09.09.2022
50 MIN
Anglès

Undead Matter #4
Hidrofeminisme de permagel

descarregar
cronologia
01:53
02:57
09:06
11:19
16:07
20:39
23:44
28:31
35:29
38:16
38:38
44:59
47:57
Undead Matter #4

Comissariat by Sophie J Williamson

Undead Matter és una conversa oberta sobre la relació entre la vida i la matèria en constant canvi del nostre univers, a mesura que aquesta ressorgeix rítmicament al llarg dels mil·lennis.

La teoria de l’hidrofeminisme d’Astrida Neimanis proposa la idea de l’aigua com un cos en constant canvi que connecta tots els éssers i arxiva totes les històries. No obstant això, a diferència d’altres cossos d’aigua, el permafrost desitja romandre immòbil. En aquest quart episodi d’Undead Matter, Neimanis parla amb l’hidròleg del permafrost Nikita Tananaev, per a analitzar les implicacions culturals, filosòfiques i ecològiques de la degradació del permafrost, que altera els antics ecosistemes suspesos en el gel.

La vasta extensió de paisatge del permafrost gelat, que cobreix gairebé una quarta part de la massa terrestre de l’hemisferi nord, és una frontera urgent del canvi climàtic. A mesura que es fon ràpidament a causa de l’ascens de les temperatures globals, centenars de milers d’anys de matèria orgànica s’estan descongelant, alliberant quantitats aterridores de metà, carboni i virus desconeguts en el bioma del planeta.

Viatjant a través dels llacs termocàrstics i l’escassa tundra del nord-est de Sibèria, Neimanis i Tananaev exploren les complexes interconnexions de les ecologies, comunitats, mitologies i temporalitats que es troben en aquest paisatge en procés de canvi sobtat. Juntes, consideren les realitats difuses que existeixen dins del moviment aquós del desglaç, així com la dissolució dels mons de l’Antropocè.

Aquest podcast es va enregistrar a principis de 2022. Des de la invasió russa d’Ucraïna, l’amenaça a aquests precaris paisatges és ara més aguda que mai.

Undead Matter compta amb el suport del Centre for the GeoHumanities de la Royal Holloway University of London, i de Think Deep, un projecte finançat per l’European Research Council.

Comissariat per Sophie J Williamson. Produït per Undead Matter. So a càrrec de Either/Or Recordings.
Recerca Undead Matter aigua Astrida Neimanis Canvi climàtic feminisme Nikita Tananaev permafrost Sophie J Williamson
programes relacionats
5 destacats
22.11.2022
39 MIN
Anglès
Undead Matter #6
Nurturing the Ancient Undead
més Informació

Undead Matter és una conversa oberta sobre la relació entre la vida i la matèria en constant canvi del nostre univers, a mesura aquesta que ressorgeix rítmicament al llarg dels mil·lennis. En aquest sisè episodi, l'artista Oreet Ashery parla amb la paleontòloga Tori Herridge sobre els descobriments en el permafrost, els llegats genètics, la clonació del passat remot, la fertilitat i els no nascuts.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Recerca Undead Matter Oreet Ashery permafrost Sophie J Williamson Tori Herridge
14.10.2022
38 MIN
Anglès
Undead Matter #5
Vides reemergents
més Informació

En aquest cinquè episodi d'Undead Matter, l'artista Bo Choy parla amb Sayana Namsaraeva, una antropòloga de Buriatia, al sud-est de Sibèria, per a explorar les tradicions i històries que han sorgit dels paisatges que envolten el llac Baikal, el llac d'aigua dolça més profund i antic del planeta, i com aquestes influeixen en les visions del món i les possibilitats per al futur.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Recerca Undead Matter aigua Bo Choy Canvi climàtic permafrost Sayana Namsaraeva Sophie J Williamson
01.10.2021
65 MIN
Castellà
Son[i]a #338
Andrea Ballestero
més Informació

L'enfocament de Ballestero tant des de la docència com des de la seva participació en el procés de resistència popular per l'accés universal a l'aigua, és un exercici de feedback que difumina per complet la divisió entre teoria i pràctica. El seu treball advoca per superposar l'etnografia amb un modus operandi col·laboratiu i feminista, i les possibilitats d'acció latents en l'entorn, tant si es tracta d’un entorn natural, una agència reguladora o “els dispositius tècnic-jurídics que es col·loquen en el centre d'aquestes mobilitzacions polítiques”. Parlem amb Andrea Ballestero sobre aqüífers i futurs amorfs. Sobre la imaginació com a part essencial del procés de recerca acadèmica i de com reorientar l'energia col·lectiva cap al present com a manera d'assegurar un futur més just, a través d'accions mundanes i quotidianes però amb conseqüències directes i palpables.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a aigua Andrea Ballestero antropologia Canvi climàtic Creative Commons extractivisme imaginació política Re-Imagine Europe
03.08.2018
77 MIN
Anglès
OBJECTUALITAT #6
més Informació

Mines de liti, sectes trotskistes, caixes negres, èxodes planetaris, arquitectura augmentada, una ciutat tan gran com tota la Terra, la mitologia d’Area 51. McKenzie Wark, Liam Young i Mette Edvardsen creuen aquestes i d’altres idees en un intent de pensar en l’espai com alguna cosa més que un medi. L’espai com a objecte.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials objectualitat #els 10 podcasts més escoltats de 2018 arquitectura coreografia Creative Commons objectualitat podcasts duracionals Re-Imagine Europe Roc Jiménez de Cisneros Stephan Mathieu
31.07.2022
52 MIN
Anglès
Undead Matter #3
Existint entremig
més Informació

Undead Matter, a new series by Sophie J Williamson, is an unfolding conversation about where life lies in the ever-turning matter of our universe, as it rhythmically resurfaces over millennia. In this third episode, writer, Daisy Hildyard speaks with marine microbiologist, Karen Lloyd about 100-million-year-old microbes, that breathe and excrete minerals: bridging the organic and the non-organic, the living and the non-living. 

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Recerca Undead Matter Daisy Hildyard Karen Lloyd Sophie J Williamson
Undead Matter #4 Hidrofeminisme de permagel
Recerca
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58