Son[i]a #346
Jessica Ekomane
![Son[i]a #346](https://img.macba.cat/wp-content/uploads/2024/03/jessica-ekomane-c-camille-blake-8-scaled.jpg)
Jessica Ekomane és artista sonora, compositora, i professora d’Estudis Sonors i Arts Sòniques a la Universität der Künste Berlin. Les instal·lacions i actuacions quadrafòniques d’Ekomane aborden la música algorítmica com una pràctica social basada en qüestions com la relació entre la percepció individual i la dinàmica col·lectiva, i exploran les expectatives d’escolta i les seves arrels socials.
Les seves peces es desenvolupen com situacions estàtiques en les quals el canvi no té lloc a través de seqüències, sinó en la relació canviant i progressiva entre els elements i esdeveniments de cada composició. Això li permet jugar amb l’espai i amb la percepció de les estructures rítmiques, el soroll i la melodia en una mena d’experiment psicoacústic que comporta la possibilitat de catarsi i emancipació.
En aquest podcast, Jessica Ekomane parla sobre la llibertat de joc, eMule, els òrgans de tubs, les limitacions i la flexibilitat de Max/MSP, els orígens de la síntesi de so no occidental, la recerca DIY, les quotes, el minimalisme i el seu amor primerenc per Ligeti i Destiny’s Child.
Llista de cites musicals
– “Multivocal rearranged live”, 20XX
– “Never Odd or Even”, 2019
– “Citizen Band”, 2019
– “Music Enriched by Traditions from the Depth of Time”, 2021
– “Message to the youth”, 2019
– “Max/MSP DEMO”, 2022
– “Obsolescence” (amb Rully Shabara), 2021
– “Solid of Revolution”, 2019
– “Comedown”, 2020
programes relacionats
Escenas eliminadas
Recuperem alguns fragments inèdits de la nostra conversa amb la poeta, activista, artista, escultora sonora i curadora Antye Greie. Analitzem algunes de les seves estratègies per a implementar allò que ella anomena “tecnologies sonores feministes”. I ho fem començant per la seva manera d'entendre el desaprenentatge.
Edwin van der Heide
L'artista, compositor i investigador Edwin van der Heide expandeix el llenguatge musical a través de múltiples disciplines. Les seves instal·lacions, sovint específicament concebudes per a un lloc i altament immersives, no sols ocupen espai: són una recerca molt deliberada del propi espai i de les seves possibilitats com a mitjà i material artístic. Les peces de l’Edwin creen espai, modificant els seus límits reals i percebuts. Fan que l'espai sigui present, aparent i fins i tot tangible. En aquest podcast, parlem amb Edwin van der Heide sobre art en l'espai públic, la pressió de l'aire, sons sota l'aigua, altaveus, xarxes, experiències espacials estranyes i fenomenologia sonora.
Escenes eliminades
Recuperem fragments inèdits de la conversa amb l'artista sonora i música Jessica Ekomane que no vem poder incloure en el seu moment. Parlem de ciència ficción i espais d'emancipació, la seva experiència amb la realitat virtual, la seva aproximació al directe i el treball amb altres.
EVOL
Roc Jiménez de Cisneros parla sobre la deconstrucció i reinterpetació lliure d'EVOL del "Continuum" de György Ligeti i "Opus 17a" de Hanne Darboven, i com aquestes obres encaixen dins de la pràctica artística del duo. La conversa inclou idees poc usuals sobre el temps en la música, enginyeria inversa algorítmica, complexitat a través de la simplicitat, anti-clímax, música de trance ancestral, estats mentals estranys i el concepte de superavorriment de Dick Higgins.
DeForrest Brown, Jr. | Speaker Music
El treball de DeForrest Brown Jr., que inclou música sota el pseudònim de Speaker Music, però que es basa sobretot en la recerca i l'escriptura, desenterra les complexes arrels de la cultura afroamericana i fenòmens com el techno, amb la finalitat d'exposar no només aquesta destrucció sistemàtica, sinó especialment per a reivindicar la creativitat dels seus pioners i el ric univers sonor que van crear a partir de les runes de Detroit. En contra de la narrativa predominant, el treball de Brown s'esforça a posar aquests capítols en context, destacant factors econòmics i polítics claus de l'època, entrellaçats amb anècdotes personals i un amor sincer per la música. Parlem amb DeForrest Brown Jr. sobre veterans de Detroit, futurs trencats, la Reaganomia, els crits, els assassinats autoritzats pel govern i sobre portar auriculars a tot arreu.
Quinsy Gario
L'artista Quinsy Gario parla sobre el paper actual de l'activisme als Països Baixos i sobre la relació entre la seva naturalesa performativa i els límits del museu.
Natascha Sadr Haghighian
Entrevista amb Natascha Sadr Haghighian sobre l'exposició "# 04 Natascha Sadr Haghighian. De paso".
Natascha Sadr Haghighian
Entrevista amb Natascha Sadr Haghighian sobre qüestions com la investigació artística, la relació entre art i política i la pràctica artística com a força per a l'emancipació.