SON[I]A #405
Lara and Stephen Sheehi
![SON[I]A #405](https://img.macba.cat/wp-content/uploads/2024/06/Damage_in_Gaza_Strip_during_the_October_2023_-_32_p-1280x914.jpg)
Imatge: Gaza, octubre 2023. WAFA. Font: Wikimedia.
Els escriptors, investigadors i activistes libanesos Lara i Stephen Sheehi porten molt temps actius políticament, recolzant i pensant al costat de la resistència palestina i les lluites d’alliberament en general. La seva praxi, tal com es reflecteix en el seu recent llibre, “Psychoanalysis Under Occupation: Practicing Resistance in Palestine”, convergeix a través de la pràctica de la Lara com a psicòloga clínica i de l’exploració de Stephen dels fenòmens culturals àrabs amb una inclinació psicoanalítica i marxista.
El seu treball reflecteix un profund compromís amb les pràctiques decolonials feministes, queer i indígenes de la psicoteràpia en el context de Palestina. La seva pregunta oberta sobre la pròpia naturalesa d’una metodologia decolonial, exposa i estripa la complexa xarxa de violències estructurals racials capitalistes i colonials que ells mateixos descriuen com una “alteració de la realitat” i com “des-sintonització ideològica”.
En aquest podcast, Lara i Stephen Sheehi ens guien a través de la realitat quotidiana de la psicoanàlisi sota l’ocupació, les operacions psicològiques sionistes i la praxi (anti)opressiva. Parlem de guerra psicològica, Sumud (o el somni de la resistència) i sobre la mundanitat de les nostres subjectivitats en un món que no és igual per a totes.
Amb el suport de:
Finançat per la Unió Europea. Les opinions i punts de vista expressats només comprometen a les seus/ves autors/es i no reflecteixen necessàriament els de la Unió Europea o els de l’Agència Executiva Europea d’Educació i Cultura (EACEA). Ni la Unió Europea ni la EACEA poden ser considerats responsables d’ells.
Conversa: pantea i Roc Jiménez de Cisneros. Guió i producció sonora: pantea. Sons: Compilació de sons d'ocells autòctons de Palestina a càrrec de BJ Nilsen, tant del seu arxiu personal com de l'arxiu de Xeno-canto. Tractament de so a càrrec de pantea.
ATTRIBUCIÓ/RECONEIXEMENT-NOCOMERCIAL-COMPARTIRIGUAL 4.0 INTERNACIONAL (CC BY-NC-SA 4.0)
Crèdits sons:
Intro: tots els ocells alhora, per BJ Nilsen
Bernat pescaire, gravat per Martin Billard
Cigonya blanca, gravada per Мітла Андрій Володимирович
Corb gros, gravat per Lars EdeniusDuc, gravat per Lars Edenius
Xoriguer comú, gravat per SonoNatura
Estornell vulgar, gravat per Lars Edenius
Flamenc comú, gravat per Stanislas Wroza
Cucut, gravat per SonoNatura Aligot comú, gravat per Martin Billard
Cadernera, gravada per Lee Alder
Falcó pelegrí, gravat per Sven Normant
Hortolà, gravat per Lars Edenius Garsa, gravada per Simon Elliott
Blauet, gravat per Teet Sirotkin Colom roquer, gravat per Paul Marvin
Falcó pelegrí, gravat per Lars Edenius Merla, gravada per Olivier Swift
Totes les gravacions esmentades estan llicenciades sota una Llicència Creative Commons Atribució-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional (CC BY-NC-SA 4.0).
programes relacionats
Maya Al Khaldi i Sarouna
En aquest pòdcast, la cantant i compositora Maya Al Khaldi i la intèrpret de Qanun, DJ i productora Sarouna parlen sobre les escenes musicals palestines i sobre els seus propis enfocaments musicals i pràctiques artístiques. Qüestionen el gènere de la música electrònica des d'un punt de vista decolonial i parlen sobre les qüestions relacionades amb la fusió i l’exotització de l'expressió cultural. El folklore sorgeix com un concepte complex i sovint controvertit. La conversa aborda les tensions entre l'arxiu i l'experiència viscuda, els desafiaments dels arxius inexistents o inaccessibles i la importància de preservar el patrimoni cultural. També reflexionen sobre la necessitat crucial d'un dol col·lectiu com a palestines i parlen sobre el pes de la culpa imposada i sobre la resiliència. Les gravacions de camp captades per la Sarouna de moments quotidians en Palestina s'entrellacen amb la conversa.
Vijay Prashad
Marwa Arsanios
En aquest podcast, l’artista, investigadora i cineasta libanesa Marwa Arsanios obre les diverses tàctiques de conversa que conformen els seus modes de treball a l’escletxa entre l’art i l’activisme. Parlem sobre grups de lectura, l’objecte fílmic, la solidaritat com a pràctica i l’ús de l’economia de l’art per a reunir les comunitats i moviments amb els quals està alineada.
Haig Aivazian
A través de xerrades, performances, vídeos, dibuixos, instal·lacions i escultures, les obres multifacètiques de Haig Aivazian entrellacen el personal i el geopolític, així com micro- i macro-narratives. Les seves peces descobreixen –o potser fins i tot fabriquen– fils complexos, línies de temps i xarxes visuals amb múltiples capes de significat i ambigüitat. Aquestes històries pretenen desconcertar, revelar connexions intangibles i evocar una sensació de fricció fantasmal entre idees en conflicte. En aquest podcast, parlem amb Haig Aivazian sobre contrapropaganda, esports, talls de llum, Palestina, fugitivitat i el que ell anomena “els abocadors de la democràcia”.