Son[i]a #238
Zach Blas
Recorrent a una bateria de recursos escultòrics, performatius, audiovisuals i assatgístics, i multiplicant els continguts que investiga en forma de docència i escriptura, la pràctica artística de Zach Blas (EUA, 1981) fa col·lisionar les tècniques contemporànies de seguretat amb les reivindicacions polítiques minoritàries.
Els seus projectes, organitzats en processos de llarg recorregut, responen als paràmetres biomètrics utilitzats per al reconeixement facial, exploren prototips tecnològics queer per desmantellar les narratives patriarcals i militaritzades de sempre, o promouen formes capaces de discutir l’ascendència meteòrica d’Internet, entenent-la com la superfície on per definició es dirimeixen les noves estratègies de captura dels governs i les corporacions. El seu treball assenyala una zona de confluència prolífica entre l’especulació sci-fi i les reivindicacions urgents, entre la denúncia i la imaginació.
SON[I]A parla amb Zach Blas sobre plagi utòpic, patrons de vida, moments impensables, sobre identitat, opacitat, paranodes, sobre l’especulació entesa com a utilitat i sobre com concebre, avui, alternatives sensuals al micro-relat total d’Internet.
programes relacionats
Joana Moll
A través d'una combinació de recerca artística, treball detectivesc i un enfocament gairebé forense del nostre rastre de dades quotidià, el treball de la Joana Moll exposa alguns dels problemes més urgents de la nostra existència digital. Els seus projectes de recerca, xerrades, tallers i obres d'art es colen per les esquerdes d'aquests gegants tecnològics per tal d’entendre millor la seva naturalesa polimòrfica i revelar algunes de les capes ocultes que donen forma i sostenen el fractal hipercapitalista. En aquest podcast, parlem amb Joana Moll sobre interfícies i les seves implicacions socials, sobre tecnocolonialisme, agència, vigilància, explotació, especulació i, per què no, sobre el riure.
Escenes eliminades
Recuperamos fragmentos inéditos de la entrevista con el investigador y docente Ramon Amaro que no pudimos incluir en su momento.
Martin Zeilinger
El treball de l'investigador Martin Zeilinger sorgeix d'una profunda fascinació per l’àrea grisa on els protocols de la tecnologia blockchain convergeixen amb l'art. Lluny del triomfalisme dels evangelistes de la Web3, el seu enfocament se centra en els artistes i projectes que realment miren d'integrar en la seva pràctica algunes de les característiques i possibilitats més destacades d'aquests sistemes distribuïts. En aquest podcast Martin parla sobre el potencial poètic i polític de la cadena de blocs, al mateix temps que tracem una línia de temps una mica difusa que connecta l'art conceptual dels seixanta amb els contractes intel·ligents, les organitzacions autònomes descentralitzades i nous de mecanismes de consens.
Femke Snelting
Possible Bodies és un projecte de recerca col·laboratiu liderat per Jara Rocha i Femke Snelting que té com a objectiu qüestionar i problematitzar la manera en què els cossos es formulen, conceben i representen a través de diferents tecnologies 3D, com el modelatge, el tracking i l'escaneig. La seva recerca de crítica afirmativa assenyala com aquestes tècniques acaben implementant i fins i tot amplificant una sèrie de prejudicis sobre raça, gènere, classe, edat i capacitat que, lluny de ser circumstancials, estan directament entreteixides al codi font de tota mena d'aplicacions de la indústria. Parlem amb Femke Snelting sobre encarnacions, optimització, desastres 3D, el possible, el probable, interfícies paramètriques, estàndards oberts i recerca d'acció desobedient.
Helen Pritchard
L'artista, investigadora i activista Helen Pritchard destaca alguns dels seus treballs i projectes col·lectius, que articulats en la zona més o menys grisa en la qual la computació es creua amb la geografia, el disseny i la tecnociència ciberfeminista. En aquest recorregut, señalem tota mena de dobles enllaços: orques i sensors, fòssils i fracking, alpaca i receptes, ovelles i infraestructures de dades.
Nanna Thylstrup
Nanna Thylstrup parla sobre la digitalització de l'arxiu i les seves implicacions, aprofundint en dues conseqüències que sorgeixen tant en les esferes individuals com les col·lectives: primer, l'ombra d'informació que els contextos de big data generen a tots els usuaris; segon, la política que existeix darrere dels processos de digitalització massiva.
Ramon Amaro
Ramon Amaro introdueix les bases de l'aprenentatge automàtic, la lògica amb les que aquest sistema artificial assigna valor, la col·lisió entre la negritud i l’artificial, les seves faltes i el problema d’impunitat que massa sovint aquestes provoquen. A més, reivindica una resistència tecnològica que passaria per sacrificar la percepció actual del món i de nosaltres mateixos.
Escenes eliminades
Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Zach Blas que no vam poder utilitzar en el seu moment.
Beatriz Preciado
Entrevista a Beatriz Preciado sobre el seminari "La nouvelle vague porno".
Donna Haraway
Entrevista a Donna Haraway en el marc del seminari "Trobades entre espècies: el feminisme darrere els ciborgs".