Son[i]a #264
Maia Urstad
Els senyals horaris i les transmissions de ràdio als taxis són alguns dels modismes discrets de la ràdio que han desaparegut del nostre paisatge sonor habitual, sense gairebé tenir consciència de quan van deixar d’emetre’s ni per què. Internet i més recentment les emissions per DAB no només estan canviant la ràdio tal com la coneixíem, sinó que també comporten una renúncia inconscient a la seva poesia: els artefactes, les interferències, la geografia, la inestabilitat, la seva fugacitat…
L’artista noruega Maia Urstad treballa a la intersecció entre art sonor i visual, amb una especial fixació pels creuaments entre tecnologia i comunicació. A les seves obres, Urstad explora dispositius en trànsit cap a l’obsolescència — com ara el codi morse o els ràdio taxis bidireccionals — i d’altres tan vius com la fibra òptica. En aquesta cruïlla, com no, la ràdio ocupa un espai prominent.
I ho fa en forma d’instal·lacions sonores, concerts, teatre i performances molt elaborades. Les seves exploracions l’han dut a treballar amb l’arxiu radiofònic de la Deustche Welle, a coreografiar bikers i ballarines, a recuperar un meridià oblidat, a conviure amb un avió de guerra Focke Wulf i a gravar els taxis de Buenos Aires. I, fins i tot, a fer de l’aparell de ràdio maó i altaveu alhora, per les seves escultures sonores.
En aquest podcast parlem amb Maia Urstad sobre nostàlgia, senyals horàries, de l’AM, FM i DAB, de la importància de l’ska, d’arcs i obeliscos, dels sons al fiord, càpsules de temps, de Program 81, de freq_out, de sirenes de boira, d’emissores locals i de cintes perdudes.
Llista de temes
01:27 Maia Urstad, “Meanwhile in Shanghai…” (instal·lació), 2011
07:21 Sissel Lillebostad and Maia Urstad, “Vivat! 2”, 1994
12:37 Maia Urstad, “Neblina”, 1985
15:53 Maia Urstad, “Ether”, 1998
20:56 Maia Urstad, “Rush Hour Drive – recordings from Buenos Aires’ Taxi Radios” (instal·lació), 2016
30:20 Maia Urstad, fragments de la part externa de l’instal·lació “Stations” a Bergenhus Festning, 1999
33:09 Maia Urstad, “Yellow 16 / Gul 16” (instal·lació permanent), 2010
37:55 Maia Urstad, “The Return of the Prime Meridian”, 2016
47:19 Maia Urstad, “Ether”, 1998
48:56 Maia Urstad, fragments de la part externa de l’instal·lació “Stations” a Bergenhus Festning, 1999
49:47 Maia Urstad, “Sound Barrier” (instal·lació), 2004-
52:50 Maia Urstad, “Cleopatra’s needles” (performance), 2000
56:50 Maia Urstad, “Sound Barrier” (instal·lació), 2004-
01:00:47 Hilde Hauan Johnsen and Maia Urstad, “Fibre optic sound installations”, 2008
01:07:50 FREQ_OUT 8, Moderna Museet Stockholm (fragment), 2012
01:14:04 FREQ_OUT 8, Moderna Museet Stockholm (fragment), 2012
programes relacionats
Edwin van der Heide
In this podcast, we talk with Edwin van der Heide about using radio as a way into the public, outside world, and about radio as a highly regulated space that sometimes resists experimentation. We discuss his early interest in short and medium wave radio and how it came to be expressed in these immersive, awe-inspiring installations, and we speculate about the production of meaning inherent in each of them.
Escenes eliminades
Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Maia Urstad que no vam poder utilitzar en el seu moment.
Escenes eliminades
En aquestes escenes eliminades, l’artista, mediador, educador i músic ucraïnès Anton Kats parla sobre la transició del projecte de MAKU cap a MÆKUR, sobre baixar el ritme i obrir espais d'escolta i sobre infraestructures contextuals i emocionals dins de la pràctica artística.
Anton Kats
Procés, liminalitat, mediació, transmissió, ràdio, ressonància, oralitat, arxiu i abundància. En el nostre encreuament i coincidència amb l'artista, mediador, educador i músic ucraïnès Anton Kats “es van alinear els astres” per a posar a prova formats i aprenentatges previs. Tres trobades en remot, sis hores d'enregistrament i diverses tisores en flames han donat forma aquest cadàver exquisit des del qual abordem un discurs i una pràctica que tendeix a desbordar-se i excedir-se tant en els matisos com en els detalls. En quest podcast, parlem de l'Europa de la integració des d'una experiència encarnada, de memòria, demència i diferents formes de no saber, de recerca artística i art que desafia a la representació, de projectes site-specific i dispositius mòbils i efímers, d'emissions de curt abast i la ràdio com un dispositiu generador d’espai comú i públic.
Short Waves / Long Distance
Aquest programa, comissariat per Wave Farm, presenta un repàs internacional a obres que exploren el so de l'espectre de ràdio d'ona curta (2-30 MHz) així com l'experiència de l'escolta a llarga distància. El podcast presenta els treballs sonors de Patrick Harrop, Ed Osborn, Javier Suarez Quiros, Mark Vernon, William Basinski, Nicholas Knouf, Edward Ruchalski, Sally Ann Mcintyre, Stephen Bradley, Pietro Bonanno, Linda Dusman & Alan Wonneberger, Jeff Gburek, Jed Miner, Amanda Dawn Christie i Lee Rosevere.
The Little People In The Radio present...
Aquest mix en forma de collage d'Anna Friz explora el mitjà, la morfologia i la taxonomia dels homenets de la ràdio.
Escenes eliminades
Prenent el tema de l'avorriment com a punt de partida, Hank Bull llança idees interessants sobre l'entreteniment i els arxius.