13.12.2023
82 MIN
Anglès

Son[i]a #387
Haig Aivazian

descarregar
cronologia
00:01
02:28
05:42
09:46
11:39
16:18
25:10
32:52
41:00
50:56
53:26
60:38
67:49
76:51
Son[i]a #387

Dir que l’obra de Haig Aivazian (Beirut, 1980) toca temes com la coacció, la captura, la resistència o la fugitivitat és poc menys que una obvietat, tenint en compte la seva biografia. Nascut a Beirut l’any 1980, el Haig es va criar en plena Guerra Civil Libanesa i es va veure obligat a exiliar-se abans de fer 10 anys.

A través de xerrades, performances, vídeos, dibuixos, instal·lacions i escultures, les obres multifacètiques del Haig entrellacen el personal i el geopolític, així com micro- i macro-narratives. Les seves peces descobreixen –o potser fins i tot fabriquen– fils complexos, línies de temps i xarxes visuals amb múltiples capes de significat i ambigüitat. Aquestes històries pretenen desconcertar, revelar connexions intangibles i evocar una sensació de fricció fantasmal entre idees en conflicte. Des de 2009, la dualitat de la llum i la foscor ha estat un dels temes recurrents que Aivazian examina a través de diversos punts de vista, des del simbòlic i metafòric fins a la dura realitat del conflicte armat, la planificació urbana i les moltes formes en què els Estats exerceixen el seu poder.

En aquest podcast, parlem amb Haig Aivazian sobre contrapropaganda, esports, talls de llum, Palestina, fugitivitat i el que ell anomena “els abocadors de la democràcia”.

Aquest podcast és part de Noves Perspectives per a l'Acció. Un projecte de Re-Imagine Europe, co-financiat per la Unió Europea. Co-produït per BEK.

Conversa: Roc Jiménez de Cisneros i Anna Ramos. Guió i producció sonora: Roc Jiménez de Cisneros. Veu: Javiera Cadiz. Sons: Grup de treball de RWM, de la llibreria de Willem Twee Studios, a Den Bosch. Foto: Myriam Boulos.

programes relacionats
6 destacats
15.10.2024
91 MIN
Anglès
Son[i]a #411
Philip Rizk
més Informació
Philip Rizk és un cineasta i escriptor. El seu treball explora temes de poder, resistència i memòria, particularment en el context dels moviments socials i polítics a Egipte, Síria, Palestina i més enllà, en allò que ell anomena “posar les lluites en diàleg entre si”. En aquest podcast, parlem amb Rizk sobre el passat i el present de la seva praxi, els escenaris imaginats i la impossibilitat de treballar amb imatges en els temps actuals. Parlem d'autonomia, musha' o terres comunes, recreació i improvisació com una forma de resposta a l'ordre imposat.
mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a cinema cinema al cub blanc Creative Commons Gaza Palestina Philip Rizk primavera àrab solidaritat
17.07.2024
119 MIN
Anglès
SON[I]A #405
Lara and Stephen Sheehi
més Informació

En aquest podcast, els escriptors, investigadors i activistes libanesos Lara i Stephen Sheehi ens guien a través de la realitat quotidiana de la psicoanàlisi sota l'ocupació, les operacions psicològiques sionistes i la praxi (anti)opressiva. Parlem de guerra psicològica, Sumud (o el somni de la resistència) i sobre la mundanitat de les nostres subjectivitats en un món que no és igual per a totes.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
13.05.2024
76 MIN
Anglès
Son[i]a #401
Marwa Arsanios
més Informació

En aquest podcast, l’artista, investigadora i cineasta libanesa Marwa Arsanios obre les diverses tàctiques de conversa que conformen els seus modes de treball a l’escletxa entre l’art i l’activisme. Parlem sobre grups de lectura, l’objecte fílmic, la solidaritat com a pràctica i l’ús de l’economia de l’art per a reunir les comunitats i moviments amb els quals està alineada.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a activisme cine Conversa Creative Commons Líban Marwa Arsanios moviments socials solidaritat
12.04.2023
68 MIN
Anglès
Son[i]a #370
Bouchra Khalili
més Informació

Combinant pràctiques documentals, conceptuals, instal·latives i de narració oral, Khalili investiga qüestions d'acte-representació, agencia política i estratègies de resistència dels subjectes i comunitats invisibilitzades per les dinàmiques colonials, opressives i excloents dels estats-nació. Qui és testimoni? Qui narra? Qui documenta, arxiva i transmet les històries que ens arriben? Aquestes són qüestions centrals que travessen tot el treball de l'artista. En aquest podcast parlem amb Bouchra Khalili sobre el que significa produir imatges i abordar la pràctica cinematogràfica i documental des de nous enfocaments i llocs. L'artista reflexiona també sobre les maneres de treballar amb històries sense arxiu.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Bouchra Khalili Creative Commons migra i colonialitat
16.09.2013
16 MIN
Anglès
FONS ÀUDIO #21
Eric Baudelaire
més Informació

Nascut a Salt Lake City però resident a París, Eric Baudelaire treballa amb diferents formats per aproximar-se a documents i esdeveniments històrics amb una forta càrrega política. A FONS ÀUDIO #21 posa en context les idees i procediments de l'obra a la Col·lecció MACBA "The Anabasis of May and Fusako Shigenobu, Masao Adachi, and 27 Years Without Images", 2011.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials FONS ÀUDIO cinema Col·lecció MACBA Creative Commons Eric Baudelaire
09.10.2019
72 MIN
Anglès
Son[i]a #299
Naeem Mohaiemen
més Informació

Naeem Mohaiemen parla sobre polítiques pragmàtiques i masculinitats fallides, sobre Yasser Arafat, Muammar Gaddafi i Salvador Allende, sobre les històries posteriors de "Two Meetings and a Funeral", sobre el Moviment dels països no alineats i la Organització Islàmica de Cooperació. Parlem també sobre la dimensió generativa de la malenconia, la política entre bastidors i la importància de persistir en la cerca de tot allò que encara desconeixem.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Naeem Mohaiemen
Son[i]a #387 Haig Aivazian
Son[i]a
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58