Son[i]a #313
Joana Moll
![Son[i]a #313](https://img.macba.cat/wp-content/uploads/2024/03/screen-shot-2020-05-25-at-12.38.40_1-1280x698.png)
Aquest podcast és part del projecte Re-Imagine Europe, cofinançat pel programa Creative Europe programme de l’Unió Europea. Produït en col·laboració amb Disruption Network Lab.
Resulta paradoxal que puguem fer xocar partícules per estudiar l’estructura del món subatòmic, o mapejar la seqüencia genòmica d’un virus nou en qüestió de dies, i no obstant això, macroestructures creades per la humanitat com les companyies tecnològiques romanen opaques i inescrutables, encara que omnipresents. Sembla que sabem més de la topografia de Mart o dels enllaços en polímers comuns que del funcionament intern de la indústria tecnològica. Aquestes companyies són de fet un tipus diferent de polímer (del grec “poli”, molts, i “mer”, part), infinitament fraccionades en el seu interior, infinitament adherides a nosaltres però també infinitament inaccessibles.
Aquests polímers macroeconòmics operen sota un gruixut tel legal que ofusca no només els seus secrets comercials, sinó especialment les seves cadenes de subministrament, els processos de recopilació de dades d’usuaris i el seu impacte mediambiental. L’artista i investigadora establerta a Barcelona Joana Moll es fixa en diferents aspectes d’aquesta xarxa hermètica d’infraestructures, i problematiza serveis, pràctiques, males pràctiques i repercussions de diverses plataformes. Des de les bretxes de privacitat de l’ecosistema de cites a la xarxa, fins a la petjada de carboni de gegants tecnològics com Google, o la vasta xarxa de processos de recopilació de dades (i el seu consegüent consum d’energia) en gran part invisible de les compres aparentment trivials a Amazon.
A través d’una combinació de recerca artística, treball detectivesc i un enfocament gairebé forense del nostre rastre de dades quotidià, el treball de la Joana exposa alguns dels problemes més urgents de la nostra existència digital. Els seus projectes de recerca, xerrades, tallers i obres d’art es colen per les esquerdes d’aquests gegants tecnològics per tal d’entendre millor la seva naturalesa polimòrfica i revelar algunes de les capes ocultes que donen forma i sostenen el fractal hipercapitalista. En aquest podcast, parlem amb Joana Moll sobre interfícies i les seves implicacions socials, sobre tecnocolonialisme, agència, vigilància, explotació, especulació i, per què no, sobre el riure.
programes relacionats
Jara Rocha
La pràctica de lx investigadorx i activista Jara Rocha s'ocupa de mediar i posar en circulació les condicions de producció de sentit i materials de possibilitat. Amigx de la complexitat i amb una sensibilitat transfeminista com a punt de partida, Jara indaga en les desigualtats i clarobscurs del repartiment del tecnològic, assenyalant les polítiques i estètiques inscrites en les infraestructures i com el poder s'organitza, es fa visible alhora que inaccessible. Pur exercici d'imaginació política i dissidència situades que ens porta de revisar les tecnologies de la reproducció a les pedagogies crítiques en estructures formals, no-formals i informals, passant pel tecnocolonialisme i el turbocapitalisme. Sense deixar d'atendre en cap moment el global i el molt proper: de les cadenes globals de cures, fins a la precarització, la invisibilització i la deslocalització del treball.
Matthew Fuller
Matthew Fuller parla sobre l’acte de dormir, imperialisme processal, big data, post-humanitat i el que ell anomena "atacs de denegació de servei als cervells de les persones".
Zach Blas
Zach Blas parla sobre plagi utòpic, biomètrica, patrons de vida, moments impensables, sobre identitat, opacitat, paranodes, sobre l'especulació entesa com a utilitat i sobre com concebre, avui, alternatives sensuals al micro-relat total d'Internet.
Nanna Thylstrup
Nanna Thylstrup parla sobre la digitalització de l'arxiu i les seves implicacions, aprofundint en dues conseqüències que sorgeixen tant en les esferes individuals com les col·lectives: primer, l'ombra d'informació que els contextos de big data generen a tots els usuaris; segon, la política que existeix darrere dels processos de digitalització massiva.
Franco "Bifo" Berardi
Bifo parla sobre assassinats en massa, en relació al cinema, la salut mental, la neuroplasticitat, l'amistat, la ironia i, en última instància, l'esperança.
Escenes eliminades
Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Matthew Fuller que no vam poder utilitzar en el seu moment.