19.07.2023
107 MIN
Anglès

Son[i]a #377
Charmaine Chua

descarregar
cronologia
00:01
08:41
12:07
16:20
23:06
25:14
29:26
41:31
47:04
53:04
63:16
69:40
74:35
81:12
87:51
91:31
97:53
Son[i]a #377

L’any 1956, Malcolm McLean va patentar el contenidor. Una unitat apilable i empacable que permetia el transport intermodular de mercaderies des de la via de tren al vaixell en una cadena de subministrament aparentment lliure de friccions que comportava l’ús de megavaixells i una promesa d’eficiència. La història de l’impacte massiu que aquest objecte va tenir en el comerç mundial s’explica sovint de dues maneres. La primera se centra en el geni d’un innovador i la capacitat dels pioners; una narrativa amb guanyadors i perdedors que presenta el capitalisme de la cadena de subministrament com un fet inevitable.

No obstant això, la singapuresa Charmaine Chua, organitzadora, escriptora i professora assistent d’Estudis Globals a la Universitat de Califòrnia, advoca per una altra visió, arrelada en la tradició marxista, en la qual la containerització del món es pot entendre com una contrarrevolució destinada a eludir el Sud Global després que la Conferència de Bandung de 1955 donés lloc als plans de sobirania econòmica postcolonial. Un mitjà per a aconseguir una acumulació de capital sense friccions i satisfer una “demanda sociòpata d’accés”, en paraules de Fred Moten i Stefano Harney, mentre es trenquen les possibles solidaritats laborals entre els treballadors i els estats nacionals i es malmeten les costes i el medi ambient.

Centrant-se en l’economia política, el desenvolupament postcolonial i el canvi tecnològic, la recerca interdisciplinària de Charmaine Chua s’interessa especialment pels sistemes logístics i com les xarxes planetàries de producció i distribució donen forma a l’organització de divisions racials i de classe. El seu treball l’ha dut des de les cobertes dels vaixells portacontenidors a la lluita dins dels magatzems d’Amazon, acostant-la a les tripulacions, estibadors, treballadors i sindicats.

En aquest podcast, Charmaine Chua comparteix la seva recerca entorn de la containerització de la logística internacional des del punt de vista del Sud Global. Un viatge que inicia a bord d’un vaixell mercant, encarnant l’observació etnogràfica i el treball de camp, així com en la relectura a contrapel dels registres de l’arxiu naval del projecte colonial. En l’encreuament de metodologies, experiències i dades, es fan encara més evidents les incongruències i abusos ecològics, legals i laborals que es dibuixen en el somni mullat capitalista de l’eficiència en el comerç global.

<p>Aquest podcast és part de Noves Perspectives per a l'Acció. Un projecte de Re-Imagine Europe, co-financiat per la Unió Europea. Co-produït per Sonic Acts, en col·laboració amb W139, Amsterdam</p>
<p>Conversa: Anna Ramos. Guió i post-producció: André Chêdas. Sons: llibreria de sons de RWM i enregistraments de camp d'André Chêdas</p>
Son[i]a activisme Charmaine Chua Creative Commons decreixement infraestructura logística Re-Imagine Europe sindicalisme Sonic Acts sud global
programes relacionats
4 destacats
01.10.2021
65 MIN
Castellà
Son[i]a #338
Andrea Ballestero
més Informació

L'enfocament de Ballestero tant des de la docència com des de la seva participació en el procés de resistència popular per l'accés universal a l'aigua, és un exercici de feedback que difumina per complet la divisió entre teoria i pràctica. El seu treball advoca per superposar l'etnografia amb un modus operandi col·laboratiu i feminista, i les possibilitats d'acció latents en l'entorn, tant si es tracta d’un entorn natural, una agència reguladora o “els dispositius tècnic-jurídics que es col·loquen en el centre d'aquestes mobilitzacions polítiques”. Parlem amb Andrea Ballestero sobre aqüífers i futurs amorfs. Sobre la imaginació com a part essencial del procés de recerca acadèmica i de com reorientar l'energia col·lectiva cap al present com a manera d'assegurar un futur més just, a través d'accions mundanes i quotidianes però amb conseqüències directes i palpables.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a aigua Andrea Ballestero antropologia Canvi climàtic Creative Commons extractivisme imaginació política Re-Imagine Europe
27.01.2011
14 MIN
Anglès
Son[i]a #119
Allan Sekula
més Informació

Entrevista amb Allan Sekula sobre la relació entre art i fotografia, l'activisme artístic, el rol de l'artista dins l'esfera pública i sobre "Waiting for Tear Gas".

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a 2006-2016: els podcasts més escoltats en deu anys activisme Allan Sekula DEP el més escoltat el 2014 fotografia
27.07.2018
43 MIN
Anglès
Son[i]a #268
Jodi Dean
més Informació

Jodi Dean sobre el comunisme com un projecte encara latent, sobre el Partit com una forma global escalable, sobre municipalismes distòpics, ecologies anamòrfiques i democràcies liberals, sobre Not an alternative i Liberate Tate com exemples d'un activisme sostenible practicat des dels museus, sobre desitjos, entusiasme i confiança i sobre les emocions capturades a l'interior de les xarxes socials.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #els 10 podcasts més escoltats de 2018 Capitalisme comunicatiu Creative Commons Jodi Dean neoliberalisme Re-Imagine Europe sindicalisme
07.12.2015
45 MIN
Anglès
Son[i]a #220
Angela Dimitrakaki
més Informació

Angela Dimitrakaki parla sobre la nova crítica feminista; sobre els límits de la democràcia, les argúcies del postcapitalisme i l'ambivalència dels comuns. Revisem també les nocions de comissariat radical, pràctiques col·laboratives i art biopolític.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #8M Angela Dimitrakaki els podcasts més escoltats de 2016 feminisme
Son[i]a #377 Charmaine Chua
Son[i]a
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58