Son[i]a #422
Tania Safura Adam

Tania Safura Adam (Maputo, Moçambic, 1979) és una investigadora, escriptora i curadora que realitza “investigacions socials amb fugues artístiques” per introduir narratives, recollir i posar en circulació històries –macro i micro– de la negritud al territori ibèric.
Fundadora de Radio África, una plataforma de pensament crític i la difusió de les cultures negres, i creadora del projecte d’investigació –i arxiu potencial– Espanya Negra. Viatge cap a la negritud en l’espai-temps, la Tania busca generar espais de complexitat per a una (re)escriptura de la història negra al territori espanyol. Per això, recorre a fonts diverses com l’arxiu colonial, la literatura, la música i el domèstic, fent servir la microhistòria i l’escolta activa com a metodologies de treball, amb l’objectiu de rescatar les narratives de veus històricament marginades i silenciades. Entre els seus formats de treball, destaca la ràdio, el conversacional, la museografia, el sonor o l’escriptura, entesos com a instruments vius i complementaris per construir contrarelats.
En aquest podcast, Tania Safura Adam obre els seus processos de recerca i metodologies per rescatar les memòries individuals i col·lectives de la negritud a Espanya. Un exercici d’escriptura urgent i tenaç, que es construeix a partir de fragments, sovint dispersos i desconnectats. Posant-les en circulació, aquestes narratives silenciades i ignorades tenen el poder d’incomodar, i des d’aquesta incomoditat obren la possibilitat de transformació. Parlem també de buits de l’arxiu i dels arxius en potència, així com del que significa fer-se’n càrrec. I ja en el pla més íntim, del que implica, per a ella i per a moltes, una maternitat i una criança en la diàspora.
Amb el suport de:
Finançat per la Unió Europea. Les opinions i punts de vista expressats només comprometen a les seus/ves autors/es i no reflecteixen necessàriament els de la Unió Europea o els de l’Agència Executiva Europea d’Educació i Cultura (EACEA). Ni la Unió Europea ni la EACEA poden ser considerats responsables d’ells.
programes relacionats
Antiracisme i resistència anticolonial des de l’afrodescendència
Conversem amb Lucía Piedra Galarraga, Diego Falconí Travez i Karo Moret del Grup de pensament, pràctiques i activismes afro/negres sobre altars, ekekos, nefands, Santa Bàrbara i les Siameses de Valdivia. De la seva mà, analitzem les polítiques del cabell, el sucre com a producte estrella de les rutes del Carib, i la destresa de la cendra per a evidenciar l'extermini de les antigues comunitats sodomites andines.
David Yubraham Sánchez
En aquest podcast, el gestor i mediador cultural David Yubraham Sánchez amplifica pensaments crítics formulats des d'espais pedagògics i en constant conversa amb altres, com un exercici de revisió de les matrius racistes i colonials, des de les quals desmuntar simetries fictícies en nom de la diversitat. Des del seu pensar-fent i el treball en col·lectiu com a principal metodologia, sorgeixen un munt de pistes, estratègies i objectius per a dur a terme tasques de mediació, educació o programació cultural anti-racistes, que passen per problematitzar el buidatge dels drets i polítiques culturals, identificar absències i esborraments en la memòria democràtica i patrimoni nacional, i posar en pràctica política l'escolta.
Mabel O. Wilson