Son[i]a #296
Nora Sternfeld
Aquest podcast és part del projecte Re-Imagine Europe, cofinanciat pel programa Creative Europe programme de la Unió Europea. Realitzat en col·laboració amb Sonic Acts. Entrevista de Anna Ramos. Producido por Roc Jiménez de Cisneros
Sota una mirada summament crítica a la intersecció d’art i política, la comissària i educadora Nora Sternfeld trenca constantment la quarta paret de la recerca i el comissariat, il·luminant sota diferents focus, termes com ara exposició, galeria, representació, museu o col·lectivitat i buscant sempre connexions poc visibles i fissures.
En aquest podcast, Nora Sternfeld comença posant sobre la taula algunes idees per a entendre millor la crisi de la institució museística “tal com era”, des de la seva construcció al seu posterior col·lapse. La crisi d’un model, però també els seus orígens, la seva relació amb la maquinària neoliberal de la qual forma part, així com alguns esforços per a donar la volta a alguns dels seus mals endèmics. A partir d’aquí, parlem amb la Nora de pedagogia, de poder, de narratives històriques, de para-institucions, d’estratègies de desaprenentatge i coneixement col·lectiu projectat al futur: “Com podem aprendre quelcom que no existeix encara? No és possible que una persona sàpiga alguna cosa que encara no existeix, és una contradicció. Però, juntes, cadascuna de nosaltres té un xic de coneixement d’alguna cosa que encara no existeix. Si unim aquestes imaginacions podem construir sobre una possible imaginació que pot créixer i fer-se més i més forta. L’aprenentatge no es pot imaginar sense la col·lectivitat. Aprenem juntes.”
programes relacionats
Anton Kats
Procés, liminalitat, mediació, transmissió, ràdio, ressonància, oralitat, arxiu i abundància. En el nostre encreuament i coincidència amb l'artista, mediador, educador i músic ucraïnès Anton Kats “es van alinear els astres” per a posar a prova formats i aprenentatges previs. Tres trobades en remot, sis hores d'enregistrament i diverses tisores en flames han donat forma aquest cadàver exquisit des del qual abordem un discurs i una pràctica que tendeix a desbordar-se i excedir-se tant en els matisos com en els detalls. En quest podcast, parlem de l'Europa de la integració des d'una experiència encarnada, de memòria, demència i diferents formes de no saber, de recerca artística i art que desafia a la representació, de projectes site-specific i dispositius mòbils i efímers, d'emissions de curt abast i la ràdio com un dispositiu generador d’espai comú i públic.
Janna Graham
Janna Graham ens parla sobre pedagogia crítica i radical, sobre el gir educatiu i les maneres en què les pràctiques pedagògiques interactuen amb les culturals i amb les lluites socials. Graham revisa així les seves experiències en diferents institucions, reflexionant sobre els riscos de museificació de l'activisme enmig del magma neoliberal, sobre els processos “parasitaris” de redistribució dels recursos culturals en projectes de justícia social, o sobre el desafiament d'integrar activament les veus i reivindicacions dels col·lectius marginalitzats amb els quals treballa el museu.
Escenes eliminades
Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Irit Rogoff que no vam poder utilitzar en el seu moment.
Irit Rogoff
Irit Rogoff reflexiona sobre les maneres de crear sinergies i aliances participatives, creatives i cognitives que ens permetin habitar la contemporaneïtat críticament; defensa així mateix la necessitat d'articular formes de desaprenentatge, dins i fora de l'acadèmia, que obrin camí cap a sabers nous i inesperats.
Escenes eliminades
Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Andrea Fraser que no vam poder utilitzar en el seu moment.
Andrea Fraser
Andrea Fraser parla sobre els reptes i limitacions de l'activisme cultural, sobre els subcamps de l'art, la relació dels artistes amb el mercat i els models de museu en l'era neoliberal.
Walter Mignolo
El semiòleg argentí Walter Mignolo parla sobre la relació que ha imposat Occident entre la construcció de la història i la perspectiva del poder.