12.09.2024
77 MIN
Castellà

SON[I]A #408
Seba Calfuqueo

descarregar
Seba Calfuqueo
Seba Calfuqueo "Esporas", 2021.

Seba Calfuqueo (Santiago de Xile, 1991) parla d’etiquetes com “artista”, “maputxe” o “trans” entorn d’una pràctica que tracta amb aquestes categories però tendeix a transcendir-les. Atenta tant a qüestions de llenguatge com a la tradició maputxe de la qual és hereva, Seba visibilitza la ideologia inscrita en la història per tal de qüestionar-la i suscitar un debat obert a tothom. Així mateix, el seu treball d’arxiu i de recerca de la memòria maputxe alimenta obres en mitjans artístics diversos –instal·lació, vídeo, ceràmica, performance–, on la performance té un paper important per a anar més enllà de la centralitat de la imatge en la cultura occidental. Tant sola com dins de col·lectius, Seba presenta les seves peces en diferents contextos parant esment a la complexitat de l’encreuament entre àmbits culturals i conscient que no tot es pot traduir.

En aquest podcast, Seba Calfuqueo desmunta herois, monuments i categories, al mateix temps que reivindica el buit, els tabús i els elements, com a espais de complexitat des dels quals entrar en conversa. Parla també de fer-se càrrec d’on vens i des d’on parles, de l’autobiogràfic, l’exotització i el gènere com a possibles paranys. I reivindica ocupar col·lectivament espais que històricament s’han negat al poble maputxe. Si per a l’artista ser maputxe és tenir una connexió amb el territori, a través d’aquesta conversa Seba ens presenta una manera d’entendre la vida on el queer és l’essència mateixa de la natura.

CONVERSA: ANNA RAMOS, TXE ROIMESER I VALENTINA AGUILERA. GUIÓ: QUIM PUJOL. PRODUCCIÓ SONORA: VIOLETA OSPINA. VEU: VALERIA BRUGNOLI. SONS: LLIBRERIA DE SONS DE BJ NILSEN.
CC BY-NC-ND 4.0 DEED. RECONEIXEMENT-NOCOMERCIAL-SENSEOBRADERIVADA 4.0 INTERNACIONAL
Son[i]a Agència no-humana colonialidad colonialitat Creative Commons lluites indígenes Lluites territorials queer Seba Calfuqueo
programes relacionats
2 destacats
12.09.2019
67 MIN
Castellà
Son[i]a #297
Aura Cumes
més Informació

Aura Cumes traça un lúcid recorregut històric a través dels processos colonials, analitzant els mecanismes de submissió, violència i usurpació amb els quals perversament s'ha anat modelant la identitat de l'indi-índia-servent relegat al progrés i benestar de l'home blanc, les seves famílies i el seu capital. Racisme i sexisme avancen així en paral·lel en una trama de depredació en la qual sovint s'entrecreuen les jerarquies.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a antirracisme Aura Cumes lluites indígenes podcasts més escoltats 2019
27.04.2023
67 MIN
Castellà
Son[i]a #371
Elvira Espejo Ayca
més Informació

Elvira Espejo Ayca és artista, teixidora, escriptora, poeta i investigadora indígena. El seu treball fa emergir estratègies col·lectives que es resisteixen a la monoculturalització, en un camí d'anada i tornada, entre el rural i l'urbà, entre la pràctica ancestral i la mirada colonial, entre el sentipensamiento dels pobles originaris i el predomini de l'eurocentrisme acadèmic. En aquest podcast, ens submergim, “a tot pulmó”, en les converses i accions del el Museo Nacional de Etnografía y Folklore de La Paz (Bolivia) a la recerca d'una comprensió i respecte mutu, en l'acció de teixir i reteixir, de gestar i regestar els ponts i buits històrics entre dos mons.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Creative Commons decolonialisme Descolonitzar el museu Elvira Espejo Ayca lluites indígenes teixidores
SON[I]A #408 Seba Calfuqueo
Son[i]a
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58