Son[i]a #271
Un Faulduo
Sent simultàniament una revista publicada en paper i un col·lectiu de recerca i experimentació al voltant al camp de la historieta, Un Faulduo (Buenos Aires, 2005) explora una sèrie de procediments editorials i performatius que vivifiquen moviments propers a les avantguardes del segle XX, com la Patafísica, COBRA, Fluxus o l’Instituto Di Tella. Metodologies experimentals com el Sistema de Rotació de Directors (SRD) o les Adaptacions Orals evidencien l’impuls de desbordar els consensos sobre el que és –o pot fer– una historieta.
Així mateix, recuperen en forma de brúixola aquella cèlebre tira de Nancy, la nena somiadora dibuixada per Ernie Bushmiller, on advertia que “anything–can happen–in a–comic strip”. I és que, llegida amb els ulls d’Un Faulduo, la historieta es troba sempre travessada per un component incapturable. És un mitjà borrós, elàstic i de difícil museificació, capaç d’articular una superfície relliscosa entre la literatura, el cinema i les arts visuals. Al bell mig de tot la resta, la historieta esclata cap a múltiples llocs i “els les seves estelles són les altres arts”.
En aquest podcast Nicolás Zukerfeld i Nicolás Daniluk parlen sobre experimentació i treball col·lectiu, sobre autors menors i còpies massives, sobre traduir i adaptar, sobre l’arquitectura de les vinyetes com un lloc on es dirimeix la velocitat i el temps. Parlem també del seu llibre “La historieta en el (Faulduo) mundo moderno” (2015), paràfrasi del mític assaig d’Oscar Masotta publicat l’any 1970, una adaptació i experiment estètic que també habita aquest espai intermedi entre la indústria editorial del còmic i l’entorn discursiu del museu d’art contemporani.
Escaleta del programa
0 s Un cercle gris
188,272 s El naixement d’Un Faulduo
397,02 s Sistema de rotació de directors i Adaptacions Orals
862,2 s És difícil explicar com es llegeix una historieta
1163,3 s El Capità Amèrica dinamitat per dins
1414,3 s Adaptant Masotta
1602,5 s La forma del llibre
1747,7 s Què signifiques tu?!
2032,1 s Resistir l’exposició: la historieta és còpia
2087,9 s Performance, temps, patafísica
2450 s Escombraries
2785,7 s Arxivar l’espontaneïtat del dibuix
programes relacionats
Roberto Jacoby
Roberto Jacoby obre els seus llibrets de poesia i ens parla d'escriptura, inspiració, saqueig i desmaterialització; de blancs i negres, sofàs-llit, art, política i activismes des del Sud.
Antoni Hervás
Antoni Hervás parla de fanzines expandits, d'atracaments, de la seva àvia, de parcs temàtics de sirenes, d'Hèrcules, de fotocòpies i d'entendre el lúdic com un sistema de resistència.
Francesc Ruiz
Explorant el pòsit especulatiu que conté el còmic com a format cultural, Francesc Ruiz convoca nocions com deriva, desig, fan, finestra, vinyeta o contra-història. A FONS ÀUDIO #33 ens explica els seus projectes, sobre el contingut ideològic implícit en el display dels quioscs i l’habilitat del còmic per reorganitzar els usos de la ciutat.
Antonio Gagliano
Antonio Gagliano parla dels seus projectes, de la seva relació amb el dibuix i els mapes d'idees, i de com generar eines, protocols i cartografies que ens serveixin per circular en els arxius i en els repositoris del nostre temps.