Son[i]a #288
Teal Triggs
Aquest podcast és part del projecte Re-Imagine Europe, cofinançat pel programa Creative Europe programme de l’Unió Europea. Llibreria de sons a càrrec de Lucrecia Dalt, produïda als estudis d’Ina GRM (París). Entrevista i guió de Maite Muñoz. Produït per Anna Ramos.
De formació historiadora, la curiositat de Teal Triggs pel punk i la seva participació en el moviment Riot Grrrl la van convertir en una àvida col·leccionista de fanzines. En l’actualitat aquesta investigadora i docent és professora de disseny gràfic i degana associada a l’Escola de Comunicació del Royal College of Art de Londres. Autora de diversos llibres sobre fanzines i divulgadora incansable, s’ha convertit en un referent ineludible de l’estudi de l’autoedició feminista.
Partint d’un coneixement profund de les publicacions vinculades al punk, Teal Triggs va ser testimoni i part del moviment underground feminista sorgit a principis dels anys 90. Riot Grrrl es manifesta com una resposta de grups de dones que, malgrat estant properes a l’esperit del punk, no se sentien representades en una escena eminentment masculina i van decidir prendre la veu i organitzar els seus propis espais i circuits. I ho van fer seguint les maneres de producció del punk però desenvolupant una estètica pròpia i utilitzant els zines com una forma de transmissió de la revolució feminista.
En aquest podcast, Teal Triggs parla sobre els antecedents històrics dels zines i el seu paper fonamental en la generació de comunitats fora del mainstream, des dels butlletins comunitaris a les publicacions dadaistes, passant pels zines de ciència-ficció, de rock and roll dels anys 50 o activistes. També analitza la relació entre tecnologia i estètica, i entra detalladament en el moviment Riot Grrrl i el llenguatge i univers visual que va obrir l’encreuament entre música, DIY, activisme, feminitat i feminisme en l’àmbit de l’autoedició. A més, analitzem els desplaçaments, amplificacions i ressignificacions que han provocat tant la irrupció d’internet com el col·leccionisme, la seva inserció en arxius o biblioteques i/o la seva transformació en artefactes artístics dins del cub blanc.
programes relacionats
Susan Bee
Susan Bee reivindica el potencial polític i subversiu que art i plaer despleguen quan s'uneixen. I és així com en la seva obra –tant en els seus collages i pintures, com en els seus llibres d'artista– la imaginació, la poesia, l'humor, la subjectivitat, les textures, els colors, els traços i la matèria cobren un paper determinant. La seva formació com a artista, a les acaballes dels seixanta, va avançar en paral·lel als seus primers contactes amb l'activisme feminista i amb d’altres moviments civils com el black power, la defensa dels drets dels homosexuals i les protestes contra la guerra de Vietnam. El 1986 es va embarcar al projecte de M/E/A/N/I/N/G, una revista d'art autogestionada que co-va editar, al costat de la també artista Mira Schor, durant 30 anys. En aquest podcast, Susan comparteix a més a més les particularitats de ser dona, artista i haver superat la barrera dels 65 anys en l'ecosistema artístic novaiorquès actual.
Escenes eliminades
Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb l'artista i editora novaiorquina Susan Bee que no vam poder utilitzar en el seu moment.
Peter Downsbrough
Peter Downsbrough parteix de les seves peces a la Col·lecció MACBA per parlar d’una relació de gairebé mig segle amb la fotografia, i de com aquesta encaixa en el trencaclosques de tècniques i disciplines que componen el seu vocabulari artístic. Parlem d’espai, de ciutat, de línies invisibles i de la mirada crítica que travessa de manera subtil la seva pràctica.
Reflexions sobre el boom de l'edició independent en el context artístic
L'edició independent de publicacions està vivint un autèntic boom en el context artístic. Abans de veure explotar la bombolla, parlem amb Kit Hammonds i Bernhard Cella sobre el boom de les publicacions d'artista, la recuperació de tècniques d'impressió considerades obsoletes, la falta de risc de les col·leccions institucionals, la professionalització i la generació digital.
Maite Muñoz