Son[i]a #423
José Luis Espejo

José Luis Espejo (Madrid, 1983) és un comissari i investigador el treball del qual ha girat durant anys al voltant de les relacions entre l’art i la cultura de l’escolta. En la seva investigació més recent, Espejo expandeix la seva mirada cap a l’arqueologia de mitjans i el materialisme en temps profund, revelant una trama de relacions tan complexa com desconeguda. Amb el títol genèric de El Mal Siempre Es Humano, la seva exploració ens convida a desenterrar connexions insospitades entre el capitalisme primitiu, l’evolució dels cetacis al llarg de milions d’anys i la transformació material dels seus cossos en font d’energia.
En aquest podcast, parlem amb José Luis Espejo sobre el peculiar procés de gestació de la seva immersió acadèmica, però més que res, sobre el paper clau que el greix dels cetacis dentats ha exercit en diferents punts de la història humana recent. Un descens a les capes ocultes de la modernitat primerenca que connecta biologia, química, economia, enginyeria militar i tecnologia de la il·luminació. Parlem de catxalots, de dofins, de vaixells, de làmpares, de tractats comercials i dels ecos d’aquesta història que ressonen avui, en plena crisi climàtica. Però sobretot de greix i de la nostra relació amb els ecosistemes i l’explotació insostenible dels recursos marins, fòssils o humans.
Fonts sonores:
ermine, “WATRWave_Kimmeridge Bay waves on pebble beach 2018-09-02 9:46“
IanFSA, “Sea & Waves Gordons Bay“
kevp888, “R4_00677_FR_Waves_on_pebble_beach“
newlocknew, “AMBLake_Waves Are Hitting Concrete Blocks.River City Reservoir Pond.Close_EM“
tim khan, “seattle bay waves“
tim khan, “bay of fundy 03“
tim khan, “WATRWave_small waves breaking at deadman’s cove_TK_SASSMKH8020”
tim khan, “WATRWave_medium waves breaking at deadman’s cove_TK_SASSMKH8020”tim khan, “mediterranean_sea_porticcio”
Amb el suport de:
Finançat per la Unió Europea. Les opinions i punts de vista expressats només comprometen a les seus/ves autors/es i no reflecteixen necessàriament els de la Unió Europea o els de l’Agència Executiva Europea d’Educació i Cultura (EACEA). Ni la Unió Europea ni la EACEA poden ser considerats responsables d’ells.
programes relacionats
Jaime Vindel
En aquest podcast parlem amb l'investigador, docent i assagista Jaime Vindel sobre art, entropia i economia. Entrem en museus i gasolineres per a entendre la seva materialitat. Parlem sobre les exposicions universals del segle XIX i com l'extirpació dels objectes dels seus llocs d'origen es vincula directament al procés de degradació ecològica. Observem les seves estructures de ferro i vidre, fins arribar al formigó. Xerrem també sobre el carbó i el petroli, sobre el concepte de productivitat i el revers tenebrós d'uns determinats imaginaris visuals.
Troy Vettese
En aquest podcast conversem amb l'historiador mediambiental, investigador i escriptor Troy Vettese sobre veganisme, ecologia, i geoenginyeria. Parlem sobre neoliberalisme i crisi mediambiental. Ens acostem a experiències passades de socialistes vegans i entenem la urgència d'incloure els drets dels animals en el pensament radical. Rondem també la tensió existent entre la natura i el mercat, assumint la impossibilitat d'enfrontar-nos a la crisi climàtica des de tecno-solucions ecomodernistes.