04.11.2018
30 MIN
Anglès

Son[i]a #276
Kristin Ross

descarregar
cronologia
00:01
01:30
03:04
05:27
09:31
13:26
16:04
19:14
20:41
22:22
23:33
26:35

Kristin Ross pensa que no hem d’establir una relació pedagògica amb el passat. La història no ens dóna lliçons. Més aviat ens ofereix un vast arxiu d’idees i experiències que, en entrar en contacte amb la figurabilitat del present, ens poden ajudar a encarar-lo.

Kristin Ross és professora emèrita de Literatura Comparada a la Universitat de Nova York, traductora i assagista especialitzada en història política i cultural francesa dels segles XIX, XX i XXI. En els últims temps s’ha dedicat a estudiar les lluites territorials contemporànies, com la de la ZAD (zone à défendre), oposada a l’edificació d’un mega-aeroport a la zona de Notre-Dame-Des-Landes a França; o la del NoTAV (Treno Alta Velocitá), contraria la construcció d’una xarxa ferroviària d’alta velocitat entre Torí i Lió.

En tots dos casos, allò que arrenca com un moviment de defensa de la terra deriva en la creació de comunitats alternatives, en les quals les xarxes de solidaritat i cooperació generen noves formes de vida disposades a plantar cara a les lògiques del neoliberalisme. Són formes de lluita i acció amb un fil narratiu que Ross situa a la Comuna de París de 1871, al Maig del 68 o als moviments Occupy de 2011; moments en els quals les persones prenen consciència de si mateixes com a agents actius de la història.

En aquest podcast, Kristin Ross reflexiona sobre el poder de la subjectivitat a l’hora d’abordar la història i sobre la memòria oral i els relats en primera persona. Analitza també el potencial subversiu de les lluites mediambientals actuals, com a formes d’activisme capaç de generar una nova intel·ligència ecològica, social i política. Ross recupera també l’esperit associatiu i cooperatiu de la Comuna de París, exposa la necessitat de traspassar els relats nacionals de l’Estat i defensa la solidaritat com a estratègia política.

Sons extrets de la llibreria de foley cec d'Anna Irina Russell.

Son[i]a Kristin Ross literatura
programes relacionats
2 destacats
15.05.2018
61 MIN
Castellà
Son[i]a #260
Germán Labrador
més Informació

Germán Labrador parla sobre gastropolítica i nova cuina, sobre canibalisme i lluita de classes, sobre land-art, pedra i subalternitat, sobre marees, poemes, fosses i fetitxes, sobre el desequilibri com a fonament de tot ordre i sobre com les barricades i la literatura, sent part d'un mateix procés, aconsegueixen pensar-se entre elles.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Creative Commons Els més escoltats - Novembre 2020 Germán Labrador literatura
27.07.2018
43 MIN
Anglès
Son[i]a #268
Jodi Dean
més Informació

Jodi Dean sobre el comunisme com un projecte encara latent, sobre el Partit com una forma global escalable, sobre municipalismes distòpics, ecologies anamòrfiques i democràcies liberals, sobre Not an alternative i Liberate Tate com exemples d'un activisme sostenible practicat des dels museus, sobre desitjos, entusiasme i confiança i sobre les emocions capturades a l'interior de les xarxes socials.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #els 10 podcasts més escoltats de 2018 Capitalisme comunicatiu Creative Commons Jodi Dean neoliberalisme Re-Imagine Europe sindicalisme
Son[i]a #276 Kristin Ross
Son[i]a
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58