31.10.2024
94 MIN
Anglès

Son[i]a #412
Vijay Prashad

descarregar
cronologia
00:00
04:05
08:39
12:21
16:55
21:35
23:57
26:14
29:30
34:07
37:01
40:03
42:34
43:40
45:08
47:19
49:05
50:04
54:11
60:27
65:00
71:27
76:52
84:04
87:29
Global North rings and Global Sount groopings graph, published at Tricontinental
Font: informe de Tricontinental "Hyper-Imperialism: A Dangerous Decadent New Stage", 2024.

Vijay Prashad és historiador, editor i periodista marxista, a més de director de Tricontinental: Institute for Social Research and Global South Insights. Recentment ha publicat Hyper-Imperialism: A Dangerous Decadent New Stage, on explora el ressorgiment de la dinàmica imperialista que amenaça actualment el Nord Global.

A Hyper-Imperialism, Prashad argumenta que la fase actual de la dinàmica del poder global està determinada per estructures imperialistes profundament arrelades. Sosté que, sota el lideratge dels Estats Units, el Nord Global, ancorat en un passat colonial compartit, continua afirmant el seu domini sobre l’economia global, no només per mitjà d’aliances militars com l’OTAN i el G-7, sinó també a través de xarxes ideològiques més subtils. Aquesta nova etapa de l’imperialisme està determinada, en part, per la modernització de la guerra híbrida, que inclou tàctiques com la guerra jurídica, les hipersancions i la confiscació de reserves i actius nacionals, totes elles formes de guerra no militar. A més, a l’era digital s’estan desplegant noves eines tecnològiques de vigilància i comunicació dirigida per a controlar la batalla d’idees i mantenir la influència imperialista. Mentrestant, el Sud Global, un espai geopolític més fluid i menys centralitzat, veu com potències emergents com la Xina erosionen de manera constant l’hegemonia del Nord. En resposta a tot això, Occident intensifica les seves estratègies de control, recorrent a la despesa militar, les operacions d’intel·ligència i una xarxa de sancions i diplomàcia coercitiva. En aquest panorama canviant, la necessitat d’una col·laboració genuïna entre les nacions és més urgent que mai, a mesura que les esquerdes del sistema es tornen més visibles i els marcs de caritat i cooperació internacional exposen les seves contradiccions inherents, revelant la decadència de la democràcia. Com a resultat, el sistema canalitza cada vegada més els seus esforços a través dels mecanismes que té més a mà: la cultura, per a controlar la veritat, i la guerra, per a mantenir el domini.

En aquest pòdcast, Vijay Prashad emfatitza el poder de la narració, expressant emocions mentre critica l’imperialisme i mira de conscienciar sobre la guerra. Malgrat que no està d’acord amb l’hiperimperialisme, reconeix les condicions materials incertes que sustenten les ideologies conservadores. En relació a l’opressió palestina, revisa amb atenció les històries entrellaçades del colonialisme europeu i l’antisemitisme, parant especial atenció al context alemany. Encara que està cansat del discurs deshonest, Prashad demostra esperança en el dissens de les generacions més joves i en el coratge socialment construït que aquestes encarnen. I malgrat els intents de silenciar-les, abraça l’esperit desafiador de la protesta, unint-se al crit de: No passaran!

CONVERSA: ANNA RAMOS. Guió i producció sonora: Violeta Ospina. Sons: llibreria de sons de RWM.

Imatge: Gràfic "Global North rings and Global Sount groopings", publicat a l'informe de Tricontinental "Hyper-Imperialism: A Dangerous Decadent New Stage", gener de 2024.
ATTRIBUTION/NON-COMMERCIAL/SHARE-ALIKE 4.0 INTERNATIONAL (CC BY-NC-SA 4.0)
Son[i]a colonialisme colonialisme d'assentaments Creative Commons hiperimperialisme hyperimperialism Palestina Palestine sud global Vijay Prashad
programes relacionats
2 destacats
17.07.2024
119 MIN
Anglès
SON[I]A #405
Lara and Stephen Sheehi
més Informació

En aquest podcast, els escriptors, investigadors i activistes libanesos Lara i Stephen Sheehi ens guien a través de la realitat quotidiana de la psicoanàlisi sota l'ocupació, les operacions psicològiques sionistes i la praxi (anti)opressiva. Parlem de guerra psicològica, Sumud (o el somni de la resistència) i sobre la mundanitat de les nostres subjectivitats en un món que no és igual per a totes.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
29.04.2024
125 MIN
Castellà
Son[i]a #399
Ramón Grosfoguel
més Informació

En aquest podcast, el sociòleg i activista porto-riqueny Ramón Grosfoguel ens guia a través de segles d'obscurantisme a Europa, des de la reunió de Colom amb la Reina Isabel a Granada l’onze de gener de 1492, al debat de Bartolomé Las Casas i Juan Ginés de Sepúlveda que va donar les pautes per al racisme biològic i culturalista que encara perdura avui dia, per desmuntar la doctrina del descobriment, així com les pretensions universalistes i ahistòriques de l'eurocentrisme i de la modernitat que encara corren per l'acadèmia.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Al-Andalus antiracisme colonialitat Creative Commons decolonialisme epistemicidi Ramon Grosfoguel
Son[i]a #412 Vijay Prashad
Son[i]a
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58