04.09.2018
31 MIN
Castellà

Son[i]a #269
Mônica Hoff

descarregar
cronologia
05:35
07:11
09:13
09:30
13:18
17:16
23:13
23:55
26:47

L’artista i investigadora brasilera Mônica Hoff opera entre els angles que uneixen i separen el dins i el fora de la pràctica artística, la teoria i la pedagogia. Segons les seves pròpies paraules, investiga “com la metodologia artística es torna pedagogia”. I des d’aquest incert Triangle de les Bermudes observa amb recel com el gir educatiu es va començar a concebre com a model des del moment en què Kristina Lee Podesva el va plasmar al seu article “A Pedagogical Turn: Brief Notes on Education as Art”, publicat l’any 2007.

Ja sigui des de la seva experiència a la Biennal do Mercosul de Porto Alegre, com a coordinadora del Programa d’Educació, com ara en propostes com l’Escola Extraordinària de Desterro, la Surf School-etc o projectes tan diminuts que ni tan sols s’esmentarien en un currículum, Mônica Hoff entén i practica la pedagogia com a procés i advoca per la imaginació institucional i per fer les coses des d’altres indrets. “Perquè a la pràctica, la teoria és una altra”.

Parlem amb Mônica Hoff de dadaisme epistemològic, pedagogia en públic, institucions que aprenen, el disens com a estratègia per a generar moviment i pensament, escales, micropolítica, esquerdes en les quals passa tot, d’anar a poc a poc i, fins i tot, de parar.

Son[i]a creació colectiva imaginació política Judy Dunaway Mônica Hoff pedagogia radical
programes relacionats
8 destacats
17.07.2020
1 MIN
Castellà
Son[i]a #269. Mônica Hoff
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem aquí un fragment inèdit de la conversa amb l'artista, educadora i investigadora Mônica Hoff , en el que problematitza la noció de creativitat, que no vam poder incloure en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Creative Commons Escenes eliminades Mônica Hoff pedagogia radical
28.08.2020
19 MIN
Castellà
Son[i]a #314. Laagencia
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem fragments inèdits de la nostra conversa amb el col·lectiu Laagencia, encarnat en les veus de Mariana Murcia, Diego García i Santiago Pinyol, que no vem poder incloure en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra creació colectiva Creative Commons decolonialisme educació Escenes eliminades gir educatiu Laagencia pràctiques participatives
10.09.2021
85 MIN
Anglès
Son[i]a #337
Raw Material Company
més Informació

Raw Material Company és un espai independent i col·laboratiu per al desenvolupament del pensament crític des de la pràctica artística amb base a Dakar, al Senegal. En aquesta conversa, Marie Hélène Pereira i Fatima Bintou Rassoul Sy, dues peces clau de Raw Material Company, proposen una pràctica feminista i decolonial situada, que s'ocupa més del fer que de l'enunciar i categoritzar. Comparteixen aquí algunes de les experiències i estratègies que han desenvolupat per a construir formes diverses de diàleg i esquivar les tensions i constriccions ideològiques i econòmiques imposades a través de les lògiques encara colonials de l'anomenat Nord global.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
25.04.2022
78 MIN
Castellà
Son[i]a #351
Marina Garcés
més Informació

Parlem amb la filòsofa, escriptora i docent Marina Garcés sobre educació i coneixement, sobre el futur i la matèria primera del temps. Ens aturem a considerar com comparèixer i pensar amb els altres en un present en el qual és imprescindible implicar-se. Parlem de la trobada entre desiguals i la possibilitat que l’estranyesa es converteixi en vincle. Aprofundim també en la lògica del naufragi o el campi qui pugui i les derives que han pres les paraules desobediència i llibertat. És per això que la Marina subratlla la importància de compondre aliances, més que pensar des del reduccionisme de la unitat, mentre ens convida a imaginar com teixir mons que s’estan desintegrant.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a + escoltats 1er semestre 2022 Creative Commons educació Marina Garcés pedagogia pedagogia radical

Como a complement del podcast amb Jordi Ferreiro recollim en aquest document els apunts en brut de la seva personal recerca sobre situacions pedagògiques extraordinàries.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Creative Commons educació gir educatiu Jordi Ferreiro pedagogia
05.07.2018
57 MIN
Castellà
Son[i]a #265
Nicolás Paris
més Informació

Nicolás Paris parla sobre els seus anys de professor a la Macarena i el seu personal mètode d'aprenentatge basat en l'associació. Paris reflexiona també sobre el paper crucial que en la seva trajectòria juguen el dibuix com a sistema per a projectar idees, l'arquitectura com a mètode de treball, la paraula com a material plàstic i el pensament com a forma.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Creative Commons educació Nicolás Paris pedagogia pedagogia radical
29.01.2018
63 MIN
Castellà
Son[i]a #252
Judy Dunaway
més Informació

Judy Dunaway parla sobre globus tenors, improvisació, autobusos Greyhound, música occidental, la crisi de la SIDA, la seva experiència estudiant amb Alvin Lucier, les seves feines de subsistència i de com aprendre a tocar un piano ben afinat.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #8M Alvin Lucier dones productores Judy Dunaway
18.11.2015
50 MIN
Castellà
Son[i]a #217
Jordi Ferreiro
més Informació

Jordi Ferreiro parla sobre situacions pedagògiques fora del normatiu, afectes i aprenentatge significatiu i sistemes d'avaluació experimentals.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a educació gir educatiu Jordi Ferreiro
Son[i]a #269 Mônica Hoff
Son[i]a
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58