23.07.2019
62 MIN
Anglès

Son[i]a #293
Ramon Amaro

descarregar
cronologia
03:14
05:41
10:50
15:15
21:57
26:19
37:13
41:18
44:22
51:27
56:32

Realitzat en col·laboració amb Sonic Acts. Música de NYZ, extreta de ‘CCD’. Aquest podcast és part del projecte Re-Imagine Europe, cofinançat pel programa Creative Europe programme de l’Unió Europea.

Ramon Amaro és professor al Departament de Cultures Visuals de Goldsmiths, a Londres, així com al Centre d’Arquitectura de Recerca. Les seves investigacions es basen en articulacions especulatives en torn l’aprenentatge automàtic (machine learning), filosofies de l’ésser, matemàtiques, enginyeria i ontologia negra.

En el seu assaig “As if”, Ramon Amaro s’aproxima a la visió i la percepció artificials, des d’una perspectiva crítica i provocadora. Ramon assenyala com, en prioritzar la cohesió, els processos algorítmics deterioren el potencial de la diferenciació humana i l’auto-actualització. Davant l’efecte mirall que es produeix en el realm artificial, en el que veiem com es reprodueixen les mateixes lògiques i violències sistèmiques (racisme, exclusió) que en el món de la carn, Ramon rebutja els esforços per corregir la percepció artificial per tal d’incloure’s en el sistema.

“Incloure un objecte representatiu en un entorn computacional que ja ha posicionat l’objecte blanc com la característica prototípica, catalitza la disrupció al nivell superficial”, apunta en el seu text publicat a eFlux. Així, Amaro aposta per abraçar la multitud de possibilitats que obren, per contrast, el que ell denomina l’objecte negre tecnològic i la no-existència artificial: “un jo que es troba en continu desenvolupament, com sempre ha estat el cas de la negritud, en la seva exploració dels passadissos infinits de possibilitats”.

En aquest podcast, Ramon Amaro introdueix les bases de l’aprenentatge automàtic, la lògica amb les que aquest sistema artificial assigna valor, la col·lisió entre la negritud i l’artificial, les seves faltes i el problema d’impunitat que massa sovint aquestes provoquen. A més, reivindica una resistència tecnològica que passaria per sacrificar la percepció actual del món i de nosaltres mateixos.

Son[i]a antirracisme aprenentatge automàtic queer queer negre Re-Imagine Europe Sonic Acts
programes relacionats
19 destacats
15.06.2020
20 MIN
Anglès
Son[i]a #293. Ramon Amaro
Escenes eliminades
més Informació

Recuperamos fragmentos inéditos de la entrevista con el investigador y docente Ramon Amaro que no pudimos incluir en su momento.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra +escoltats-juny-2020 aprenentatge automàtic queer queer negre Re-Imagine Europe Sonic Acts Xarxa Generativa Antagònica (GAN)
22.07.2020
71 MIN
Anglès
Son[i]a #316.
Jennifer Walshe
més Informació

Jennifer Walshe va estudiar composició i actua sovint com a vocalista, però la seva pràctica, així com una enorme llista d'obres al llarg dels darrers vint anys, la situen en una zona indeterminada on la música, les arts escèniques i el teatre s'entrecreuen i convergeixen. Walshe tracta els seus textos, guions i partitures musicals de manera recursiva, a partir d’una mena de bucle de retroalimentació que inclou i incorpora tot tipus de dades sobre el propi text: el seu context i paratext. En aquest podcast, parlem amb Jennifer Walshe sobre escriure, anotar, ensenyar, col·leccionar, escoltar, actuar, falsificar i una mica d'aprenentatge automàtic.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
03.09.2020
15 MIN
Anglès
Son[i]a #316. Jennifer Walshe
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem fragments inèdits de la nostra conversa amb la compositora i vocalista Jennifer Walshe que no vem poder incloure en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Creative Commons Escenes eliminades Jennifer Walshe Re-Imagine Europe Sonic Acts
24.08.2023
91 MIN
Anglès
Son[i]a #379
Yasmine Boudiaf
més Informació

