13.05.2022
105 MIN
Castellà

Son[i]a #352
Flavia Dzodan

descarregar
cronologia
00:01
03:38
08:49
21:47
25:47
30:58
36:17
40:16
43:12
47:46
51:54
58:09
60:42
64:28
68:51
74:03
78:55
87:44
89:40
94:48
98:31
Son[i]a #352

Malgrat que bona part del seu treball s’articula des de l’acadèmia, concretament el Sandberg Instituut a Amsterdam, Flavia Dzodan s’esforça a remarcar que la seva és una pràctica poc acadèmica. Flavia s’autodefineix com una cartonera de la teoria, una outsider que recol·lecta i ajunta trossos d’idees i hipòtesis alienes per a construir un discurs propi. En el seu cas, aquest discurs és una anàlisi crítica i àcida de la intersecció del digital i l’algorítmic amb les polítiques de raça i gènere, que assenyala amb especial insistència la forma en què l’agenda colonial del passat muta i perviu en les nostres eines digitals, productes culturals, sistemes de vigilància, xarxes i fluxos de dades.

Parlem amb Flavia Dzodan sobre moda, opulència, perifèria, frenologia, taxonomies, cànons de bellesa, falsificacions d’articles de luxe i centres de detenció de migrants. Un recorregut intens que inclou notes de la seva història personal, referències a altres autores, anotacions sobre la seva metodologia i múltiples cops de peu als centres de poder.

Conversa: Verónica Lahitte, Roc Jiménez de Cisneros, Txe Roimeser i Anna Ramos. Edició: Verónica Lahitte. Muntatge sonor: Roc Jiménez de Cisneros. Música: llibreria sonora del Grup de treball de RWM en residència a Phonos (UPF/Barcelona).
Son[i]a algoritmes antirracisme Creative Commons decolonialisme escriptura Phonos (UPF/Barcelona) Sonic Acts
programes relacionats
8 destacats

Recuperem fragments inèdits de la conversa amb l'artista mexicà  Juan Arturo García, que no vam poder utilitzar en el seu moment. Ampliem la nostra conversa a l’entorn de les llengües vives i llengües mortes, els dialectes, els usos del llenguatge i les dinàmiques de prestigi lingüístic, partint del disseny de l’espanyol neutre com a cas d'estudi. Somiem amb el subtitulat com a espai creatiu, al mateix temps que repensem la tipografia des del polític, qüestionant la llegibilitat i les estructures convencionals, a través de la pròpia pràctica de Juan Arturo.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Creative Commons Escenes eliminades Juan Arturo García Sonic Acts
02.01.2024
90 MIN
Anglès
Son[i]a #389
Françoise Vergès
més Informació

En aquest podcast, la politòloga, historiadora, activista i escriptora i Françoise Vergès analitza les polítiques socials i ambientals de la neteja i el desaprofitament, traçant i qüestionant les interaccions temporals i espaials que generen un lloc neutral de privació, esgotament i explotació. Es basa en les idees presentades en el seu assaig “Capitalocene, Waste, Race, and Gender” publicat a la revista e-flux l’any 2019, que explora l'economia i la política de l'esgotament, assenyalant el paper del capitalisme racial en la crisi climàtica. Vergès suggereix una relectura política i una comprensió de les necessitats bàsiques i els elements naturals a través de les nocions de neteja, higiene i medicina, i planteja preguntes sobre els supòsits de justícia i transformació social a través del repensament del museu.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #8M antirracisme condicions de treball Creative Commons decolonialisme Descolonitzar el museu Françoise Vergès migra i colonialitat
24.05.2023
90 MIN
Castellà
Son[i]a #373
Juan Arturo García
més Informació

En aquest podcast, parlem amb l'artista mexicà Juan Arturo García sobre llengua i plantes. O sobre com la taxonomia va sobreescriure una tradició de pensament per una altra, a través del llatí. Paradoxalment, una llengua imperial morta. Recorrem detingudament la seva pràctica fent especial atenció al lloc que ocupen l'especulació, la ficció i l'arxiu en la manera de filar les seves històries. Parlem sobre el sorgiment de l'espanyol neutre i també compartim els seus primers passos en una pel·lícula que indaga l'estranya arribada d'un reactor nuclear a Colòmbia al voltant de 1950.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a espanyol neutre Juan Arturo García no-humans Sonic Acts sud global
12.01.2023
58 MIN
Anglès
Son[i]a #363
Martin Zeilinger
més Informació

El treball de l'investigador Martin Zeilinger sorgeix d'una profunda fascinació per l’àrea grisa on els protocols de la tecnologia blockchain convergeixen amb l'art. Lluny del triomfalisme dels evangelistes de la Web3, el seu enfocament se centra en els artistes i projectes que realment miren d'integrar en la seva pràctica algunes de les característiques i possibilitats més destacades d'aquests sistemes distribuïts. En aquest podcast Martin parla sobre el potencial poètic i polític de la cadena de blocs, al mateix temps que tracem una línia de temps una mica difusa que connecta l'art conceptual dels seixanta amb els contractes intel·ligents, les organitzacions autònomes descentralitzades i nous de mecanismes de consens.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
23.07.2019
62 MIN
Anglès
Son[i]a #293
Ramon Amaro
més Informació

Ramon Amaro introdueix les bases de l'aprenentatge automàtic, la lògica amb les que aquest sistema artificial assigna valor, la col·lisió entre la negritud i l’artificial, les seves faltes i el problema d’impunitat que massa sovint aquestes provoquen. A més, reivindica una resistència tecnològica que passaria per sacrificar la percepció actual del món i de nosaltres mateixos.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a antirracisme aprenentatge automàtic queer queer negre Re-Imagine Europe Sonic Acts
23.11.2018
62 MIN
Castellà
Son[i]a #275
Roberto Jacoby
més Informació

Roberto Jacoby obre els seus llibrets de poesia i ens parla d'escriptura, inspiració, saqueig i desmaterialització; de blancs i negres, sofàs-llit, art, política i activismes des del Sud.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a decolonialisme poesia Roberto Jacoby
22.06.2022
64 MIN
Castellà
Son[i]a #352. Flavia Dzodan.
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem fragments inèdits de la conversa amb l'escriptora i investigadora argentina Flavia Dzodan que no vam poder utilitzar en el seu moment. Entre moltes coses, compartim l'origen de l'assaig que es va fer viral, titulat "Mi feminismo será interseccional o será una mierda". Però sobretot posem el focus en la deriva que ha pres la recerca de "La bella y la máquina", i la seva revulsiva anàlisi de la cultura aspiracional del món de la moda, així com el trencament que proposa la militant lectura de la Flavia sobre l'opulència i les falsificacions de luxe.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra algoritmes Creative Commons decolonialisme Flavia Dzodan intel·ligència artificial migra i colonialitat
18.08.2014
27 MIN
Anglès
Son[i]a #194
Quinsy Gario
més Informació

L'artista Quinsy Gario parla sobre el paper actual de l'activisme als Països Baixos i sobre la relació entre la seva naturalesa performativa i els límits del museu.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a antirracisme diàspora africana migra i colonialitat performance Quinsy Gario videoart
Son[i]a #352 Flavia Dzodan
Son[i]a
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58