09.09.2020
102 MIN
Anglès

Son[i]a #317
Reni Hofmüller

descarregar
cronologia
05:13
08:41
14:03
24:03
27:42
36:19
41:54
52:59
57:49
67:07
75:44
79:30
84:38
93:04
Son[i]a #317

Als anys noranta, n’hi havia prou amb vint minuts perquè les autoritats locals de Graz (Àustria) detectessin i neutralitzessin qualsevol transmissor de ràdio il·legal. En aquell temps, Reni Hofmüller formava part d’un grup d’activistes que ocupava l’espai electromagnètic amb emissions pirates, emeses cada diumenge des de les muntanyes que envolten la ciutat.

Després de breus sessions de 18 minuts, l’equip de Radio Dauerwelle recollia el seu material per a fugir a temps, instants abans que arribessin les autoritats. Era una manera de portar nous sons als oïdors i de rescatar les ones radiofòniques, atrapades en un monopoli estatal. Des de llavors, la pràctica artística de Reni Hofmüller es mou entre aquests dos nivells: el mundà i l’estructural. El seu treball se centra en la tecnologia, els new media i la seva influència en les nostres vides quotidianes. Però també interroga infraestructures i sistemes sofisticats — des del sistema de sanejament d’aigua fins a Internet — que impacten en comunitats senceres. 

Com a artista, activista i directora artística del laboratori d’arts Esc – Medien Kunst Labor, també a Graz, Reni Hofmüller aborda la seva pràctica des d’una perspectiva DIY expansiva: de la mateixa manera en què no dubta a desmuntar gadgets, tampoc té por de desmuntar infraestructures complexes i/o invisibles per a entendre millor la seva maquinària interna i imaginar-ne nous usos. La seva pràctica i activisme, encarnada sovint des del col·lectiu, l’han portat a experimentar amb el muntatge d’antenes i nanosatèl·lits, a investigar la fitoextracció i a fer sonar edificis. “Ningú va matar la meva curiositat, quan era petita”, admet alegrement.

En aquest podcast, Reni Hofmüler comparteix la seva obsessió per desmuntar l’invisible, per entendre’l i qüestionar-lo, en un generós viatge en el temps dels anys 80 fins al dia d’avui, a través de la seva involucració en primera persona a les discussions feministes des dels new media. A la nostra conversa es colen per totes les escletxes la seva militància open source, el fer en comunitat, l’encreuament desacomplexat de disciplines, i la seva dèria per les ones electromagnètiques i les bicicletes.

Llista de temes

00:01:06 Der bogen“, actuació en solitari, Octubre 2007
00:21:44 “heute-hoy-today”, actuació a Oír es Ver (Rhizom), 2000
00:39:59 “Erzherzog-Johann-Jodler” (versió dub ), 1996
00:52:51 “Notorious Noise Brigade”, improvisació sonora amb Eva Ursprung a Liquid Music, Judenburg, 2007
01:02:20 “NOAA-18”, caça de satèl·lits, 2015
01:07:06  Projecte de nanosatèl·lits (inacabat) amb Jogi Hofmüller, 2012-present
01:18:23 “Weg von daheim ins atelier”,  de casa a l’estudi en bicicleta, 2016
01:23:01 “Playing the building”, actuació en solitari a Hangar, Barcelona, 2008

Música de Reni Hofmüller. Aquest podcast és part del projecte Re-Imagine Europe, cofinançat pel programa Creative Europe programme de l'Unió Europea. Produït en col·laboració amb Elevate Festival.

Son[i]a #8M art sonor Elevate Festival Els més escoltats - Setembre 2020 feminisme ràdio radio pirata Re-Imagine Europe Reni Hofmüller so
programes relacionats
6 destacats
15.04.2024
87 MIN
Anglès
Son[i]a #397
Open-weather
més Informació

En aquest podcast a dues veus, la investigadora i dissenyadora Sophie Dyer i la geògrafa creativa Sasha Englemann entrellacen una narració especulativa amb transmissions imperfectes de satel·lits meteorològics en un diàleg contaminat per les metapràctiques feministes que travessen les sves operacions col·lectives. Juntes, parlen sobre els satèl·lits de la NOAA, construeixen aliances i coneixements sobre el clima, s'entrevisten ocasionalment com a amigues i ens guien a través de la generosa xarxa de pensadores feministes que informen la seva pràctica.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
06.11.2020
23 MIN
Anglès
Son[i]a #317. Reni Hofmüller
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem fragments inèdits de la nostra conversa amb l'artista austríaca Reni Hofmüller.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Creative Commons Elevate Festival Escenes eliminades ràdio radio pirata Re-Imagine Europe Reni Hofmüller
06.10.2020
50 MIN
Anglès
SON[I]A #314. AM Kanngieser
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem fragments inèdits de la nostra conversa amb la geògrafa i artista sonora Anja Kanngieserque no vem poder incloure en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Canvi climàtic Creative Commons DIWO enregistraments de camp escolta field recordings Re-Imagine Europe Sonic Acts
30.01.2020
120 MIN
Anglès
Son[i]a #305
Anton Kats
més Informació

Procés, liminalitat, mediació, transmissió, ràdio, ressonància, oralitat, arxiu i abundància. En el nostre encreuament i coincidència amb l'artista, mediador, educador i músic ucraïnès Anton Kats “es van alinear els astres” per a posar a prova formats i aprenentatges previs. Tres trobades en remot, sis hores d'enregistrament i diverses tisores en flames han donat forma aquest cadàver exquisit des del qual abordem un discurs i una pràctica que tendeix a desbordar-se i excedir-se tant en els matisos com en els detalls. En quest podcast, parlem de l'Europa de la integració des d'una experiència encarnada, de memòria, demència i diferents formes de no saber, de recerca artística i art que desafia a la representació, de projectes site-specific i dispositius mòbils i efímers, d'emissions de curt abast i la ràdio com un dispositiu generador d’espai comú i públic.

mostrar-ne més mostrar-ne menys

La ràdio pirata és un dels protagonistes i motius principals del fil narratiu de “Born in Flames”. En aquest petit fragment, Lizzie Borden explica les diferents raons per les quals es va fixar en el fenomen de les ràdios lliures europees i com aquest recurs la va ajudar a articular les diferents agendes d'aquesta pel·lícula de culte.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials RADIOACTIVITAT Escenes eliminades Lizzie Borden ràdio ràdio lliure radio pirata

Prenent el tema de l'avorriment com a punt de partida, Hank Bull llança idees interessants sobre l'entreteniment i els arxius.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra 2014bestshows avorriment Escenes eliminades Hank Bull sobre l'avorriment, l'HP Dinner Show i el radioart radioart
Son[i]a #317 Reni Hofmüller
Son[i]a
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58