Son[i]a #245
Matthew Fuller
Matthew Fuller és escriptor i professor de mitjans digitals al Centre d’Estudis Culturals del Goldsmiths College a Londres. Treballa en els camps de la teoria dels mitjans de comunicació, el software, la teoria crítica i la ficció contemporània.
En aquest podcast, Fuller parteix d’una anàlisi detallada de la noció d’escala, no només en un sentit abstracte, sinó com un pont cap a qüestions rellevants sobre ètica, ecologia, tecnologia i pràctiques post-humanes. Seguint el raonament de Fuller, la idea mateixa d’escala es converteix en una qüestió fonamentalment política en un context caracteritzat per un profund dany mediambiental. Així, l’escala és una eina crucial per a mesurar i entendre el món que ens envolta, per a repensar-lo i prendre consciència del nostre impacte en el mitjà que habitem.
Aquest canvi subtil de punt de vista col·lectiu és en cert sentit la columna vertebral del pensament de Fuller, que també podem aplicar al seu treball recent al voltant del son: “Quan dormim, som conscients de diferents maneres, a diferents nivells; Però no som el subjecte humà clàssic. De manera que durant un terç de la nostra vida no som el subjecte clàssic humà. I això tal vegada proporciona una possibilitat per a repensar l’humà”.
SON[I]A parla amb Matthew Fuller sobre l’acte de dormir, imperialisme processal, big data, post-humanitat i el que ell anomena “atacs de denegació de servei als cervells de les persones”.
programes relacionats
Joana Moll
A través d'una combinació de recerca artística, treball detectivesc i un enfocament gairebé forense del nostre rastre de dades quotidià, el treball de la Joana Moll exposa alguns dels problemes més urgents de la nostra existència digital. Els seus projectes de recerca, xerrades, tallers i obres d'art es colen per les esquerdes d'aquests gegants tecnològics per tal d’entendre millor la seva naturalesa polimòrfica i revelar algunes de les capes ocultes que donen forma i sostenen el fractal hipercapitalista. En aquest podcast, parlem amb Joana Moll sobre interfícies i les seves implicacions socials, sobre tecnocolonialisme, agència, vigilància, explotació, especulació i, per què no, sobre el riure.
Olga Goriunova
En aquest podcast, la investigadora i curadora Olga Goriunova parla sobre la vida útil de les dades de màrqueting, les persones jurídiques, la lectura de les estadístiques com a poètica i els múltiples misteris de la publicitat personalitzada. El concepte dels subjectes digitals de l’Olga analitza com l'aprenentatge automàtic destil·la les dades de consultes de motors de cerca, comerç electrònic o activitat en xarxes socials per a crear categories… i millorar encara més les tàctiques de màrqueting, comunicació política i pràctiques similars.
Ramon Amaro
Ramon Amaro introdueix les bases de l'aprenentatge automàtic, la lògica amb les que aquest sistema artificial assigna valor, la col·lisió entre la negritud i l’artificial, les seves faltes i el problema d’impunitat que massa sovint aquestes provoquen. A més, reivindica una resistència tecnològica que passaria per sacrificar la percepció actual del món i de nosaltres mateixos.
L'escena seminal de ràdios pirates a Londres
L'expert en estudis de mitjans Matthew Fuller ens parla dels orígens i el llegat de la cultura de la ràdio pirata a Londres, centrant-se especialment en aquest fèrtil període de renaixement DIY, en el qual la ràdio va recuperar un rol de protagonista en un context àvid de canals alternatius abans de l'arribada d'internet.
Escenes eliminades
Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Matthew Fuller que no vam poder utilitzar en el seu moment.