingredients inacabats. Tot i que algunes biblioteques contenen sons genèrics, dissenyats per a que siguin el més flexibles possible, la major part dels sons utilitzats provenen d’enregistraments comercials i són alliberats del context original per a propagar-se en centenars de cançons. Des dels presets per a samplers digitals fins a CD-ROMs de dades o discos de batalla de hip-hop, els sons cada vegada se separen més de les seves fonts i deixen d’implicar referències a un moment original per a ser considerats objectes en un domini públic continu.

Mentre el hip-hop viu una reculada cap al conservadorisme com a resposta als casos legals de principis dels noranta, un creixent nombre de grups i compositors prenen el relleu de l’apropiació. L’estètica de les biblioteques sonores dóna lloc a gèneres recombinants com el drum and bass, alhora que l’ús del sampling com a representació condueix al primer collage de música del món a guanyar un quàdruple disc de platí, i un single s’anticipa a una forma de música que aviat es coneixerà com mash-up.

Extra VARIACIONS Creative Commons Jon Leidecker sampleig Transcripció VARIACIONS Variations_transcript
programes relacionats
4 destacats

Aquest assaig enllaça tres exemples històrics del potencial del receptor de ràdio com a instrument musical.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Quaderns d’àudio assaig Centenari John Cage John Cage Jon Leidecker Quaderns d'àudio ràdio Radio Music Wobbly
06.07.2010
59 MIN
Anglès
INTERRUPCIONS #1
Pastoral V.2
més Informació

Aquesta sessió de Jon Leidecker presenta un ampli repàs de la història de les peces clàssiques de música electrònica i concreta que, al llarg dels anys, han intentat emular i estendre les veus i sons del nostre paisatge pastoral.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Recerca Interrupcions David Tudor Jon Leidecker Mix no-humans ocell selecció musical
28.07.2010
59 MIN
Anglès
VARIACIONS #5
La disciplina
més Informació

A mitjan la dècada dels vuitanta el hip-hop descobreix la tecnologia de samplejat digital i l'escena de l'art i la música industrial posa els fonaments de la disciplina.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Recerca VARIACIONS hip-hop Jon Leidecker sampleig VARIACIONS Wobbly
03.03.2011
58 MIN
Anglès
VARIACIONS #6
La biblioteca
més Informació

Les biblioteques sonores són col·leccions de sons en forma d'ingredients en brut, explícitament dissenyats o recopilats per a la seva posterior utilització. Els sons se separen de les seves fonts en mans de nous autors que els utilitzen com simples objectes, no com referències.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Recerca VARIACIONS hip-hop Jon Leidecker sampleig VARIACIONS
VARIACIONS #6
Extra
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58