Son[i]a #278
Jean-Luc Nancy
Aquest podcast és en francès. Part del projecte Re-Imagine Europe, cofinançat pel programa Creative Europe programme de l’Unió Europea. Música a a càrrec de François J. Bonnet. Entrevista i edició a càrrec d’Arnau Horta. Produït per Roc Jiménez de Cisneros
Jean-Luc Nancy (Bordeus,1940) ha escrit sobre la identitat, la religió, la comunitat, la creació artística o el mateix acte de filosofar. En molts dels seus textos, en els quals gairebé sempre s’estableix un estret diàleg amb l’obra d’altres pensadors com Derrida, Lacan, Bataille, Heidegger o Hegel, també apareixen amb freqüència les referències al cos, la seva condició de construcció cultural i històrica, els seus “indicis”, els seus límits i les seves potencialitats.
A “À l’écoute”, publicat l’any 2002, Nancy reprèn la qüestió del cos per a pensar-hi en paral·lel a l’experiència del sonor. Aquesta reflexió porta Nancy a interrogar-se sobre la relació entre l’acció d’escoltar i la de filosofar, la naturalesa anti-fenomenològica de l’esdeveniment sonor o la noció de subjecte, un altre tema recurrent i sempre en procés d’interrogació dins de la seva obra.
En aquest podcast, Jean-Luc Nancy reprèn aquestes i altres qüestions tractades a la pàgines d’“À l’écoute”, un llibre tan controvertit com citat habitualment en l’ampli camp dels estudis sobre l’escolta i el so contemporanis. Parlem del cos com a espai de ressonància i com a presència sensible; del silenci com a “extremitat infinita del sonor” i el paper del so i de l’escolta en el context de la pràctica política.
programes relacionats
Alma Söderberg és una coreògrafa i performer que treballa amb música i dansa. L’Alma explora l'escolta atenta, l'escolta del ritme i l'escolta del moviment per habitar el polirritme i allò que Eric Davies anomena la 'diferència simultània'. En aquest podcast, comparteix els múltiples referents musicals que inspiren la seva pràctica coreogràfica: el jazz, el flamenc, el hip-hop, la música experimental i la música afroamericana. També ens parla de multiplicitat, d'escolta reduïda i d'escolta profunda, de deixar-se travessar pel ritme, de la veu, del compartir, d’idiorrítmies, d’Anni Albers, de teixir, d'aprendre a esperar i de jugar.
En record d'Alvin Lucier (1931-2021), recuperem una conversa amb Alvin Lucier (realitzada a Boston l’any 2014) on parla, entre moltes altres coses, sobre la necessitat d’escoltar d’una altra manera, sobre els compositors que l’han acompanyat i influït al llarg dels anys o sobre el paper de l’espai i de la tecnologia en el seu treball. DEP.
¿Podem pensar a través de l'escolta? Seth-Kim Cohen, Christoph Cox, Julian Henriques, Casey O’Callaghan, Peter Szendy i Salomé Voegelin exposen per què reflexionar no hauria d'estar renyit amb ressonar...