27.05.2020
80 MIN
Anglès

Son[i]a #313
Joana Moll

descarregar
cronologia
00:01
04:50
08:17
10:39
16:45
17:34
21:23
26:55
28:19
30:22
35:48
38:58
40:55
42:45
49:10
52:19
59:09
67:59
72:05
75:15
Son[i]a #313

Aquest podcast és part del projecte Re-Imagine Europe, cofinançat pel programa Creative Europe programme de l’Unió Europea. Produït en col·laboració amb Disruption Network Lab.

Resulta paradoxal que puguem fer xocar partícules per estudiar l’estructura del món subatòmic, o mapejar la seqüencia genòmica d’un virus nou en qüestió de dies, i no obstant això, macroestructures creades per la humanitat com les companyies tecnològiques romanen opaques i inescrutables, encara que omnipresents. Sembla que sabem més de la topografia de Mart o dels enllaços en polímers comuns que del funcionament intern de la indústria tecnològica. Aquestes companyies són de fet un tipus diferent de polímer (del grec “poli”, molts, i “mer”, part), infinitament fraccionades en el seu interior, infinitament adherides a nosaltres però també infinitament inaccessibles.

Aquests polímers macroeconòmics operen sota un gruixut tel legal que ofusca no només els seus secrets comercials, sinó especialment les seves cadenes de subministrament, els processos de recopilació de dades d’usuaris i el seu impacte mediambiental. L’artista i investigadora establerta a Barcelona Joana Moll es fixa en diferents aspectes d’aquesta xarxa hermètica d’infraestructures, i problematiza serveis, pràctiques, males pràctiques i repercussions de diverses plataformes. Des de les bretxes de privacitat de l’ecosistema de cites a la xarxa, fins a la petjada de carboni de gegants tecnològics com Google, o la vasta xarxa de processos de recopilació de dades (i el seu consegüent consum d’energia) en gran part invisible de les compres aparentment trivials a Amazon.

A través d’una combinació de recerca artística, treball detectivesc i un enfocament gairebé forense del nostre rastre de dades quotidià, el treball de la Joana exposa alguns dels problemes més urgents de la nostra existència digital. Els seus projectes de recerca, xerrades, tallers i obres d’art es colen per les esquerdes d’aquests gegants tecnològics per tal d’entendre millor la seva naturalesa polimòrfica i revelar algunes de les capes ocultes que donen forma i sostenen el fractal hipercapitalista. En aquest podcast, parlem amb Joana Moll sobre interfícies i les seves implicacions socials, sobre tecnocolonialisme, agència, vigilància, explotació, especulació i, per què no, sobre el riure.

Son[i]a +escoltats-juliol-2020 +escoltats-juny-2020 Canvi climàtic covid-19 Joana Moll Re-Imagine Europe tecnocolonialisme tecnologia
programes relacionats
6 destacats
31.03.2022
114 MIN
Castellà
Son[i]a #350
Jara Rocha
més Informació

La pràctica de lx investigadorx i activista Jara Rocha s'ocupa de mediar i posar en circulació les condicions de producció de sentit i materials de possibilitat. Amigx de la complexitat i amb una sensibilitat transfeminista com a punt de partida, Jara indaga en les desigualtats i clarobscurs del repartiment del tecnològic, assenyalant les polítiques i estètiques inscrites en les infraestructures i com el poder s'organitza, es fa visible alhora que inaccessible.  Pur exercici d'imaginació política i dissidència situades que ens porta de revisar les tecnologies de la reproducció a les pedagogies crítiques en estructures formals, no-formals i informals, passant pel tecnocolonialisme i el turbocapitalisme. Sense deixar d'atendre en cap moment el global i el molt proper: de les cadenes globals de cures, fins a la precarització, la invisibilització i la deslocalització del treball.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
11.08.2017
46 MIN
Anglès
Son[i]a #245
Matthew Fuller
més Informació

Matthew Fuller parla sobre l’acte de dormir, imperialisme processal, big data, post-humanitat i el que ell anomena "atacs de denegació de servei als cervells de les persones".

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Els més escoltats del nostre arxiu Matthew Fuller post-humanisme
05.04.2017
42 MIN
Anglès
Son[i]a #238
Zach Blas
més Informació

Zach Blas parla sobre plagi utòpic, biomètrica, patrons de vida, moments impensables, sobre identitat, opacitat, paranodes, sobre l'especulació entesa com a utilitat i sobre com concebre, avui, alternatives sensuals al micro-relat total d'Internet.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a els 10 podcasts més escoltats de 2017 queer Zach Blas
14.07.2015
35 MIN
Anglès
Son[i]a #210
Nanna Thylstrup
més Informació

Nanna Thylstrup parla sobre la digitalització de l'arxiu i les seves implicacions, aprofundint en dues conseqüències que sorgeixen tant en les esferes individuals com les col·lectives: primer, l'ombra d'informació que els contextos de big data generen a tots els usuaris; segon, la política que existeix darrere dels processos de digitalització massiva.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a arxiu intel·ligència artificial Lars Holdhus/TCF Nanna Thysltrup ombra digital TCF
03.11.2015
46 MIN
Anglès
Son[i]a #216
Franco "Bifo" Berardi
més Informació

Bifo parla sobre assassinats en massa, en relació al cinema, la salut mental, la neuroplasticitat, l'amistat, la ironia i, en última instància, l'esperança.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Franco Berardi "Bifo" neoliberalisme Occupy Movement societat del malestar
29.09.2017
2 MIN
Anglès
Son[i]a #245. Matthew Fuller
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Matthew Fuller que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra activisme Creative Commons Escenes eliminades Matthew Fuller
Son[i]a #313 Joana Moll
Son[i]a
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58