Son[i]a #292
David Levine
David Levine treballa des de, amb o cap al teatre, segons es miri. El seu background com a director de teatre comercial i la seva profunda admiració per l’art minimal i conceptual de la segona meitat del XX se superposen, es complementen i col·lisionen brutalment en una obra que parla constantment dels límits, els codis, els espais, els mètodes i els públics del teatre.
La producció de Levine arrenca en un punt tremendament popular, la tradició del teatre realista nord-americà, per a dur a terme experiments sovint tremendament impopulars, difícils de documentar o senzillament invisibles. A “Bauerntheater” (2007), per exemple, Levine li va demanar a David Barlow, un actor de mètode nord-americà, que es fiqués en la pell d’un granger alemany de la manera més directa possible: passant (després d’un mes d’assajos en un estudi de Brooklyn), un altre mes treballant en una hectàrea de terra en un camp de Brandenburg, Alemanya, deu hores al dia. La peça, que es va convertir en un petit fenomen mediàtic, és un comentari mordaç sobre el mercat laboral global, el treball, la resistència i l’autenticitat.
En aquest podcast, Levine parla d’aquesta i d’altres peces seves, així com de precedents històrics d’allò que ell mateix descriu com a “infiltracions“ en la vida quotidiana, com “The Mythic Being” d’Adrian Piper, “Following Piece” de Vito Acconci o “Roberta Breitmore” de Lynn Hershman Leeson. Prop d’una hora conversant sobre realitat i ficció, representació, invisibilitat, bucles i desaparicions de tota mena.
programes relacionats
Juan Domínguez
Figura clau de les arts en viu, Juan Domínguez es defineix a ell mateix com a “pallasso conceptual, cowboy màgic, model poeta i curador del plaer”. El seu corpus artístic se situa dins i fora de la coreografia i advoca tant per l'excés com per la justa mesura. Això sí, sense perdre mai de vista la pregunta que guia la seva pràctica: “Què farem junts en aquest temps present per a construir realitat?”.
Xerrem amb Juan Domínguez sobre canviar els paràmetres de l'art en viu, posar marc a la realitat, les complexitats de la participació i la coautoria, i els seus esforços per tensionar les temporalitats i fer-se gran amb els projectes i públics. Parlem també de la gelosia (sana) que li desperten les sèries de televisió, de robatoris, del cos i el polític, i de disciplina i caos.
Antonia Baehr
Les obres d'Antonia Baehr exploren la ficció del quotidià i del teatre, entre d’altres temes. Així és com comença la seva biografia oficial. La qual cosa no transmet completament el nivell de meticulositat que les seves actuacions inclouen per tal d’emfatitzar cada petit aspecte de l'àrea entre la vida quotidiana i el teatre. Parlem amb Antonia Baehr sobre canvis de rols, sobre les seves estratègies de col·laboració, alguns dels seus alter egos, estereotips de gènere i molt, molt més. Prepara't per a un viatge des de les partitures i Fluxus, a la imitació, el fetitxisme i els mitjons, passant pels drag kings, les drag queens, l’S&M, els contractes i fins i tot les connexions telepàtiques.
Xavier Le Roy
Entrevista amb el biòleg, ballarí i coreògraf Xavier Le Roy sobre les seves coreografies i processos de treball.
Boris Charmatz
Boris Charmatz reflexiona sobre com abordar les estructures de poder dins del camp artístic. També parla de polisèmia, col·lectivitat, comunitats i anticomunitats, pedagogia radical, dissensió, el Musée de la danse, la relació complexa i inesgotable entre la dansa i la història, de treballar amb gestos i de la bellesa de la gent gran patinant.
Gigiotto Del Vecchio
El galerista, crític i comissari Gigiotto Del Vecchio parla sobre alguns dels aspectes clau de The Living Theater: un intent de trencar la quarta paret i promoure idees properes a l'anarquisme pacifista i el liberalisme arreu del món.
"Pillars" i "Yellow Man with Heart with Wings" de Robert Ashley
Aquest programa transmet "Pillars", una nova peça per a ràdio de Robert Ashley, pioner de l'òpera per a televisió i de l'ús del llenguatge en un entorn musical.