Son[i]a #424
Mahmoud Alhaj

Mahmoud Alhaj, "The Second Generation #2"
Les investigacions i experiments visuals de l’artista gazià Mahmoud Alhaj, beuen del seu passat com a periodista i es materialitzen en fotomuntatges i peces audiovisuals amb les quals retrata l’evolució de les tàctiques i tecnologies de guerra del laboratori militar en què Israel ha convertit la Franja de Gaza i els territoris palestins des de fa generacions. Un setge de violència física, psicològica i infraestructural que Mahmoud visibilitza a través de la manipulació i mescla d’arxius de l’exèrcit israelita, records propis, imatges de Google Maps o testimonis orals dels seus veïns, per tal de fer front al control de la narrativa per part d’Israel i l’esborrat històric sistemàtic al que és sotmès el poble palestí.
En aquest pòdcast, Mahmoud Alhaj ens parla d’estratègies i contra-estratègies visuals per reivindicar el seu dret a veure. Parlem d’imatges i drets humans de baixa resolució, runa i arquitectures de desplaçament, i de com construir tendes amb el que tens a mà. En contrast, Mahmoud ens fa veure escanejos 3D, pilots amb coneixements d’arquitectura, arxius militars i altres tàctiques de psyops. Recorrem també amb Mahmoud l’escena artística a la Franja i la resiliència del poble palestí. Passat, present i futur se superposen a la seva obra, mentre que la percepció del temps opera amb altres lògiques en el dia a dia de l’ocupació.
Amb la col·laboració de:
CONVERSA: Anna Ramos. Guió i producció sonora: Albert Tarrats. Sons: Albert Tarrats. Veu: pantea.
CC BY-NC-ND 4.0 DEED. Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional
programes relacionats
Maya Al Khaldi i Sarouna
En aquest pòdcast, la cantant i compositora Maya Al Khaldi i la intèrpret de Qanun, DJ i productora Sarouna parlen sobre les escenes musicals palestines i sobre els seus propis enfocaments musicals i pràctiques artístiques. Qüestionen el gènere de la música electrònica des d'un punt de vista decolonial i parlen sobre les qüestions relacionades amb la fusió i l’exotització de l'expressió cultural. El folklore sorgeix com un concepte complex i sovint controvertit. La conversa aborda les tensions entre l'arxiu i l'experiència viscuda, els desafiaments dels arxius inexistents o inaccessibles i la importància de preservar el patrimoni cultural. També reflexionen sobre la necessitat crucial d'un dol col·lectiu com a palestines i parlen sobre el pes de la culpa imposada i sobre la resiliència. Les gravacions de camp captades per la Sarouna de moments quotidians en Palestina s'entrellacen amb la conversa.
Lara and Stephen Sheehi
En aquest podcast, els escriptors, investigadors i activistes libanesos Lara i Stephen Sheehi ens guien a través de la realitat quotidiana de la psicoanàlisi sota l'ocupació, les operacions psicològiques sionistes i la praxi (anti)opressiva. Parlem de guerra psicològica, Sumud (o el somni de la resistència) i sobre la mundanitat de les nostres subjectivitats en un món que no és igual per a totes.