Son[i]a #221
Enric Farrés Duran
Enric Farrés, artista, editor i agitador cultural, va començar la seva llicenciatura en filosofia perquè li anava de pas quan anava cada dia a estudiar a l’Escola Massana. Malgrat el caràcter aparentment atzarós de la seva decisió, la seva metodologia de treball sembla estar influenciada per l’acadèmic.
Investiga, recopila referències, s’obsessiona amb un tema fins que aconsegueix passar-lo per la màquina del sentit i generar-ne contingut. El seu treball reflecteix un interès extrem per la literatura, les biblioteques, els arxius i les col·leccions. Investiga fins a entendre com funcionen diferents contextos amb la finalitat d’evidenciar els seus mecanismes.
Així mateix, considera la mediació i la recepció com parts fonamentals dels seus projectes. Tota la informació compilada es desplega de maneres molt diverses, autònomes i complementàries, que van des de les publicacions fins a les visites o les presentacions performatives.
Parlem amb l’Enric sobre els seus últims projectes, sobre col·leccionar obsessivament, sobre el valor de l’efímer, sobre l’ús de la mentida com a estratègia creativa, sobre la relació de complicitat amb els que l’envolten i sobre altres facetes del seu treball.
programes relacionats
Escenes eliminades
Teaser
En el context de l'exposició “Mostreig #4. Coses que passen” l'artista Enric Farrés Duran canvia les tornes i proposa que sigui Ràdio Web MACBA qui parli de la seva pràctica. Publiquem aquí un petit avanç del que estem coent en aquesta connexió Barcelona-Los Angeles: escolta sobre l'escolta, temps en suspensió, amateurisme recalcitrant, rascades desesperades a la quarta paret i algunes preguntes a l’estil de Júlia Otero.
Bernat Daviu
Bernat Daviu és artista, però ell sobretot es considera pintor. Pintor conscient que a la pintura fa molt que se li pronostica una mort que no acaba d'arribar. Per això, Daviu l'expandeix, la fa mutar cap a l'objecte, cap al vestit, cap a la dansa, la performance, el vídeo, la música i la instal·lació. L'activa, la posa en moviment i la converteix en mirall del que ens envolta. A Daviu li interessen les zones limítrofes entre l'art i el no art. A FONS ÀUDIO #57, Bernat Daviu ens parla sobre STANZA (2020), una peça en la qual les teles pintades abandonen el bastidor per a posar-se a ballar i a dialogar amb diferents disciplines artístiques.
a Ràdio Web MACBA
En el context de l'exposició “Mostreig #4. Coses que passen” l'artista Enric Farrés Duran canvia les tornes i proposa que sigui Ràdio Web MACBA qui parli de la seva pràctica. En aquest podcast, xerrem sobre aquesta manera d'aprendre juntes fent, de les seves transferències multidireccionals de coneixement i d'una praxi que està travessada pel discurs. Parlem també de l'estètica del sonor, de la veu posthumana i dels límits de l'edició; de complexos, d'accents i de l'acte polític de fer visible la vulnerabilitat; de la pèrdua de control i de la impressió de l'íntim en la dimensió sonora. Un espai d'escolta i suspensió del temps que dóna veu als qui s’amaguen darrere d'aquest projecte.
Peter Downsbrough
Peter Downsbrough parteix de les seves peces a la Col·lecció MACBA per parlar d’una relació de gairebé mig segle amb la fotografia, i de com aquesta encaixa en el trencaclosques de tècniques i disciplines que componen el seu vocabulari artístic. Parlem d’espai, de ciutat, de línies invisibles i de la mirada crítica que travessa de manera subtil la seva pràctica.
Escenes eliminades
Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Enric Farrés Duran que no vam poder utilitzar en el seu moment.
Traducció simultània
Traducció simultània del podcast d'Enric Farrés Duran, realitzada pel mateix artista.
Antonio Gagliano
Antonio Gagliano parla dels seus projectes, de la seva relació amb el dibuix i els mapes d'idees, i de com generar eines, protocols i cartografies que ens serveixin per circular en els arxius i en els repositoris del nostre temps.
Maite Muñoz