Son[i]a #387
Haig Aivazian
![Son[i]a #387](https://img.macba.cat/wp-content/uploads/2024/03/thumbnail_478a4195_1-1280x1920.jpeg)
Dir que l’obra de Haig Aivazian (Beirut, 1980) toca temes com la coacció, la captura, la resistència o la fugitivitat és poc menys que una obvietat, tenint en compte la seva biografia. Nascut a Beirut l’any 1980, el Haig es va criar en plena Guerra Civil Libanesa i es va veure obligat a exiliar-se abans de fer 10 anys.
A través de xerrades, performances, vídeos, dibuixos, instal·lacions i escultures, les obres multifacètiques del Haig entrellacen el personal i el geopolític, així com micro- i macro-narratives. Les seves peces descobreixen –o potser fins i tot fabriquen– fils complexos, línies de temps i xarxes visuals amb múltiples capes de significat i ambigüitat. Aquestes històries pretenen desconcertar, revelar connexions intangibles i evocar una sensació de fricció fantasmal entre idees en conflicte. Des de 2009, la dualitat de la llum i la foscor ha estat un dels temes recurrents que Aivazian examina a través de diversos punts de vista, des del simbòlic i metafòric fins a la dura realitat del conflicte armat, la planificació urbana i les moltes formes en què els Estats exerceixen el seu poder.
En aquest podcast, parlem amb Haig Aivazian sobre contrapropaganda, esports, talls de llum, Palestina, fugitivitat i el que ell anomena “els abocadors de la democràcia”.
Amb el suport de:
Coproduït per:
Aquest podcast és part de Noves Perspectives per a l'Acció. Un projecte de Re-Imagine Europe, co-financiat per la Unió Europea. Co-produït per BEK.
Conversa: Roc Jiménez de Cisneros i Anna Ramos. Guió i producció sonora: Roc Jiménez de Cisneros. Veu: Javiera Cadiz. Sons: Grup de treball de RWM, de la llibreria de Willem Twee Studios, a Den Bosch. Foto: Myriam Boulos.
programes relacionats
Maya Al Khaldi i Sarouna
En aquest pòdcast, la cantant i compositora Maya Al Khaldi i la intèrpret de Qanun, DJ i productora Sarouna parlen sobre les escenes musicals palestines i sobre els seus propis enfocaments musicals i pràctiques artístiques. Qüestionen el gènere de la música electrònica des d'un punt de vista decolonial i parlen sobre les qüestions relacionades amb la fusió i l’exotització de l'expressió cultural. El folklore sorgeix com un concepte complex i sovint controvertit. La conversa aborda les tensions entre l'arxiu i l'experiència viscuda, els desafiaments dels arxius inexistents o inaccessibles i la importància de preservar el patrimoni cultural. També reflexionen sobre la necessitat crucial d'un dol col·lectiu com a palestines i parlen sobre el pes de la culpa imposada i sobre la resiliència. Les gravacions de camp captades per la Sarouna de moments quotidians en Palestina s'entrellacen amb la conversa.
Philip Rizk
Lara and Stephen Sheehi
En aquest podcast, els escriptors, investigadors i activistes libanesos Lara i Stephen Sheehi ens guien a través de la realitat quotidiana de la psicoanàlisi sota l'ocupació, les operacions psicològiques sionistes i la praxi (anti)opressiva. Parlem de guerra psicològica, Sumud (o el somni de la resistència) i sobre la mundanitat de les nostres subjectivitats en un món que no és igual per a totes.
Marwa Arsanios
En aquest podcast, l’artista, investigadora i cineasta libanesa Marwa Arsanios obre les diverses tàctiques de conversa que conformen els seus modes de treball a l’escletxa entre l’art i l’activisme. Parlem sobre grups de lectura, l’objecte fílmic, la solidaritat com a pràctica i l’ús de l’economia de l’art per a reunir les comunitats i moviments amb els quals està alineada.
Bouchra Khalili
Combinant pràctiques documentals, conceptuals, instal·latives i de narració oral, Khalili investiga qüestions d'acte-representació, agencia política i estratègies de resistència dels subjectes i comunitats invisibilitzades per les dinàmiques colonials, opressives i excloents dels estats-nació. Qui és testimoni? Qui narra? Qui documenta, arxiva i transmet les històries que ens arriben? Aquestes són qüestions centrals que travessen tot el treball de l'artista. En aquest podcast parlem amb Bouchra Khalili sobre el que significa produir imatges i abordar la pràctica cinematogràfica i documental des de nous enfocaments i llocs. L'artista reflexiona també sobre les maneres de treballar amb històries sense arxiu.
Eric Baudelaire
Nascut a Salt Lake City però resident a París, Eric Baudelaire treballa amb diferents formats per aproximar-se a documents i esdeveniments històrics amb una forta càrrega política. A FONS ÀUDIO #21 posa en context les idees i procediments de l'obra a la Col·lecció MACBA "The Anabasis of May and Fusako Shigenobu, Masao Adachi, and 27 Years Without Images", 2011.
Naeem Mohaiemen
Naeem Mohaiemen parla sobre polítiques pragmàtiques i masculinitats fallides, sobre Yasser Arafat, Muammar Gaddafi i Salvador Allende, sobre les històries posteriors de "Two Meetings and a Funeral", sobre el Moviment dels països no alineats i la Organització Islàmica de Cooperació. Parlem també sobre la dimensió generativa de la malenconia, la política entre bastidors i la importància de persistir en la cerca de tot allò que encara desconeixem.