Son[i]a #416
Maya Al Khaldi i Sarouna
![Son[i]a #416](https://img.macba.cat/wp-content/uploads/2024/12/BOREALIS_FRID_LANDMARK_FREDAG1-40-1024x682-1.jpg)
Foto: Frid Lilleskog Tronstadt/Borealis.
En una pràctica arrelada en el pensament feminista i decolonial, la cantant i compositora Maya Al Khaldi ( Jerusalem, 1989) i la intèrpret de qanun, DJ i productora Sarouna (Jerusalem, 1995) utilitzen una varietat d’estratègies per a reimaginar el seu context immediat (Palestina) incorporant elements personals i sociopolítics a la seva música. Entre d’altres coses, la Maya ha treballat amb infants a Gaza, utilitzant el so i la creació musical com una eina de suport psicosocial, mentre que la Sarouna va fundar Tawleef: un segell discogràfic palestí independent i un espai d’art dirigit per dones, que fomenta un ecosistema musical autosuficient i crea nous tipus d’espais públics mentre navega pels desafiaments actuals de l’ocupació i la injustícia sistèmica.
L’àlbum عالمتاني – Other World de Maya Al Khaldi, publicat per Tawleef el 2022 i produït per Sarouna, crea connexions conceptuals, sonores i visionàries entre el passat i el present, integrant cultures i experiències tant personals com col·lectives en el format d’arxiu. Inspirant-se en el folklore palestí i incorporant gravacions de l’arxiu de música tradicional palestina del Centre d’Art Popular de Ramallah, l’àlbum de debut de la Maya insufla nova vida al material d’arxiu com una manera d’imaginar futurs possibles.
En aquest pòdcast, la Maya i la Sarouna parlen sobre les escenes musicals palestines i sobre els seus propis enfocaments musicals i pràctiques artístiques. Qüestionen el gènere de la música electrònica des d’un punt de vista decolonial i parlen sobre les qüestions relacionades amb la fusió i l’exotització de l’expressió cultural. El folklore sorgeix com un concepte complex i sovint controvertit. La conversa aborda les tensions entre l’arxiu i l’experiència viscuda, els desafiaments dels arxius inexistents o inaccessibles i la importància de preservar el patrimoni cultural. També reflexionen sobre la necessitat crucial d’un dol col·lectiu com a palestines i parlen sobre el pes de la culpa imposada i sobre la resiliència. Les gravacions de camp captades per la Sarouna de moments quotidians en Palestina s’entrellacen amb la conversa.
Amb el suport de:
Coproduït per:
AQUEST PODCAST ÉS PART DE NOVES PERSPECTIVES PER A L'ACCIÓ. UN PROJECTE DE RE-IMAGINE EUROPE, CO-FINANCIAT PER LA UNIÓ EUROPEA. Co-produït pel Festival Borealis.
Conversa: Anna Ramos. Guió, producció sonora i voice over: pantea. Sons: enregistraments de camp de Palestina de Sarouna.
Enregistrat el mes de març, 2024.
CC BY-NC-ND 4.0 DEED. Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional
programes relacionats
Lara and Stephen Sheehi
En aquest podcast, els escriptors, investigadors i activistes libanesos Lara i Stephen Sheehi ens guien a través de la realitat quotidiana de la psicoanàlisi sota l'ocupació, les operacions psicològiques sionistes i la praxi (anti)opressiva. Parlem de guerra psicològica, Sumud (o el somni de la resistència) i sobre la mundanitat de les nostres subjectivitats en un món que no és igual per a totes.
Philip Rizk
Haig Aivazian
A través de xerrades, performances, vídeos, dibuixos, instal·lacions i escultures, les obres multifacètiques de Haig Aivazian entrellacen el personal i el geopolític, així com micro- i macro-narratives. Les seves peces descobreixen –o potser fins i tot fabriquen– fils complexos, línies de temps i xarxes visuals amb múltiples capes de significat i ambigüitat. Aquestes històries pretenen desconcertar, revelar connexions intangibles i evocar una sensació de fricció fantasmal entre idees en conflicte. En aquest podcast, parlem amb Haig Aivazian sobre contrapropaganda, esports, talls de llum, Palestina, fugitivitat i el que ell anomena “els abocadors de la democràcia”.