La investigadora i tecnòloga creativa Yasmine Boudiaf defineix la seva pràctica artística com a “recerca paranoica”. Projectes lúdics arrelats en metodologies de recerca profunda que van des de l'escriptura fins a la computació, mirant de treure l’entrellat de les tàctiques blanques, mutants i diabòliques que subjeuen als poders estatals i les noves tecnologies. En aquest podcast, Yasmine Boudiaf ens mostra algunes de les seves experiències en el món corporatiu i el propi acte d'encaixar en l'arcaic sistema de classes britànic. Parla sobre l'ètica de l’IA, el teatre darrere de la formulació de polítiques, el poder tou i el nou llenguatge, al temps que ens convida a pensar en formes passives de resistència i a elaborar formes d'arxiu cultural no colonial.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a activisme Creative Commons Disruption Network Lab intel·ligència artificial Re-Imagine Europe sud global Yasmine Boudiaf
12.01.2023
58 MIN
Anglès
Son[i]a #363
Martin Zeilinger
més Informació

El treball de l'investigador Martin Zeilinger sorgeix d'una profunda fascinació per l’àrea grisa on els protocols de la tecnologia blockchain convergeixen amb l'art. Lluny del triomfalisme dels evangelistes de la Web3, el seu enfocament se centra en els artistes i projectes que realment miren d'integrar en la seva pràctica algunes de les característiques i possibilitats més destacades d'aquests sistemes distribuïts. En aquest podcast Martin parla sobre el potencial poètic i polític de la cadena de blocs, al mateix temps que tracem una línia de temps una mica difusa que connecta l'art conceptual dels seixanta amb els contractes intel·ligents, les organitzacions autònomes descentralitzades i nous de mecanismes de consens.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
22.07.2022
54 MIN
Anglès
Son[i]a #355
Olga Goriunova
més Informació

En aquest podcast, la investigadora i curadora Olga Goriunova parla sobre la vida útil de les dades de màrqueting, les persones jurídiques, la lectura de les estadístiques com a poètica i els múltiples misteris de la publicitat personalitzada. El concepte dels subjectes digitals de l’Olga analitza com l'aprenentatge automàtic destil·la les dades de consultes de motors de cerca, comerç electrònic o activitat en xarxes socials per a crear categories… i millorar encara més les tàctiques de màrqueting, comunicació política i pràctiques similars.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a algoritmes Creative Commons Olga Goriunova
22.06.2022
64 MIN
Castellà
Son[i]a #352. Flavia Dzodan.
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem fragments inèdits de la conversa amb l'escriptora i investigadora argentina Flavia Dzodan que no vam poder utilitzar en el seu moment. Entre moltes coses, compartim l'origen de l'assaig que es va fer viral, titulat "Mi feminismo será interseccional o será una mierda". Però sobretot posem el focus en la deriva que ha pres la recerca de "La bella y la máquina", i la seva revulsiva anàlisi de la cultura aspiracional del món de la moda, així com el trencament que proposa la militant lectura de la Flavia sobre l'opulència i les falsificacions de luxe.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra algoritmes Creative Commons decolonialisme Flavia Dzodan intel·ligència artificial migra i colonialitat
13.05.2022
105 MIN
Castellà
Son[i]a #352
Flavia Dzodan
més Informació

Parlem amb l'escriptora i acadèmica argentina Flavia Dzodan sobre moda, opulència, perifèria, frenologia, taxonomies, cànons de bellesa, falsificacions d'articles de luxe i centres de detenció de migrants. Un recorregut intens que inclou notes de la seva història personal, referències a altres autores, anotacions sobre la seva metodologia i múltiples cops de peu als centres de poder.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a algoritmes antirracisme Creative Commons decolonialisme escriptura Phonos (UPF/Barcelona) Sonic Acts
31.03.2022
114 MIN
Castellà
Son[i]a #350
Jara Rocha
més Informació

La pràctica de lx investigadorx i activista Jara Rocha s'ocupa de mediar i posar en circulació les condicions de producció de sentit i materials de possibilitat. Amigx de la complexitat i amb una sensibilitat transfeminista com a punt de partida, Jara indaga en les desigualtats i clarobscurs del repartiment del tecnològic, assenyalant les polítiques i estètiques inscrites en les infraestructures i com el poder s'organitza, es fa visible alhora que inaccessible.  Pur exercici d'imaginació política i dissidència situades que ens porta de revisar les tecnologies de la reproducció a les pedagogies crítiques en estructures formals, no-formals i informals, passant pel tecnocolonialisme i el turbocapitalisme. Sense deixar d'atendre en cap moment el global i el molt proper: de les cadenes globals de cures, fins a la precarització, la invisibilització i la deslocalització del treball.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
28.01.2022
51 MIN
Anglès
Son[i]a #344
Femke Snelting
més Informació

