25.08.2015
36 MIN
Anglès

Son[i]a #212
John Chowning

descarregar
cronologia
02:09
09:33
13:15
15:43
20:28
22:40
29:59

La rellevància de la figura de John Chowning en la història de la música electrònica abasta diferents capítols perquè inclou diferents facetes, totes elles estretament vinculades. Com a compositor, el seu nom és un dels pocs ineludibles en qualsevol repàs a la música per ordinador feta als Estats Units a principis dels setanta.

El 1964, amb l’ajuda de Max Mathews (dels llegendaris Bell Labs, on pràcticament va néixer la música feta per ordinador) i David Poole de la Universitat de Stanford, Chowning va començar a urtilitzar el laboratori d’Intel·ligència Artificial de Stanford per als seus experiments.

Anys més tard, el 1974, fundava el Center for Computer Research in Music and Acoustics (CCRMA) a Stanford, un dels centres clau en la recerca de tecnologia musical al món. I finalment, com a desenvolupador, Chowning és el pare de la síntesi FM: la tècnica que va revolucionar per complet el món dels sintetitzadors i per tant el so de la música electrònica durant els anys vuitanta.

SON[I]A entrevista John Chowning per traçar un recorregut històric a través de les diferents àrees de la seva trajectòria artística, amb especial èmfasi en el seu interès per la veu humana, la creació de noves sonoritats i l’aventura de ser pioner en una disciplina i una època en què utilitzar ordinadors per a generar música era un salt al buit entre l’excentricitat creativa i l’aventura científica.

Son[i]a 2015bestshows computer music els podcasts més escoltats de 2015 John Chowning Síntesi FM so + tecnologia
programes relacionats
5 destacats

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Peter Zinovieff que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Creative Commons Escenes eliminades Peter Zinovieff Re-Imagine Europe
18.09.2017
80 MIN
Anglès
RADIOACTIVITAT #4
Elektronmusikstudion (EMS)
més Informació

El 1953, després del primer concert de música electrònica de la ràdio sueca i la Societat Fylkingen amb Pierre Henry i Pierre Schaeffer, l'artista suec Öyvind Fahlström va escriure un manifest per a la poesia concreta. Més d'una dècada després, la ràdio sueca va emetre la seva peça "Fåglar I Sverige” (Aus a Suècia). Al llarg de les següents dècades, la complexitat i l'ampli espectre de produccions gestades a l’Elektronmusikstudion (EMS), fundat l’any 1964 per Karl-Birger Blomdahl, el van convertir en un punt de trobada d’artistes. Però mentre l'escena text-sound entrava i sortia del Sound Workshop, Knut Wiggen, el primer director de l’EMS, invertia tota la seva energia en el somni futurista de crear un estudi de música per ordinador de nivell internacional.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials RADIOACTIVITAT #InternationalPodcastDay els 10 podcasts més escoltats de 2017 Mats Lindström ràdio RADIOACTIVITAT so + tecnologia
29.04.2019
51 MIN
Anglès
Son[i]a #286
Peter Zinovieff
més Informació

Peter Zinovieff ens parla de com va muntar el primer ordinador personal del món, de l’època d’EMS i de l'equip humà que el va acompanyar, del listening room, l'acadèmia, Harrison Birtwistle i Hans Werner Henze, d’enginyeria i experimentació, de com no mantenir un arxiu de so, de geologia, d’Unit Delta Plus, de com engegar un sintetitzador amb un molí de vent i de com demanar-li a un ordinador que composi una bella cançó.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Peter Zinovieff podcasts més escoltats 2019 Re-Imagine Europe so + tecnologia

Arthur Sauer, co-fundador de Game of Life, l'únic sistema mòbil de Wave Field Synthesis del món, parla de so immersiu, música electrònica espacial, i d'altres aplicacions de la Wave Field Synthesis.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Arthur Sauer Rita McBride so + tecnologia The Game of Life wave-field synthesis
12.01.2011
60 MIN
Anglès
INTERRUPCIONS #2
Once Upon a Time in CA
més Informació

Un "spaghetti western" sobre l'escena de música experimental a la Costa Oest als anys 80.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Recerca Interrupcions Chris Brown computer music Interrupcions selecció musical
Son[i]a #212 John Chowning
Son[i]a
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58