24.05.2023
90 MIN
Castellà

Son[i]a #373
Juan Arturo García

descarregar
cronologia
00:01
04:55
06:08
09:38
13:20
16:54
23:10
29:25
45:45
49:45
52:43
55:10
62:40
66:30
72:20
74:15
76:35
80:40
83:50
86:00
Son[i]a #373

Juan Arturo García (Mèxic, 1988) treballa amb vídeo, instal·lacions, objectes, assajos i pel·lícules per a apuntalar i formalitzar intuïcions i interrogants, que malgrat el seu rigor i pertinència, quedarien fora d’altres metodologies i espais de recerca. Operant des de l’espai de la curiositat, la intuïció i la pregunta sense resposta fàcil, l’especulació banyada de dades, o les dades regades d’especulació, omplen les esquerdes dels arxius del projecte colonial.

Format com a dissenyador gràfic, el seu interès pel llenguatge, li duu a fixar-se en la traducció, entenent aquesta última en la seva accepció anglosaxona de translation, i el que s’assenyala amb ella: això és, la recodificació, però també moviment, desplaçament i circulació. Amb un interès especial per les formes en què les llengües s’articulen material, burocràtica i metafòricament com a condicions d’accés definitòries, Juan Arturo García ha posat el focus en el disseny de l’espanyol neutre o el projecte taxonòmic de Carl Linneus, per a assenyalar les formes en les quals la llengua coqueteja amb la colonialitat, l’explotació i l’extractivisme epistèmic.

En aquest podcast, parlem amb Juan Arturo García sobre llengua i plantes. O sobre com la taxonomia va sobreescriure una tradició de pensament per una altra, a través del llatí. Paradoxalment, una llengua imperial morta. Recorrem detingudament la seva pràctica fent especial atenció al lloc que ocupen l’especulació, la ficció i l’arxiu en la manera de filar les seves històries. Parlem sobre el sorgiment de l’espanyol neutre i també compartim els seus primers passos en una pel·lícula que indaga l’estranya arribada d’un reactor nuclear a Colòmbia al voltant de 1950.

<p>Conversa: Anna Ramos. Guió: Verónica Lahitte. Producció sonora: André Chêdas. Veus: María Berríos, Valeria Brugnoli, Javiera Cadiz, Guim Camps, Ricardo Cárdenas, Antonio Gagliano, Verónica Lahitte i Violeta Ospina. So: enregistraments de camp realizats per Juan Arturo García i George Vlad.</p><p>En col·laboració amb Sonic Acts</p>
Son[i]a espanyol neutre Juan Arturo García no-humans Sonic Acts sud global
programes relacionats
3 destacats

Recuperem fragments inèdits de la conversa amb l'artista mexicà  Juan Arturo García, que no vam poder utilitzar en el seu moment. Ampliem la nostra conversa a l’entorn de les llengües vives i llengües mortes, els dialectes, els usos del llenguatge i les dinàmiques de prestigi lingüístic, partint del disseny de l’espanyol neutre com a cas d'estudi. Somiem amb el subtitulat com a espai creatiu, al mateix temps que repensem la tipografia des del polític, qüestionant la llegibilitat i les estructures convencionals, a través de la pròpia pràctica de Juan Arturo.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Creative Commons Escenes eliminades Juan Arturo García Sonic Acts
27.04.2023
67 MIN
Castellà
Son[i]a #371
Elvira Espejo Ayca
més Informació

Elvira Espejo Ayca és artista, teixidora, escriptora, poeta i investigadora indígena. El seu treball fa emergir estratègies col·lectives que es resisteixen a la monoculturalització, en un camí d'anada i tornada, entre el rural i l'urbà, entre la pràctica ancestral i la mirada colonial, entre el sentipensamiento dels pobles originaris i el predomini de l'eurocentrisme acadèmic. En aquest podcast, ens submergim, “a tot pulmó”, en les converses i accions del el Museo Nacional de Etnografía y Folklore de La Paz (Bolivia) a la recerca d'una comprensió i respecte mutu, en l'acció de teixir i reteixir, de gestar i regestar els ponts i buits històrics entre dos mons.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Creative Commons decolonialisme Descolonitzar el museu Elvira Espejo Ayca lluites indígenes teixidores
13.05.2022
105 MIN
Castellà
Son[i]a #352
Flavia Dzodan
més Informació

Parlem amb l'escriptora i acadèmica argentina Flavia Dzodan sobre moda, opulència, perifèria, frenologia, taxonomies, cànons de bellesa, falsificacions d'articles de luxe i centres de detenció de migrants. Un recorregut intens que inclou notes de la seva història personal, referències a altres autores, anotacions sobre la seva metodologia i múltiples cops de peu als centres de poder.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a algoritmes antirracisme Creative Commons decolonialisme escriptura Phonos (UPF/Barcelona) Sonic Acts
Son[i]a #373 Juan Arturo García
Son[i]a
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58