VARIACIONS #3
L'enfocament
A càrrec de Jon Leidecker
A mesura que s’acostava el final dels seixanta, el progressiu optimisme dels collages de música del món va ser moderat per una nova actitud crítica i introspectiva. Els compositors van abandonar l’ús de fonts obscures, irrecognoscibles o de domini públic per a les seves peces, i van començar a treballar amb mostres perfectament identificables manllevades de la música pop més comercial. Amb aquest canvi d’enfocament del global cap al cultural, les visions utòpiques van deixar pas a una concepció pragmàtica de la investigació i el desenvolupament musical.
Aquest episodi documenta els collages que durant els anys 70 van difuminar les fronteres entre la música popular i l’art: de la música concreta al dub, passant pel disco, o el trastornat món de la ràdio FM.
programes relacionats
El Globus
La segona entrega de la sèrie repassa els anys seixanta, començant pels collages de música del món de Richard Maxfield, Teiji Ito i Karlheinz Stockhausen, i continua amb l'impacte de John Cage i Marshall McLuhan en els Beatles.
Transició
Tan aviat com els enregistraments van suplantar les partitures al segle XX, la presència de la influència comunal va tornar a fer-se present a mesura que els compositors començaven a utilitzar enregistraments per a crear nous enregistraments.
Per Jon Leidecker
Aquest assaig enllaça tres exemples històrics del potencial del receptor de ràdio com a instrument musical.
Transcripció
Transcripció de VARIACIONS #4. L'explosió, a càrrec de Jon Leidecker.
L'explosió
Una visió de conjunt del període de confluència entre la tradició del collage musical en l'art sonor i la tradició popular del hip-hop, que va popularitzar moltes pràctiques i plantejaments estètics que anteriorment havien estat patrimoni de l'alta cultura.
Transcripció
Transcripció de VARIACIONS #3. L'enfocament, a càrrec de Jon Leidecker.