Possible Bodies és un projecte de recerca col·laboratiu liderat per Jara Rocha i Femke Snelting que té com a objectiu qüestionar i problematitzar la manera en què els cossos es formulen, conceben i representen a través de diferents tecnologies 3D, com el modelatge, el tracking i l'escaneig. La seva recerca de crítica afirmativa assenyala com aquestes tècniques acaben implementant i fins i tot amplificant una sèrie de prejudicis sobre raça, gènere, classe, edat i capacitat que, lluny de ser circumstancials, estan directament entreteixides al codi font de tota mena d'aplicacions de la indústria. Parlem amb Femke Snelting sobre encarnacions, optimització, desastres 3D, el possible, el probable, interfícies paramètriques, estàndards oberts i recerca d'acció desobedient.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a algoritmes cos Creative Commons DIWO Femke Snelting Jara Rocha naturacultura

Conversem amb Diego Falconí Travez, Lucía Piedra Galarraga i Karo Moret sobre esclavisme i amor, la caribenyització de les identitats i la violència entesa com un recurs possible. Comparteixen afectes, fòbies, autofàgies i objectes inquietants. I esmicolen el llatí davant de la màscara del gai, la sortida de l’armari com una promesa liberal i el re-sentiment com una forma circular que impedeix que la memòria desaparegui.  

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials Altars Altars, sucre i cendres antirracisme Creative Commons diàspora africana Diego Falconí Travez dissidència sexual Karo Moret Oyèrónké Oyèwùmi
04.06.2019
47 MIN
Anglès
Son[i]a #289
John Gerrard
més Informació

L'artista irlandès John Gerrard parla de la seva fascinació inicial pels scanners 3D, i de com a partir d'aquests va arribar a desenvolupar la seva pràctica actual, la seva concepció del temps en l'art, i una particular manera d'entendre la simulació, a mig camí entre la contemplació i la mirada crítica.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Creative Commons John Gerrard Re-Imagine Europe
29.12.2017
29 MIN
Anglès
Son[i]a #251
Hasan Elahi
més Informació

Hasan Elahi parla sobre cossos de dades i migrants digitals, sobre lleis antigues i velocitats culturals, sobre germans petits, germans grans, i la capacitat d'agència dels secrets diminuts enfront del big data.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Barbara Held Hasan Elahi Yasunao Tone
29.09.2017
2 MIN
Anglès
Son[i]a #245. Matthew Fuller
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Matthew Fuller que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra activisme Creative Commons Escenes eliminades Matthew Fuller
11.08.2017
46 MIN
Anglès
Son[i]a #245
Matthew Fuller
més Informació

Matthew Fuller parla sobre l’acte de dormir, imperialisme processal, big data, post-humanitat i el que ell anomena "atacs de denegació de servei als cervells de les persones".

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Els més escoltats del nostre arxiu Matthew Fuller post-humanisme
22.05.2017
16 MIN
Anglès
SON[I]A #238. Zach Blas
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Zach Blas que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Escenes eliminades queer teoria queer Zach Blas
05.04.2017
42 MIN
Anglès
Son[i]a #238
Zach Blas
més Informació

Zach Blas parla sobre plagi utòpic, biomètrica, patrons de vida, moments impensables, sobre identitat, opacitat, paranodes, sobre l'especulació entesa com a utilitat i sobre com concebre, avui, alternatives sensuals al micro-relat total d'Internet.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a els 10 podcasts més escoltats de 2017 queer Zach Blas
08.09.2015
28 MIN
Castellà
FONS ÀUDIO #34
Daniela Ortiz
més Informació

Daniela Ortiz i Xose Quiroga desenvolupen una obra artística de recerca i acció on col·lisionen els relats colonials, els sistemes de control migratori i els consensos que sostenen l'estat-nació. A Fons Àudio #34, Ortiz parla sobre les seves maneres de fer, sobre les diverses formes de posar en circulació els sabers amagats i la nomenclatura de monuments colonials que habiten la ciutat.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials FONS ÀUDIO #intenciópoètica antirracisme Col·lecció MACBA Creative Commons Daniela Ortiz FONS ÀUDIO
13.08.2015
14 MIN
Anglès
SON[I]A #210. Nanna Thylstrup
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Nanna Thylstrup que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Creative Commons Escenes eliminades Nanna Thysltrup ombra digital
Son[i]a #293 Ramon Amaro
Son[i]a
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58