Son[i]a #377
Charmaine Chua
![Son[i]a #377](https://img.macba.cat/wp-content/uploads/2024/03/bukit_merah_singapore_unsplash_eqwfwhfqipg-scaled.jpeg)
L’any 1956, Malcolm McLean va patentar el contenidor. Una unitat apilable i empacable que permetia el transport intermodular de mercaderies des de la via de tren al vaixell en una cadena de subministrament aparentment lliure de friccions que comportava l’ús de megavaixells i una promesa d’eficiència. La història de l’impacte massiu que aquest objecte va tenir en el comerç mundial s’explica sovint de dues maneres. La primera se centra en el geni d’un innovador i la capacitat dels pioners; una narrativa amb guanyadors i perdedors que presenta el capitalisme de la cadena de subministrament com un fet inevitable.
No obstant això, la singapuresa Charmaine Chua, organitzadora, escriptora i professora assistent d’Estudis Globals a la Universitat de Califòrnia, advoca per una altra visió, arrelada en la tradició marxista, en la qual la containerització del món es pot entendre com una contrarrevolució destinada a eludir el Sud Global després que la Conferència de Bandung de 1955 donés lloc als plans de sobirania econòmica postcolonial. Un mitjà per a aconseguir una acumulació de capital sense friccions i satisfer una “demanda sociòpata d’accés”, en paraules de Fred Moten i Stefano Harney, mentre es trenquen les possibles solidaritats laborals entre els treballadors i els estats nacionals i es malmeten les costes i el medi ambient.
Centrant-se en l’economia política, el desenvolupament postcolonial i el canvi tecnològic, la recerca interdisciplinària de Charmaine Chua s’interessa especialment pels sistemes logístics i com les xarxes planetàries de producció i distribució donen forma a l’organització de divisions racials i de classe. El seu treball l’ha dut des de les cobertes dels vaixells portacontenidors a la lluita dins dels magatzems d’Amazon, acostant-la a les tripulacions, estibadors, treballadors i sindicats.
En aquest podcast, Charmaine Chua comparteix la seva recerca entorn de la containerització de la logística internacional des del punt de vista del Sud Global. Un viatge que inicia a bord d’un vaixell mercant, encarnant l’observació etnogràfica i el treball de camp, així com en la relectura a contrapel dels registres de l’arxiu naval del projecte colonial. En l’encreuament de metodologies, experiències i dades, es fan encara més evidents les incongruències i abusos ecològics, legals i laborals que es dibuixen en el somni mullat capitalista de l’eficiència en el comerç global.
Amb el suport de:
Coproduït per:
En col·laboració amb:
<p>Aquest podcast és part de Noves Perspectives per a l'Acció. Un projecte de Re-Imagine Europe, co-financiat per la Unió Europea. Co-produït per Sonic Acts, en col·laboració amb W139, Amsterdam</p>
<p>Conversa: Anna Ramos. Guió i post-producció: André Chêdas. Sons: llibreria de sons de RWM i enregistraments de camp d'André Chêdas</p>
programes relacionats
Allan Sekula
Entrevista amb Allan Sekula sobre la relació entre art i fotografia, l'activisme artístic, el rol de l'artista dins l'esfera pública i sobre "Waiting for Tear Gas".
Andrea Ballestero
L'enfocament de Ballestero tant des de la docència com des de la seva participació en el procés de resistència popular per l'accés universal a l'aigua, és un exercici de feedback que difumina per complet la divisió entre teoria i pràctica. El seu treball advoca per superposar l'etnografia amb un modus operandi col·laboratiu i feminista, i les possibilitats d'acció latents en l'entorn, tant si es tracta d’un entorn natural, una agència reguladora o “els dispositius tècnic-jurídics que es col·loquen en el centre d'aquestes mobilitzacions polítiques”. Parlem amb Andrea Ballestero sobre aqüífers i futurs amorfs. Sobre la imaginació com a part essencial del procés de recerca acadèmica i de com reorientar l'energia col·lectiva cap al present com a manera d'assegurar un futur més just, a través d'accions mundanes i quotidianes però amb conseqüències directes i palpables.
Jodi Dean
Jodi Dean sobre el comunisme com un projecte encara latent, sobre el Partit com una forma global escalable, sobre municipalismes distòpics, ecologies anamòrfiques i democràcies liberals, sobre Not an alternative i Liberate Tate com exemples d'un activisme sostenible practicat des dels museus, sobre desitjos, entusiasme i confiança i sobre les emocions capturades a l'interior de les xarxes socials.
Angela Dimitrakaki
Angela Dimitrakaki parla sobre la nova crítica feminista; sobre els límits de la democràcia, les argúcies del postcapitalisme i l'ambivalència dels comuns. Revisem també les nocions de comissariat radical, pràctiques col·laboratives i art biopolític.