Son[i]a #421
Mabel O. Wilson
![Son[i]a #421](https://img.macba.cat/wp-content/uploads/2025/02/Memorial-to-Enslaved-Laborers-03-1-1280x960.jpg)
“Simplement li dic a la gent que sóc indisciplinada”, diu Mabel O. Wilson, que sap que les disciplines no abasten del tot la seva pràctica, que cobreix diverses àrees i formes de treball. Com a curadora i escriptora, la seva feina està ancorada en valors fonamentals de justícia social, consciència històrica i solidaritat. La investigació de Mabel O. Wilson contextualitza l’arquitectura i la planificació dins d’un marc més ampli i col·lectiu d’històries compartides, narratives racials ocultes o esborrades i la(es) injustícia(es) sistèmica(es) que donen forma a les realitats socials i polítiques actuals.
En aquest podcast, comencem demanant a Mabel O. Wilson que parli sobre el seu desenvolupament personal, educatiu i professional, en resposta a la manca o silenciament del pensament crític en el camp de l’arquitectura. Després parlem d’idees relacionades amb la terra, la propietat i la possessió, i també, arrel del seu viatge recent a Cisjordània, sobre encontres colonials, aspectes espacials dels tancaments i graus de contenció. Mabel recorda a les generacions més joves la importància d’utilitzar l’arquitectura no només com a mitjà per construir i dissenyar, sinó també per reunir-se, observar i construir relacions, per entendre la història des d’una perspectiva diferent i per sobreviure dins del clima sociopolític actual, sense cedir a la desesperació.
programes relacionats
Tania Safura Adam
Eyal Weizman
En la nostra segona conversa amb el director i fundador de Forensic Architecture, Eyal Weizman, profunditzem en els matisos de la seva sofisticada pràctica de recerca, aquesta vegada enfocant-nos en les nocions de temps i durada des d'una perspectiva forense per a desplegar múltiples temporalitats des d'un instant. En fer-ho, Weizman explica com construir un cas fent servir núvols, arquitectura, metadades, ombres, testimonis, imatges de vigilància i de satèl·lit.
Samaneh Moafi
Samaneh Moafi és arquitecta i investigadora de Forensic Architecture a Goldsmiths, a la Universitat de Londres. Moafi supervisa el Centre For Contemporary Nature, una divisió de Forensic Architecture que explora la relació entre les violacions dels drets humans, la violència ambiental i el canvi climàtic antropogènic. En aquest podcast, Samaneh Moafi dirigeix la nostra mirada a les nocions d'ecocidi, els béns comuns negatius i la violència ambiental, a la recerca de responsabilitat i canvi. En fer-ho, ens porta a través del desert de Nègueb, núvols tòxics extraterritorials, nius d'orangutans a Indonèsia, incendis forestals i l'ús militar de les ràfegues de vent a la franja de Gaza.