Son[i]a #418
Samia Henni
Samia Henni és una escriptora, historiadora, educadora i curadora que treballa al voltant de la història de l’arquitectura, els estudis colonials i una aproximació crítica als arxius. Amb un clar èmfasi en les històries colonials i els seus impactes, Henni analitza les interseccions de l’espai, el poder i la representació, desenterrant histories sovint esborrades pels règims colonials, els poders estatals i els biaixos institucionals. El seu treball assenyala com aquestes forces han modelat selectivament les narratives històriques, silenciant veus de resistència i marginant les experiències que desafien els marcs dominants d’autoritat i control.
En aquest pòdcast, Sami Henni parla sobre diversos dels seus projectes de recerca i comissariat, que aprofundeixen en temes com el paper dels arxius en la reconstrucció d’històries, el desert com una construcció colonial i l’impacte de la toxicitat colonial en els entorns naturals i les seves comunitats. Parlem sobre proves nuclears a Algèria, contradiccions, propaganda bèl·lica, exposicions traumàtiques i les absències dels arxius colonials.
Murphy treballa amb i contra la tecnociència en àmbits com la justícia ambiental i la política de dades, el colonialisme, la sexualitat, la reproducció i la raça. El seu enfocament és interdisciplinari, no només en el sentit d'involucrar múltiples àrees del coneixement, sinó també per la seva doble responsabilitat: la tasca gairebé impossible de desmantellar el capitalisme racial extractiu, mitjançant la reimaginació d'horitzons descolonials radicals negres, queer, indígenes i feministes. En aquest podcast, Murphy ens guia a través de les infraestructures que articulen la contaminació de Chemical Valley i els seus voltants a la zona dels Grans Llacs, la conca d'aigua dolça superficial més gran del planeta.