Son[i]a #320
Ji Youn Kang
![Son[i]a #320](https://img.macba.cat/wp-content/uploads/2024/03/ji_youn_kang_-_rewire_20180407_-_peter_balkema_002.jpg-1280x853.jpeg)
La compositora i intèrpret de la Haia Ji Youn Kang, se sent còmoda amb l’epítet d’artista del soroll. Ella mateixa diu, “el so pur no pertany al meu món, el soroll sí”.
Les composicions abstractes de Ji Youn Kang estan impregnades de la seva pròpia mescla de so experimental occidental i música ritual coreana. Un rerefons que també es filtra en les seves presentacions en viu, on explora les estructures rítmiques primitives i empoderadores del xamanisme coreà, que sovint evolucionen de lentes a ràpides, i fonts de so sorolloses a través d’una amalgama de dispositius analògics de construcció pròpia, instruments acústics i tècniques de processament digital.
L’espai i la seva especificitat juguen un paper vital a la seva obra. L’enfocament de Ji sobre el so és doble, tenint en compte no només les seves qualitats musicals, sinó també com es relaciona amb un espai determinat. Amb un considerable llistat de peces compostes per al Wave Field Synthesis, un sistema de 192 altaveus des del qual imparteix classes a l’Institut de Sonologia, així com altres sistemes de so envolupant, com el Pentacle 15.3, les seves peces multicanal se centren en la relació entre espai físic i musical.
En aquest podcast, Ji parla sobre música ritual coreana, quintes justes i naturalesa, objectes ressonants, soroll, instruments casolans, incertesa i tensió, Wave Field Synthesis i estratègies per a involucrar l’audiència a la xarxa per a una comunicació significativa.
Llista de temes
01 – 3’09” “Mechanical Breathing”
02 – 12’53” “Dong-Nae-Gut for WFS system” (enregistrament binaural)
03 –31’48” Actuació a Sonic Acts 2019 per Pentacle 15.3 (enregistrament binaural)
04 –10’58”, 58’47”, 63’22”, 65’05”, 68’16” “Rolling Stones”
Música de Ji Youn Kang. Produït per a Lighthouse (Brighton). Aquest podcast és part del projecte Re-Imagine Europe, cofinançat pel programa Creative Europe programme de l'Unió Europea.
programes relacionats
A SONDES #37 analitzem la revolució iniciada per la vàlvula termoiònica i, en particular, l’estat de confusió però també de transformació que l'amplificació elèctrica va dur a un món fins llavors basat únicament en lleis acústiques. A continuació examinem l'entrellaçament cibernètic dels seus portals-mirall (el micròfon i l'altaveu) a través de la inestabilitat generativa de la retroalimentació i els seus poders expressius...
Escenes eliminades
Recuperem fragments inèdits de la nostra conversa amb l'artista sonora Ji Youn Kang que no vem poder incloure en el seu moment.
Arthur Sauer sobre Wave Field Synthesis
Arthur Sauer, co-fundador de Game of Life, l'únic sistema mòbil de Wave Field Synthesis del món, parla de so immersiu, música electrònica espacial, i d'altres aplicacions de la Wave Field Synthesis.
John Richards/Dirty Electronics
L'improvisador i maker britànic John Richards comparteix el desafiament de gravar una pràctica basada en la interpretació i obre la seva praxi de Dirty Electronics a través d'accessoris i projectes. Ens parla també sobre els ludites i Leicester, sobre la funcionalitat, el control i les xarxes de seguretat, i parla sobre els seus circuits especulatius, l'autoria i la composició.
Hugo Esquinca
L'obra d'Hugo Esquinca és una crosta multi-capa, ofuscada intencionalment a través de l'excés, deliberadament difícil de pelar. Eliminar capes d'ofuscació en aquesta densa xarxa d'interaccions transductives no serveix de gaire, perquè aquestes capes són precisament el que l’Hugo utilitza per a exposar-te a tu (i a ell mateix) a una mena de sobrecàrrega sensorial. Parlem amb l’Hugo sobre criar-se en l’hipercaos de la Ciutat de Mèxic i com aquesta experiència es relaciona amb la seva fascinació per la velocitat, la sobreabundància i el sincretisme.