Son[i]a #273
Violence
Olin Caprison usa l’àlies de Violence per a, com ell mateix diu, “forçar converses”. I malgrat la seva posada en escena, un visceral mostrari de matisos i tonalitats de la foscor entesa des de múltiples punts de vista, Caprison no juga necessàriament a provocar. Es tracta més aviat d’explorar els límits del contrast entre fonts, referents culturals, subgèneres musicals i estructures rítmiques.
Bona part d’aquestes fonts tenen a veure amb cànons perfectament codificats, com el death metal o el hip-hop, que en mans de Violence veuen modificades les seves respectives essències i implicacions respecte a, per exemple, qüestions de gènere i allò que ell denomina “hipermasculinitat”. Un trencaclosques i un encreuament de referències que parla no només de violència, sinó, sobretot, de certs monomites del comportament humà.
Parlem amb Olin Caprison sobre límits, arquetips, connexions, escenes, violència, ritme i llibertat, o del que aquesta paraula comodí significa més enllà del tòpic i la fantasia neoliberal.
programes relacionats
Aho Ssan
Aho Ssan és un músic francès, d'herència ivoriana i ghanesa. Amb Desiré Niamké, el seu nom de pila, ha signat i realitzat treballs gràfics i cinematogràfics, pràctiques que com la seva identitat múltiple, ressonen en la seva música. En aquest podcast parlem amb ell de la trompeta perduda del seu avi i d’una banda de jazz impossible de rastrejar a Costa d'Ivori. Pel camí, compartim la tensió cinemàtica de la seva posada de llarg, “Simulacrum”, i les diferents rutes que va emprendre per a arribar-hi. L'apropiació cultural del techno, Black Bandcamp i la molt evident falta de representació d'artistes negres a l'electrònica global formen part de l'empedrat d'aquest itinerari i els aprenentatges que ha anat incorporant en el trajecte.
Faka
Desire Marea i Fela Gucci parlen de la representació de la masculinitat i l'autocontrol, la vulnerabilitat, el feminisme de Siyakaka, la cultura pop sud-africana als anys 90, els cossos queer racialitzats, la música com a mitjà i de com afrontar les contradiccions.
DeForrest Brown, Jr. | Speaker Music
El treball de DeForrest Brown Jr., que inclou música sota el pseudònim de Speaker Music, però que es basa sobretot en la recerca i l'escriptura, desenterra les complexes arrels de la cultura afroamericana i fenòmens com el techno, amb la finalitat d'exposar no només aquesta destrucció sistemàtica, sinó especialment per a reivindicar la creativitat dels seus pioners i el ric univers sonor que van crear a partir de les runes de Detroit. En contra de la narrativa predominant, el treball de Brown s'esforça a posar aquests capítols en context, destacant factors econòmics i polítics claus de l'època, entrellaçats amb anècdotes personals i un amor sincer per la música. Parlem amb DeForrest Brown Jr. sobre veterans de Detroit, futurs trencats, la Reaganomia, els crits, els assassinats autoritzats pel govern i sobre portar auriculars a tot arreu.