09.04.2020
86 MIN
Anglès

Son[i]a #309
Terike Haapoja

descarregar
cronologia
09:30
18:10
30:26
39:00
47:23
57:05
61:35
69:25
73:55
Son[i]a #309

Música de Dave Phillips. Aquest podcast és part del projecte Re-Imagine Europe, cofinançat pel programa Creative Europe programme de l’Unió Europea. Coproduït per Sonic Acts.

Una càmera d’infrarojos sensible a la calor filma un cavall en les seves últimes hores de vida i visibilitza com el color del registre termogràfic es va esvaint. Un partit polític proposa donar veu a «l’altre», a la majoria silenciosa no-humana de la societat. Un museu del bestiar reconstrueix i narra la història des de la mirada bovina i remugant. Terike Haapoja, artista finlandesa i professora adjunta a Parsons Fine Arts i NYU, porta anys deconstruint l’antropocentrisme de nostra cosmovisió, investigant els límits polítics i existencials del nostre deteriorat model social.

En solitari o juntament amb l’escriptora Laura Gustafsson, Terike Haapoja s’apropia i subverteix l’estructura i els modismes d’institucions consolidades — museus, partits, tribunals — i aprofita la seva autoritat i pes cultural per a posar en qüestió nocions arrelades d’animalització i alteritat, buscant maneres més ètiques de coexistir amb el no-humà.

Informada per conceptes com el veganisme negre de Syl Ko, la teoria expandida dels drets dels animals de Donaldson i Kymlicka o la politica sexual de la carn de Carol J. Adams, Terike s’atreveix a pensar en un món més enllà de l’animalització, de l’ordre que separa els éssers en protegits i descartables. Les seves instal·lacions immersives i projectes de gran escala posen en evidència la convergència de la racialització i l’animalització en els estats nacionals, els paral·lelismes històrics i actuals del condicionament imposat al subhumà i al no-humà.

En aquest podcast, Terike Haapoja ens convida a imaginar aquest posthumanisme, un «nosaltres» híbrid, expansiu, empàtic on càpiguen l’ambigüitat i la diferència, l’enteniment polític entre espècies, i on s’acabi per sempre amb la mòrbida fantasia de l’excepcionalisme humà i de la jerarquia de les espècies.

Son[i]a activisme art mediambiental Dave Phillips drets dels animals no-humans Re-Imagine Europe Sonic Acts veganisme
programes relacionats
5 destacats
30.06.2020
4 MIN
Anglès
Son[i]a #309. Terike Haapoja
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb l'artista finlandesa Terike Haapoja que no vam poder incloure en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra art mediambiental Escenes eliminades no-humans Re-Imagine Europe Sonic Acts
03.08.2021
61 MIN
Anglès
Son[i]a #335
Samaneh Moafi
més Informació

Samaneh Moafi és arquitecta i investigadora de Forensic Architecture a Goldsmiths, a la Universitat de Londres. Moafi supervisa el Centre For Contemporary Nature, una divisió de Forensic Architecture que explora la relació entre les violacions dels drets humans, la violència ambiental i el canvi climàtic antropogènic. En aquest podcast, Samaneh Moafi dirigeix la nostra mirada a les nocions d'ecocidi, els béns comuns negatius i la violència ambiental, a la recerca de responsabilitat i canvi. En fer-ho, ens porta a través del desert de Nègueb, núvols tòxics extraterritorials, nius d'orangutans a Indonèsia, incendis forestals i l'ús militar de les ràfegues de vent a la franja de Gaza.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a activisme arquitectura forense Canvi climàtic Creative Commons drets dels animals ecocidi no-humans Palestina Re-Imagine Europe Samaneh Moafi
17.04.2020
103 MIN
Anglès
OBJECTUALITAT #7
més Informació

Aquest episodi de la sèrie de Roc Jiménez de Cisneros OBJECTUALITAT conté converses amb Diego Falconí, Rick Dolphijn, Dave Phillips i música de Kali Malone. Un viatge espiral sobre foc, cremes, cendres, rituals, cuina, menjar i selves. Encara que també va de tot allò que hi ha entre i sota totes i cadascuna d'aquestes coses. La micropolítica invisible del menjar a l'exèrcit; la càrrega simbòlica de les cendres, restes sòlides d'un objecte intangible, el foc, que ha donat forma a aquest planeta durant milions d'anys; la lectura en clau de gènere del genocidi Aimara; una percepció circular i cíclica del temps; o el paper i la rellevància dels ecosistemes, fins i tot més enllà del vell clixé de la vida silvestre, perquè, ja saps, "tot és un ecosistema, al final del dia".

mostrar-ne més mostrar-ne menys
05.06.2012
61 MIN
Castellà
INTERRUPCIONS #8
Sons en Causa
més Informació

Selecció d’enregistraments de camp d’entorns medioambientals en procés de canvi irreversible.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Recerca Interrupcions Carlos Gómez enregistraments de camp Interrupcions José Manuel Berenguer Mix selecció musical Sonidos en Causa

El mix de Dave Phillips és un veritable assalt als sentits que reflexiona sobre les durades extremes en la música i sobre la nostra relació amb la temporalitat del so.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Recerca Interrupcions Dave Phillips Interrupcions Mix podcasts duracionals selecció musical
Son[i]a #309 Terike Haapoja
Son[i]a
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58