Undead Matter #6
Nurturing the Ancient Undead

Comissariat per Sophie J Williamson.
Undead Matter és una conversa oberta sobre la relació entre la vida i la matèria en constant canvi del nostre univers, a mesura aquesta que ressorgeix rítmicament al llarg dels mil·lennis.
En el sisè episodi, Nurturing the Ancient Undead, l’artista Oreet Ashery parla amb la paleontòloga Tori Herridge sobre les vides passades que emergeixen del permafrost. A través d’aquests cossos, suspesos en el temps i perfectament conservats durant desenes de milers d’anys, consideren els llegats genètics i el cos com a arxiu.
Plantejant preguntes polèmiques sobre l’ètica dels projectes de reconstrucció i extinció com a processos de nova creació en lloc de restitució, així com el controvertit impuls d’alguns membres de la comunitat científica per a clonar i “recrear” animals del passat remot, Herridge i Ashery indaguen en els límits de la pròpia vida i el nostre rol en la seva creació. Partint de fils com la fertilització in vitro, la fertilitat i els fetus, posen sobre la taula exemples d’hibridesa, inseminació artificial i embarassos entre espècies com a pràctiques que replantegen com concebem la vida, tant metafòricament com de manera pràctica.
La conversa inclou lectures de Memoirs of a Spacewoman (1962) de Naomi Mitchison. Aquesta innovadora novel·la de ciència-ficció, una influència clau en la pràctica d’Ashery, creua el pensament feminista i l’anticolonialisme per a qüestionar l’ètica del control sobre els cossos humans i no humans.
Undead Matter, iniciativa de la comissària Sophie J Williamson, és un projecte col·lectiu en curs, que es materialitza lenta i orgànicament en exposicions, esdeveniments, podcasts, publicacions i en l’intangible. El contingut d’Undead Matter va sorgir a través de col·laboracions creuades amb artistes, poetes, ballarins i músics, així com criomicrobiòlegs, xamans, paleontòlegs, mineralogistes, arqueoastrònoms, fusters, físics quàntics, mestres del bondage, especuladors de criònica i d’altres que van aparèixer pel camí. Cadascuna ofereix una perspectiva del nostre lloc dins de la infinita impermanència de la vida: passat, present i possible.
<p>Comissariat per Sophie J Williamson. Produït per Undead Matter. So a càrrec de Either/Or Recordings. Lectura de "Memoirs of a Spacewoman" a càrrec de Hira Nabi.</p>
programes relacionats
La vida a la vora dels ritmes canviants
Artista i cineasta Shezad Dawood parla amb l'antropòleg social i geopolític Mark Nuttall, el treball del qual s'inscriu en les comunitats rurals circumpolars, rastrejant els vincles entre el canvi climàtic, les indústries extractives i la pròpia identitat del lloc. Junts parlen de l'acumulació de residus, les cosmologies ecològiques i els futurs canviants que han emergit dels racons més profunds dels oceans, el subsol gelat i els entrellaçaments geològics dels complexos paisatges de Groenlàndia, així com les vides que alberguen. Els mites de la creació, explicats per la narradora groenlandesa Maria Kreutzmann, brollen de les fosques profunditats de l'oceà i freguen contra els canvis dramàtics en el paisatge al llarg del segle passat.
Hidrofeminisme de permagel
Per a aquesta quarta entrega d'Undead Matter, viatgem a la remota extensió congelada del nord-est de Sibèria. La teòrica cultural Astrida Neimanis parla amb l'hidròleg del permafrost, Nikita Tananaev, sobre les implicacions culturals, filosòfiques i ecològiques de la degradació del permafrost, que altera els antics ecosistemes suspesos en el gel.
Vides reemergents
En aquest cinquè episodi d'Undead Matter, l'artista Bo Choy parla amb Sayana Namsaraeva, una antropòloga de Buriatia, al sud-est de Sibèria, per a explorar les tradicions i històries que han sorgit dels paisatges que envolten el llac Baikal, el llac d'aigua dolça més profund i antic del planeta, i com aquestes influeixen en les visions del món i les possibilitats per al futur.